Posted on

smear ptsr

Salah satu kaedah diagnostik molekul yang sering digunakan dalam ginekologi ialah tindak balas rantai PCR-polimerase. Intipati kaedah ini terdiri daripada peningkatan tertentu beberapa ratus kali rantau DNA patogen, yang membantu mengenalinya tanpa kesukaran. Kaedah ini membolehkan anda mengenal pasti jangkitan tersembunyi di dalam tubuh wanita.

Bahan untuk kajian ini boleh berfungsi sebagai pelbagai cecair biologi. Ia boleh menjadi dahak, darah, air kencing, air liur. Di samping itu, pil perut pada PCR diambil dari terusan serviks atau dari mukosa vagina.

Bilakah ia diadakan?

Tanda-tanda utama untuk melakukan smear pada PCR pada wanita ialah:

  • fasa akut STI;
  • disyaki peringkat STI kronik;
  • dengan kehamilan yang serius;
  • penubuhan penyebab ketidaksuburan.

Selalunya, kaedah ini digunakan apabila perlu menentukan rintangan patogen jenis ini kepada antibiotik. Di samping itu, PCR digunakan untuk menentukan tahap kesucian darah yang dikumpulkan dari penderma.

Penyediaan

Sebelum membuat smear menggunakan kaedah PCR, seorang wanita perlu disediakan. Untuk ini, adalah perlu untuk mematuhi peraturan tertentu untuk penghantaran smear pada PCR. Jadi, sebulan sebelum mengambil bahan-bahan untuk kajian ini, berhenti sepenuhnya mengambil ubat-ubatan, serta prosedur perubatan.

Pensampelan bahan dilakukan sebelum haid atau bahkan 1-4 hari selepas penamatan mereka. Pada malam itu, selama 2-3 hari, seorang wanita harus menahan diri dari hubungan seksual, dan apabila mengambil bahan dari uretra, - jangan buang air kecil selama 2 jam sebelum prosedur. Pengambilan bahan untuk virus, sebagai peraturan, dijalankan di tahap pemisahan.

Bagaimana ia dijalankan?

Jenis kajian ini, suatu smear pada PCR, dilakukan apabila STI disyaki wanita, serta HPV dan semasa kehamilan. Sebelum membuat smear menggunakan kaedah PCR, wanita itu dilatih untuk belajar, mengikut skema yang diterangkan di atas.

smear oleh PCR

Bahan sampling Sam dijalankan di makmal. Perlu diperhatikan bahawa jika darah digunakan untuk PCR, maka pagar dilakukan pada perut kosong, yang diperingatkan oleh seorang wanita terlebih dahulu.

Bahan yang dikumpul diletakkan di dalam tiub ujian, yang mana reagen akan ditambah. Hasil kajian ini adalah bahagian sintetik dari molekul DNA patogen, di mana ia dikenalpasti. Prosedurnya sendiri tidak mengambil masa lebih dari 5 minit, dan keputusan akhir diketahui dalam 2-3 hari. Selaras dengan patogen yang ditetapkan, rawatan ditetapkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 1