Posted on

apa perubahan gigi pada kanak-kanak

Proses mengganti gigi tenusu pada kanak-kanak adalah individu, tetapi pada asasnya sesuai dalam tempoh 6 hingga 14 tahun. Walaupun proses ini semulajadi, ia memerlukan pemantauan oleh ibu bapa dan pakar. Sekiranya tiba-tiba kanak-kanak mempunyai masalah dengan penampilan molar, ia adalah paling mudah untuk mengelakkan akibatnya pada peringkat awal. Mengenai peringkat gigi pada kanak-kanak dan masalah yang dihadapi oleh ibu bapa dan akan dibincangkan lebih lanjut.

Apakah jenis gigi bayi yang anda miliki?

Gigi susu pada kanak-kanak muncul dalam tempoh dari beberapa bulan hingga tiga tahun. Pada awal tahun ketiga kehidupan, kanak-kanak biasanya mempunyai 20 gigi susu, sepuluh pada rahang atas dan bawah.

Gigi susu kurang berminyak daripada gigi tetap, akarnya jauh lebih luas, kerana di bawah mereka adalah asas molar.

Apa gigi jatuh pada kanak-kanak?

apa perubahan gigi pada kanak-kanak

Semua gigi tenusu dalam kanak-kanak digantikan oleh orang asli. Proses itu sendiri paling tidak menyakitkan. Jika penampilan gigi baru dalam kanak-kanak disertai dengan sakit, ia boleh dibantu dengan membeli pes khas, sebagai contoh, dentol, atau memberikannya anestetik. Sebelum mengambil ubat-ubatan ini, anda harus menunjukkan doktor gigi yang dia memeriksa untuk melihat jika proses letusan disertai dengan keradangan dan mencadangkan ubat yang sesuai dengan anak anda.

Kehilangan gigi bayi pada kanak-kanak bermula apabila molar yang terbenam semakin dekat ke mulut. Gigi bayi mula terhuyung-huyung dan biasanya jatuh tanpa rasa sakit.

Perintah gigi pada kanak-kanak

Kehilangan susu dan keluar molar biasanya berlaku dalam susunan yang sama seperti pada bayi. Mula-mulanya, celah-celah di tengahnya jatuh dan dipotong, yang kemudiannya, kemudian taring, molar pertama dan kedua, dan bukannya molar kecil dan besar.
Biasanya pada umur empat belas jumlah molar pada kanak-kanak adalah 28. Mungkin terdapat 32 dari mereka, tetapi lebih kerap daripada bukan empat yang terakhir, yang disebut gigi bijak, berkembang pada usia 20 tahun. Sesetengah orang tidak mempunyai gigi bijak sama sekali.

Penjagaan mulut semasa letusan molar

Sejak secara berkala semasa prolaps dan letusan gigi baru, terdapat pecah tisu, kanak-kanak perlu memantau dengan teliti rongga mulut.

Gigi mesti dibersihkan dua kali sehari. Selepas setiap hidangan, bayi perlu dibilas. Pembersih khas boleh dibeli, dan anda juga boleh terus menyediakan teh herbal. Langkah-langkah sedemikian akan membantu mengurangkan risiko mendapat jangkitan dalam luka yang terhasil dan mengurangkan kesakitan, jika ada.

Jika gigi bayi terjejas oleh karies, perlu untuk merawatnya, kerana gigi asas yang sama akan dipengaruhi oleh gigi gerah yang muncul.

Pada masa ini, untuk kanak-kanak, satu prosedur boleh didapati untuk menutupi hanya tikus gores dengan pes khas. Pekat ini melindungi bahkan enamel nipis dari karies. Prosedur ini dipanggil pengedap cecair dan jika kanak-kanak masih tidak membersihkan mulut dengan betul dari serpihan makanan, ia boleh menjadi langkah pencegahan yang sangat baik untuk penyakit ini. Kehilangan gigi pada kanak-kanak
Di samping menjaga rongga mulut, ibu bapa perlu mengikuti bagaimana gigi kekal dipotong pada kanak-kanak. Ia berlaku bahawa mereka tidak mempunyai cukup ruang, dan mereka mula tumbuh crookedly, atau, sebaliknya, bayi mempunyai gigi susu dan akar tidak tumbuh untuk masa yang lama. Kedua-dua kes memerlukan campur tangan oleh seorang pakar ortodontik.

Sekiranya gigi tumbuh bengkok, berlengah-lengah dengan lawatan ke doktor, sambil menunggu segala-galanya muncul, ia tidak berbaloi. Ia sering lebih mudah untuk memperbaiki susunan gigi yang salah sekali gus.

Dalam kes apabila gigi molar tidak muncul dalam masa 3 hingga 4 bulan selepas tenusu telah muncul, adalah perlu untuk mengetahui punca itu. Ia boleh menjadi penyakit, contohnya, riket. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, tidak ada keraguan gigi kekal. Jika roentgenogram mengesahkan ini, kanak-kanak perlu melakukan prostetik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 7