Posted on

7 minggu kehamilan - saiz janin

Bersalin dianggap mukjizat yang paling besar, didahului oleh 9 bulan mengandung, di mana satu sel (zigot) berubah menjadi seorang lelaki. Yang paling kritikal adalah trimester pertama kehamilan, apabila terdapat tab dan pembentukan semua organ-organ dan sistem. Pada masa ini, membentuk embrio adalah sangat sensitif kepada kesan faktor-faktor berbahaya, seperti merokok, pengambilan alkohol, jangkitan virus. Kehadiran jangkitan lain, yang mampu mengekalkan proses keradangan kronik pada organ-organ pembiakan boleh membawa kepada pembentukan kecacatan kompleks dan pengguguran spontan.

7 minggu kehamilan dan saiz janin

7 minggu kehamilan dianggap sebagai salah satu tempoh yang paling penting dalam pembentukan organ dan sistem orang masa depan. Pembangunan embrio pada minggu 7 dicirikan oleh pembentukan aktif jantung dan saluran darah yang besar. Saiz janin pada 7 minggu adalah 0.8-1 gram, dan panjangnya 8 mm. Dalam tempoh ini, penebalan tengkorak dari saraf saraf embrio mula berkembang ke dalam otak. Pembentukan saluran gastrousus secara aktif berlaku tepat pada minggu 7. Jadi, janin sudah mempunyai rektum dalam 7-8 minggu, dan sekarang esophagus dan usus kecil terbentuk.

perkembangan janin 7- 8 minggu termasuk pertumbuhan aktif dan pembezaan sel-sel dan tisu sistem paru-paru. Dalam tempoh ini, membangunkan trakea dan paru-paru. Dalam perkembangan selanjutnya plasenta dan tali pusat memanjangkan minggu 7, yang dicirikan oleh penebalan plasenta dan lampiran tali pusat ke dinding rahim. Dalam embrio pembentukan kaki atas bermula pada 6-7 minggu. Jika minggu 6 hanya muncul asas-asas mengendalikan, 7 minggu sudah boleh membezakan pemegang dan bahu, jari akan membentuk kemudian. Ia adalah pada minggu 7, embrio mula muncul muka, sisi yang terbentuk bintik-bintik pigmen kecil. Sejak beberapa bulan akan datang, mereka secara beransur-ansur berpindah ke bentuk muka dan mata.

7 minggu - apakah bentuk buah itu?

Untuk melihat rupa dan menentukan saiz embrio pada 7 minggu, anda boleh menggunakan ultrasound. Jadi, pada anak lelaki itu masih menyerupai ikan, dia masih mempunyai ekor yang akan hilang hanya pada minggu 10-11. Saiz coccyx-parietal (CTE) janin pada 7 minggu adalah 7-13 mm. Palpitation of the fetus adalah penunjuk yang paling penting dalam aktiviti utamanya dan pembangunan penuh. Palpitation dalam embrio selama 6-7 minggu didengar di hampir 100% kes. Sekiranya degupan jantung tidak dapat didengar, ultrasound harus diulang selepas 7-10 hari.

Perasaan seorang wanita pada minggu ke 7 mengandung

Pada 7 minggu wanita hamil tahu bahawa ia berasal hidup baru, dan perlu menahan diri daripada apa-apa yang mungkin mengganggu atau mengganggu perkembangan bayi dalam kandungan. Dalam tempoh ini, rahim hamil adalah di bawah pubis symphysis, supaya perut tidak lagi kelihatan. ibu mengandung tidak boleh lagi merasakan bahawa tidak akan masuk ke dalam seluar jeans kegemaran anda. Kadang-kadang ada aduan mengenai menyenangkan menarik 7 minggu seperti janinsensasi seperti sebelum haid, yang boleh dikaitkan dengan rahim yang secara beransur-ansur meningkat. Jika mereka menjadi sakit atau diiringi dengan mengesan dari saluran kemaluan, tetapi anda harus segera mendapatkan bantuan perubatan.

Jadi, kita melihat apa buah-buahan pada 7 minggu: rupa, saiz dan berat. Juga mengkaji ciri-ciri pembentukan organ-organ dan sistem dalam tempoh ini. Ibu masa depan sangat penting untuk memahami bahawa ia memberi kesan kepada bagaimana membentuk anaknya demikian memerlukan melepaskan tabiat buruk, pematuhan kepada tidur yang betul dan rehat dan pemakanan yang baik. Amat penting dalam pembangunan yang sepatutnya janin memainkan pembentukan awal berdaftar di klinik antenatal dan penyiapan semua kajian perlu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 41 = 42