Posted on

bagaimana untuk bercerai jika anda mempunyai anak

Perceraian atau, dalam bahasa undang-undang yang kering, perceraian selalu menjadi tragedi bagi keluarga. Perceraian dengan kehadiran kanak-kanak, terutamanya dengan kanak-kanak sehingga satu tahun, sering kelihatan mustahil untuk pasangan. Sementara itu, semua pasangan yang tidak dapat tinggal bersama-sama, sentiasa mengutuk dan mengetahui hubungan, tetapi untuk mewajarkan keengganan mereka untuk menceraikan kehadiran kanak-kanak, ia adalah bernilai mengingati: dalam ia benar-benar lebih baik untuk kanak-kanak untuk hidup dalam sebuah keluarga di mana ibu bapa sentiasa berhujah? Bukankah ini menjadi psikologi yang lebih besar

trauma kepada bayi?

Dalam artikel ini, kita akan bercakap tentang sisi undang-undang perceraian, pertimbangkan bagaimana perceraian dijalankan, jika ada kanak-kanak di bawah umur, kepada siapa anak masih tinggal semasa perceraian, dll.

Proses perceraian dengan kehadiran anak-anak

Keadaan perceraian dengan kehadiran kanak-kanak agak berbeza daripada syarat-syarat perceraian, di mana tidak ada anak. Sudah tentu, ini adalah kerana keperluan untuk mengambil kira hak dan kepentingan kanak-kanak. Kesukaran utama dalam perceraian pasangan dengan anak-anak biasa adalah mengetahui siapa anak yang masih dalam perceraian. Ini mengambil kira keadaan-keadaan materialis bagi setiap pasangan suami isteri, adanya perumahan yang sesuai untuk kanak-kanak, syarat lain yang perlu, serta persetujuan kanak-kanak dalam perceraian (iaitu, jika kanak-kanak meluahkan keinginan untuk tinggal dengan salah seorang ibu bapa, mahkamah perlu mengambil kira hasrat ini).

Tidak seperti peguam konvensional, perceraian di hadapan kanak-kanak hanya boleh dibuat melalui mahkamah, kerana dalam kes ini, anda perlu untuk menyatukan undang-undang sebahagian daripada tindakan undang-undang perceraian: pembahagian harta, tujuan penyelenggaraan, perintah pendidikan umum kanak-kanak dan tempat kediaman mereka. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kes di mana perceraian boleh dilakukan di pejabat pendaftaran, walaupun pasangan mempunyai kanak-kanak kecil jika:

  1. Pasangan diiktiraf tidak cekap.
  2. Pasangan itu diiktiraf sebagai hilang.
  3. Pasangan itu disabitkan melakukan jenayah dan dihukum penjara selama lebih dari 3 tahun.

Selalunya, perceraian boleh mencetuskan salah seorang pasangan (walaupun tanpa persetujuan yang lain), kecuali bagi tempoh kehamilan isterinya dan tahun pertama selepas kelahiran (walaupun anak itu dilahirkan mati atau tidak tidak hidup sehingga setahun) - dalam kes ini suami tidak mempunyai hak untuk mendapatkan perceraian tanpa persetujuan maka isteri-isteri. Dalam kes ini, walaupun permohonan kedua-dua pasangan itu diterima pada mulanya, dan semasa perbicaraan isteri itu mula menentang perceraian, kes perceraian itu dibuang kerja.

Untuk mendapatkan perceraian dengan kehadiran kanak-kanak kecil, anda perlu memfailkan tuntutan mahkamah dengan mahkamah. Bentuk dan jumlah tugas negara yang akan dibayar pada waktu yang sama dikawal oleh akta dan peraturan perundang-undangan yang relevan. Keputusan mengenai siapa dan dalam nisbah apa yang akan membayar yuran negeri untuk pembubaran perkahwinan, pasangan itu sendiri membuat keputusan. Anda boleh memohon secara peribadi dan dengan bantuan seorang peguam. Anda boleh memohon ke mahkamah tempatan (di tempat kediaman salah seorang pasangan). Sekiranya kedua-dua pasangan bersetuju untuk bercerai dan menyelesaikan soalan mengenai pendidikan dan kehidupan kanak-kanak, keselamatan kewangan mereka, perkongsian harta benda, dan sebagainya, kontrak dilampirkan kepada permohonan, di mana semua ini ditunjukkan.

Bergantung kepada persetujuan (perselisihan pendapat) kedua-dua pasangan untuk perceraian, beban kerja peralatan peradilan dalam tempoh ini, ketiadaan atau kehadiran kelewatan tiruan dalam prosiding perceraian, dll. Istilah untuk menyelesaikan masalah perceraian adalah secara purata 1.5-3 bulan.

Sekiranya pada masa yang ditetapkan pasangan tidak hadir di mahkamah (tanpa sah perceraian di hadapan kanak-kanak untuk sebab tertentu), permohonan mereka untuk perceraian dianggap batal dan tidak sah. Jika selepas itu pasangan semula mengemukakan suatu permohonan untuk perceraian, tempoh sejak penyerahan permohonan pertama tidak diambil kira dan tempoh menunggu daripada penyerahan permohonan sebelum proses perceraian bermula sekali lagi (iaitu, perlu menunggu penuh, kehidupan yang ditakrifkan oleh undang-undang).

Tetapi ingat: jika bercerai Adakah anda mempunyai kanak-kanak bersama-sama, cuba untuk membuat proses sebanyak mungkin kurang traumatik untuk mereka - tidak bercakap buruk tentang pasangan anda, janganlah kamu bersumpah kepada kanak-kanak, kanak-kanak tidak harus berfikir bahawa dia adalah punca pertengkaran anda, atau untuk merasa rendah diri kerana bahawa ibu bapanya tidak hidup bersama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

54 − = 49