Posted on

Hormon antimulylerov, norma wanita

Hormon antimulylerov - hormon yang menjejaskan faktor pertumbuhan. Pada wanita, hormon ini dihasilkan dari kelahiran hingga permulaan menopaus oleh sel-sel ovari granulomatous.

Norma hormon antimulylerova pada wanita adalah 1.0-2.5 ng / ml. Sebelum permulaan tempoh puber, hormon antimulylerovy pada wanita tidak biasanya ditentukan, parasnya meningkat di tengah-tengah tempoh pembiakan dan berkurang hampir kepada sifar semasa bermulanya menopaus. Tahap hormon ini tidak berubah semasa kitaran haid. Masa terbaik untuk lulus ujian untuk hormon antimulylerov - hari ketiga kitaran.

Apa antimulylerov menunjukkan hormon itu?

Hormon antimiliter adalah penanda:

  • rizab ovari;
  • penuaan ovari;
  • disfungsi ovari;
  • tindak balas ovari.

Hormon Antimulylerov bertanggungjawab untuk mengawal keluaran folikel pada rehat, menentukan kadar di mana meiosis berlaku, mempengaruhi kadar pengurangan kolam primordial. Ia adalah hormon yang tidak boleh diketepikan yang dirembes oleh folikel dan memberikan maklumat mengenai jumlah folikel yang masih kecil dan hanya memasuki fasa pertumbuhan. Peningkatan tahap hormon ini dalam wanita menunjukkan kehadiran folikel antral yang lebih kecil dan secara klinikal dikenali sebagai sindrom ovarium polikistik. Penurunan tahap hormon ini menunjukkan keletihan ovari. Penurunan fisiologi tahap hormon antimulylerovogo diperhatikan dalam umur pembiakan wanita yang matang berbanding dengan permulaan tempoh pembiakan.

Hormon Antimulylerov dan FSH adalah penanda rizab ovari. Tahap hormon antimulylerovoy paling tepat mencerminkan kuantiti dan kualiti oosit dalam ovari, daripada tahap hormon yang merangsang folikel, kerana kitaran itu adalah penanda bebas. Tahap hormon antimiker dan menghalang B digunakan bersama-sama dalam anggaran rizab ovari dan merupakan penanda baru dalam prosedur IVF.

Hormon antimili pada wanita juga digunakan untuk diagnosis:

  • penangguhan akil baligh;
  • akil baligh pramatang;
  • kawalan kanser ovari granulomatous;
  • kemandulan asal tidak diketahui;
  • percubaan IVF yang tidak berjaya;
  • nilai tambah FSH.

Hormon antimulylerov sangat penting dalam diagnosis karsinoma sel granulosa ovari, adalah penanda spesifiknya. Meningkatkan tahap hormon antimulylerovoy adalah sebab untuk pemeriksaan lanjut.

Untuk mempersiapkan ujian untuk hormon antimulylerov, anda tidak perlu merokok satu jam sebelum ujian, ingat bahawa dalam situasi yang tertekan, tahapnya dapat dikurangkan. Anda tidak boleh mengambil ujian untuk hormon antimulylerov dalam tempoh penyakit akut, selepas latihan yang panjang. Untuk menyerahkan analisis hormon ini mengikut 3-5 hari kitaran haid. Untuk perundingan dan rujukan kepada analisis tahap hormon antimulylerovoy harus menghubungi ahli endokrinologi.

Inhibin B dan hormon antimulylerov memainkan peranan penting dalam menentukan ketidaksuburan lelaki, adalah penanda fungsi testicular exocrine, iaitu spermatogenesis. Biasanya dalam badan lelaki hormon antimulylerova pada wanitahormon ini dihasilkan dalam sel-sel Sertoli, pelanggaran terhadap penghasilan hormon antimulylerovoy yang dicirikan cryptorchidism, hernia inguinal, disfungsi reproduktif.

Oleh itu, hormon Anti-Müller memainkan peranan yang penting dalam fungsi sistem pembiakan kedua-dua organisma lelaki dan wanita, adalah penanda banyak proses patologi. pengesanan tepat pada masanya penyelewengan dalam tahap pembangunan antimyullerova hormon dalam badan akan membantu untuk mencari punca sebenar banyak disfungsi, menyelesaikan masalah kemandulan yang tidak diketahui asal, masa untuk mengesan proses neoplastic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 4 = 6