Posted on

Bolehkah menyusukan biji ibu?

Persoalan sama ada mungkin untuk seorang ibu yang menyusui untuk makan biji bunga matahari menyebabkan banyak pertimbangan yang kontroversial. Nampaknya produk semacam itu sememangnya tidak boleh membahayakan sama ada ibu atau anak, tetapi ada pendapat yang sebaliknya. Pertama saya ingin memberitahu anda apa yang akan berguna untuk biji bunga matahari untuk ibu-ibu yang menyusu.

Faedah Benih

Sebenarnya, benih adalah sumber vitamin, yang sangat perlu dilemahkan selepas kelahiran ibu dan badan yang semakin meningkat. Jadi, sebagai contoh, vitamin D, kandungan benih melebihi banyak produk lain, perlu untuk bayi anda untuk pembangunan yang betul.

Vitamin A mempunyai kesan menenangkan pada bayi. Benih membantu memperbaiki keadaan tulang, rambut, kuku dan kulit, dan juga akan menjadi antidepresan yang baik, yang sangat penting dalam tempoh selepas bersalin yang sukar untuk ibu. Bibit ibu-ibu yang menyusu bukan sahaja tidak contraindicated, malah berguna.

Penggunaan benih selama laktasi meningkatkan kandungan lemak susu, serta kuantitasnya. Oleh itu, persoalan sama ada mungkin ibu mengandung mempunyai biji benih, hampir semua doktor bertindak balas dalam afirmatif.

Berbahaya dari biji bunga matahari

Biji – ini adalah produk yang cukup lemak, jadi ia boleh menyebabkan sembelit, baik anda dan bayi. Tetapi dalam isu ini semuanya adalah individu. Sesetengah ibu kejururawatan mengadu kemunculan sembelit selepas hanya beberapa gram benih yang dimakan, yang lain berasa hebat tanpa mengira jumlahnya.

Di samping itu, benih, seperti produk lain, boleh menyebabkan alahan pada bayi anda. Oleh itu, jika anda benar-benar ingin mengklik pada biji bunga matahari, mulakan dengan sedikit. Oleh itu, anda boleh mengikuti tingkah laku badan anak anda dan mengelakkan akibat yang tidak menyenangkan pada waktunya.

Satu lagi titik penting – benih harus bersih, kerana kerang mereka sering mengandungi sejumlah besar bakteria berbahaya. Memilih benih persediaan anda sendiri. Ia akan menjadi lebih baik jika anda membasuh sendiri dan jika anda mahu, api produk itu.

Ia tidak disyorkan untuk menggunakan biji bunga matahari asin semasa menyusu. Garam dan sebagainya tidak begitu berguna untuk badan, kerana ia mengekalkan cecair dan boleh tetap dalam bentuk deposit. Dan dalam hal ibu menyusui, garam dalam bentuk tulen juga menambah susu ibu, yang juga tidak mungkin bermanfaat untuk anak anda.

Norma penggunaan biji bunga matahari dalam penyusuan

Sudah tentu, anda tidak sepatutnya klik biji dengan kilogram, kerana ini akan menyebabkan reaksi alahan bukan sahaja kepada bayi, tetapi juga kepada anda. Di samping itu, vitamin berguna dalam hal ini akan menyebabkan perkembangan hypervitaminosis pada anak anda. Oleh itu, mulakan biji bunga matahariibu yang menyusu hendaklah dengan 20 gr. benih, secara beransur-ansur meningkatkan jumlah.

Seperti mana-mana makanan lain, biji-bijian semasa penyusuan dalam kuantiti yang banyak boleh bertukar dari produk kaya vitamin menjadi racun yang sebenar. Doktor mengesyorkan membataskan diri mereka dengan beberapa biji benih, dan jika keinginan itu tidak dapat dinafikan, maka anda boleh cuba mengganti benih, contohnya, dengan kacang-kacangan.

Benih bunga matahari goreng dengan menyusu

Banyak ibu yang menyusu berminat sama ada ia mungkin untuk makan biji bunga matahari dalam bentuk goreng apabila menyusu. Sudah tentu, manfaat produk mentah jauh lebih besar – dan vitamin lebih baik dipelihara, dan kandungan lemak tidak begitu tinggi. Tetapi dengan keinginan yang kuat untuk benih, anda boleh goreng.

Menurut para doktor, biji bunga matahari goreng tidak termasuk dalam daftar makanan terlarang ketika menyusu. Tetapi adalah wajar untuk mempertimbangkan bahawa biji bunga matahari membangkitkan selera makan, jadi jika anda tidak pasti bahawa anda boleh mengawal jumlah makanan yang anda makan, maka lebih baik menggantikan biji dengan sesuatu yang lain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =