Posted on

Saiz janin 20 minggu janin

Minggu kedua puluh adalah tempoh kehamilan yang istimewa dan penting. Minggu ini, ramai wanita primitif merasakan pergerakan pertama bayi. Telah berlalu betul-betul separuh kehamilan: di sebalik toksikosis, peringkat perkembangan janin yang paling berisiko, AS pertama. Pada minggu ke-20, ibu masa depan boleh diberikan peperiksaan ultrasound kedua semasa kehamilan. Perhatian khusus diberikan kepada fetometri (parameter asas) janin pada 20 minggu, kerana ia adalah saiz kanak-kanak yang membolehkan seseorang untuk menentukan penyimpangan dalam perkembangannya.

Parameter janin pada minggu 20

Berbeza dengan ultrasound pertama pada 10-12 minggu ultrasound peperiksaan janin 20 minggu lebih maklumat: bukan sahaja mencatatkan kadar jantung dan saiz tulang ekor-parietal (CTE) bayi, tetapi juga berat badan, saiz kepala biparietal (BPD), lilitan kepala dan perut , diameter dada, serta panjang paha, kaki bawah, lengan bawah dan bahu.

Kenapa kita memerlukan pengukuran yang sedemikian? Dimensi janin pada 20 minggu kehamilan membantu obstetrik-pakar sakit puan untuk membuat kesimpulan tentang kadar pertumbuhan dan perkembangan bayi, untuk mengenal pasti mungkin patologi dan segera mengambil langkah yang perlu.

Walau bagaimanapun, penyimpangan kecil dalam pertumbuhan dan berat janin dalam 20 minggu tidak seharusnya menjadi sebab panik. Kita semua berbeza: nipis dan makan dengan baik, dengan kaki panjang dan pendek, lengan, kepala pusingan atau panjang. Semua perbezaan ditetapkan pada tahap genetik, jadi tidak menghairankan bahawa buah-buahan berbeza antara satu sama lain. Di samping itu, perkembangan intrauterin sering berlaku secara spasmodically, dan dalam kebanyakan kes kanak-kanak semestinya mengejar standard. Terdapat juga kesilapan dalam menentukan tempoh kehamilan untuk haid yang terakhir.

Perkara lain adalah apabila sisihan dari norma melebihi petunjuk dua minggu. Sebagai contoh, janin 20-21 minggu dalam parameter asas berbeza sedikit daripada bayi 17-18 minggu. Dalam kes ini, kelewatan pembangunan janin mungkin berlaku, yang bermakna pemeriksaan dan rawatan tambahan diperlukan.

Fetometri janin adalah 20 minggu - norma

Apakah parameter purata janin pada minggu ke-20? KTP (atau pertumbuhan janin) pada 20 minggu biasanya 24-25 cm, dan berat - 283-285 g. BDP pada 20 minggu boleh berbeza-beza dalam lingkungan 43-53 mm. Lidang kepala akan menjadi 154-186 mm, dan lilitan abdomen - 124-164 mm. Diameter dada biasanya perlu sekurang-kurangnya 46-48 mm.

Panjang anggota badan janin ditentukan oleh saiz tulang tiub:

  • femur - 29-37 mm;
  • humerus - 26-34 mm;
  • tulang lengan - 22-29 mm;
  • tulang kaki bawah - 26-34 mm.

Kehamilan ke-20 - perkembangan janin

Secara umum, pada minggu ke-20 semua organ bayi terbentuk sepenuhnya, pertumbuhan dan perkembangan mereka terus berlanjut. Saiz janin pada 20 mingguHati empat ruang berdegup dengan kelajuan kira-kira 120-140 denyutan seminit. Kini hampir mustahil untuk menentukan jenis kelamin kanak-kanak itu. Kulit serbuk menjadi lebih padat, pengumpulan lemak subkutan dan lemak bermula. Badan janin ditutup dengan bulu lembut (lanugo) dan krim berkrim putih, yang melindungi kulit daripada kerosakan mekanikal dan jangkitan. Pada pegangan dan kaki tumbuh marigolds kecil, corak individu terbentuk pada pad jari.

Pada 20 minggu, bayi akhirnya membuka matanya, dan dia dapat mengelak. Pada masa ini, buahnya cukup menghisap jari dan mendengar dengan sempurna. Dari minggu ke-20 kehamilan, doktor mengesyorkan memulakan komunikasi dengan kanak-kanak. Bayi bergerak secara aktif, dan sesetengah ibu sudah menyedari keadaan kesihatan dan keistimewaan keturunan mereka dengan watak pergerakan janin pada minggu ke-20.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

71 − = 64