Posted on
Kelahiran selepas usia empat puluh: mempertimbangkan semua risiko.

Wanita moden pada masa mudanya sibuk dengan membina kerjaya, menyedari bidang sosial, mewujudkan asas bahan pepejal. Pengambilalihan keluarga dan, terutama sekali, kelahiran anak-anak tidak menjadi antara keutamaan kebanyakan belia hari ini. Dalam hal ini, bilangan wanita primitif yang berumur 30 hingga 40 tahun bertambah tiga kali ganda berbanding tahun 2000.

Peningkatan bilangan wanita bertekad untuk melahirkan anak pada dekad kelima. Ia menyentuh trend dan bintang-bintang pertunjukan perniagaan. Jadi, penyanyi terkenal Madonna melahirkan anak pertamanya di usia 40 tahun, dan pada usia 42 tahun dia memutuskan untuk mempunyai anak lelaki. Dalam 42 tahun adalah kelahiran pertama dan pelakon Hollywood Kim Basinger. Pelakon Rusia Olga Kabo melahirkan anak kedua pada usia 44 tahun, dan Elena Proklova - 46 tahun. Laporan sensasi tentang kelahiran bayi di kalangan ibu yang berusia lebih kurang 50 tahun dan lebih tua semakin meningkat.

Kami akan mengetahui bagaimana lewatnya penghantaran berisiko, bagaimana ia menjejaskan keadaan badan ibu dan kesihatan bayi.

1. Keturunan melahirkan adalah alasan untuk doktor.

penghantaran lewat1

Doktor percaya bahawa tempoh optimum untuk penghantaran pada wanita berusia 19-28 tahun, dan usia genital yang boleh diterima secara perubatan - sehingga 37-40 tahun.

Pakar mengatakan bahawa walaupun kemajuan dalam perubatan moden dan ketersediaan sumber untuk membantu anda menghadapi masalah berkaitan dengan usia, semua risiko yang berkaitan dengan kehamilan dan kelahiran bayi tidak boleh dikecualikan.

2. Proses penuaan semulajadi adalah punca aktiviti buruh yang lemah.

7 sebab yang menarik untuk melahirkan seorang kanak-kanak di bawah umur 40 tahun

Dalam tubuh seorang wanita yang telah mencapai kemuncak kematangan, proses tidak dapat dipulihkan berlaku, yang mengakibatkan pengurangan sumber alam. Pertama sekali, sistem muskuloskeletal dan sistem otot semakin lemah. Tulang belakang menjadi kurang kuat, sendi melemahkan, otot dan tisu penghubung kehilangan keanjalan. Semua perubahan ini menyebabkan aktiviti buruh yang lemah dan banyak komplikasi lain.

3. Selepas 40 tahun, badan wanita tidak lagi sihat.

penghantaran lewat3

Ia adalah rahsia lagi bahawa pada usia 40 memperoleh sebahagian besar orang yang mempunyai penyakit kronik. Semasa mengandung, penyakit ini diburukkan lagi: ada masalah dengan jantung, saluran darah, buah pinggang, sistem endokrin dan gangguan lain dalam badan yang mengandung menjejaskan bukan sahaja kesihatan ibu tetapi juga kepada pembangunan anak dalam kandungan .. Selalunya, doktor menentukan kekurangan plasenta, anoxia dan perkembangan janin ditangguhkan.

4. Kesan alam sekitar menjadi semakin jelas.

penghantaran lewat4

Lebih kurang 40 tahun, kita mula merasakan akibat daripada situasi ekologi yang tidak menguntungkan dan cara hidup kita yang salah. Kemerosotan kesihatan disebabkan oleh diet tidak seimbang, aktiviti motor yang tidak mencukupi, tabiat buruk.

5. Risiko seorang kanak-kanak dengan Sindrom Down meningkat pada usia 40 tahun.

penghantaran lewat5

Tetapi mungkin faktor risiko yang paling penting untuk kehamilan dalam premenopausal - kemungkinan mempunyai anak yang mempunyai masalah genetik, terutamanya dengan sindrom Down. Dan jika, mengikut statistik perubatan, seorang wanita 30 tahun berisiko mempunyai bayi dengan genetik terjejas dalam 1 di 1300 untuk 40 tahun - 1 dalam 90, kemudian selepas umur 40 tahun, risiko manifestasi keabnormalan genetik kira-kira 1 dalam 32.

6. Selepas 40 tahun, sangat sukar untuk menjaga anak.

penghantaran lewat6

Malah kelahiran anak yang sihat bukan pertahanan terhadap berlakunya kesukaran dalam tempoh berikutnya. Kelemahan yang signifikan dengan kemunculan bayi pada ibu lewat adalah kesukaran menjaga bayi dan kemungkinan besar tidak dapat bertahan hidup anak. Keadaan ini boleh dikurangkan dengan kehadiran saudara-mara muda - saudara, ibu saudara, dan lain-lain, yang dalam kes kematian ibu bapa akan dapat menjadi sokongan dan perlindungan kepada anak-anak yatim kecil, dan sedikit sebanyak mengimbangi kerugian.

7. Ibu yang terlalu dewasa adalah satu majlis untuk kompleks kanak-kanak.

penghantaran lewat7

Sekalipun anda mengecualikan hasil yang paling tidak disenangi, anda tidak boleh menyembunyikan fakta bahawa anak-anak yang semakin membesar malu oleh orang tua mereka yang dianggap sebagai datuk nenek.

Tetapi terdapat juga "sudu madu"

Pada masa yang sama, perlu diingatkan beberapa aspek positif kehamilan lewat. Oleh itu, penyusunan semula organisme hormonal menggalakkan rangsangan proses metabolik, pengaktifan imuniti yang memberikan kesan meremajakan yang kuat. Terdapat juga pandangan bahawa kelahiran selepas 40 tahun untuk seorang wanita adalah cara untuk umur panjang, kerana sistem pembiakan yang berfungsi dengan baik memberi kesan positif kepada seluruh tubuh.

Ibu berumur boleh memberikan perhatian dan penjagaan bayi. Sebagai peraturan, ibu tersebut menghabiskan lebih banyak masa dengan anak itu, memberi perhatian kepada aktiviti bersama, memilih hobi yang berguna. Kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak yang dilahirkan oleh ibu bapa pertengahan umur lebih maju dari segi mental.

penghantaran lewat 8

Hanya dengan menganalisis semua kebaikan dan keburukan kehamilan yang lewat, dan secara objektif menilai kesihatan anda sendiri, anda boleh membuat keputusan yang betul. Dan untuk keibadian untuk membawa kegembiraan, adalah perlu untuk mendapatkan sokongan orang dekat, di tempat pertama, pasangan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

22 + = 25