Posted on

daripada ixi berbeza dari eko

Di dunia moden, peratusan perkahwinan tanpa anak agak tinggi. Dalam beberapa kes, pengabaian kanak-kanak adalah langkah yang disengaja oleh kedua-dua pasangan yang memihak kepada kepentingan lain. Tetapi kebanyakan pasangan dengan hasrat besar untuk menjadi ibu bapa tidak dapat mengandung dan melahirkan seorang anak kerana melanggar fungsi pembiakan.

Dan di sini pasangan itu mempunyai dua pilihan untuk menyelesaikan masalah: mengamalkan anak dari institusi kanak-kanak atau beralih kepada pakar dalam perubatan reproduktif. Sekiranya pilihan terakhir dipilih pada majlis keluarga, pasangan itu pergi ke klinik khusus di mana mereka ditawarkan kaedah yang menjanjikan inseminasi buatan.

Terdapat beberapa kaedah teknologi pembiakan dibantu. Yang paling menjanjikan adalah kaedah IVF dan kaedah ICSI. Pertimbangkan apa intipati teknologi ini, dan bagaimana ICSI berbeza daripada IVF.

Kaedah IVF – persenyawaan in vitro

Kaedah reproduktif yang paling biasa. Digunakan untuk kesuburan yang merosot pada wanita dengan air mani berkualiti tinggi dari suaminya. Inti dari kaedah IVF adalah pemilihan telur matang dari ovari wanita dan persenyawaan berikutnya spermatozoa suaminya di bawah keadaan makmal. Ringkasnya, persenyawaan berlaku di luar tubuh seorang wanita. Dalam beberapa hari, jika telur mula membahagikan (persenyawaan telah berlaku), ia dimasukkan ke dalam badan wanita untuk kehamilan lebih lanjut.

Kaedah ICSI – intipati dan punca permohonan

Sebagai peraturan, ICSI dijalankan sebagai sebahagian daripada program IVF, dan ditadbirkan dengan kualiti rendah sperma suami. Pada masa yang sama, sperma yang berkualiti dan berdaya maju dipilih dari sampel sperma dan jarum khas dimasukkan terus ke telur matang. Prosedur lanjut dijalankan dengan cara yang sama seperti persenyawaan in vitro. Biasanya kaedah ICSI diikuti selepas percubaan IVF yang tidak berjaya.

Perbezaan antara kaedah IVF dan ICSI

Perkara utama yang ICSI berbeza dari kaedah IVF ialah prosedur konsepsi. Dengan kaedah ECO klasik, sperma dan telur berada dalam tiub ujian, di mana persenyawaan berlaku di rejim bebas. Ringkasnya, proses pembentukannya tidak jauh berbeza dengan alam semula jadi – telur disenyawakan oleh yang terkuat dari spermatozoa yang memasukinya. Tidak seperti IVF dengan ICSI, satu sperma disuntik ke dalam telur oleh alat khas, dan prosedur ini dikawal sepenuhnya oleh pakar. Di sini tidak ada lagi syarat-syarat anggaran yang semula jadi, hanya prosedur teknikal yang jelas – ini adalah perbezaan utama antara IVF dan ICSI.

perbezaan antara eko dan iksi

Sebab untuk memohon kaedah ini atau itu juga merupakan petunjuk, apa yang membezakan ICSI dari IVF. Dalam kes kemandulan lelaki, apabila sperma mempunyai ciri-ciri kualiti dan daya maju yang rendah, ICSI digunakan. Dalam kes pelanggaran fungsi pembiakan dalam wanita – ketidaksuburan wanita, kaedah IVF adalah topikal. Jika kehadiran sejumlah besar spermatozoa kualitatif adalah penting untuk program IVF, maka bagi kejayaan pelaksanaan kaedah ICSI, ia akan mencukupi untuk membezakan hanya satu sel lelaki yang berdaya maju.

Dalam kes apabila kedua-dua pasangan mempunyai masalah dengan fungsi pembiakan, doktor menyarankan bahawa mereka menjalani kedua-dua prosedur, supaya ECO kompleks ditambah ICSI memberikan hasil yang lama ditunggu-tunggu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

44 − 36 =