Posted on

bagaimana keguguran berlaku

Pengguguran adalah penamatan kehamilan dalam tempoh sehingga 22 minggu atau dengan berat janin kurang daripada 500 g, tanpa menghiraukan kehadiran atau ketiadaan tanda-tanda kehidupan janin.

Bagaimana keguguran berlaku?

Keguguran adalah keluar awal janin dari tubuh ibu. Terdapat dua pilihan untuk proses ini, yang bergantung kepada masa kehamilan.

Pilihan pertama adalah keguguran mengikut jenis penolakan. Jenis keguguran ini diperhatikan pada trimester pertama kehamilan akibat konflik imun antara ibu dan janin. Akibatnya, terdapat pelanggaran fungsi plasenta masa depan dan perkembangan antibodi ke sel-sel organisma “alien”. Dalam kes ini, chorion dimusnahkan, dan telur buah dikeluarkan dari rongga rahim. Proses ini disertai dengan pendarahan pelbagai peringkat – lebih kerap ini adalah pendarahan yang berlimpah.

Variasi keguguran kedua berlaku mengikut jenis kelahiran, dan diperhatikan pada trimester kehamilan kedua dan ketiga. Peran utama dalam varian ini dimainkan oleh perubahan dalam nada rahim – peningkatan yang signifikan dalam nada otot rahim atau kekurangan penutup rahim. Dalam kes ini, ada pergaduhan, pembukaan serviks dan kelahiran janin.

Bagaimana untuk memahami bahawa terdapat keguguran?

Dengan keguguran pada trimester pertama, merasakan nyeri muncul di bahagian bawah abdomen, menghirup cawangan merah-coklat muncul, pendarahan mungkin muncul, kadang-kadang mendesak buang air kecil dan buang air besar. Dalam kes ini, janin sepenuhnya atau sebahagiannya mengeluarkan rongga rahim dengan gumpalan darah.

Pada masa-masa kemudian, keguguran berlaku mengikut jenis buruh preterm dengan kontraksi dan sakit kronik, pembebasan cecair amniotik dan janin dengan membrannya, secara keseluruhan atau sebahagiannya.

Bagaimana jika saya mengalami keguguran?

Sekiranya anda melihat rupa cawangan berdarah di peringkat awal kehamilan – segera dapatkan nasihat doktor, seperti sebelum kemunculan pendarahan berat ada peluang untuk mengekalkan kehamilan. Dengan pendarahan yang berat, kemasukan ke hospital diperlukan, kerana kehilangan darah yang besar, jangkitan darah dan kematian untuk wanita adalah mungkin. Untuk memastikan kehamilan dalam kes tersebut, sebagai peraturan, tidak mungkin.

Jika keguguran berlaku lewat, lawatan ke doktor atau kemasukan ke hospital juga perlu, kerana janin boleh tinggal di dalam rongga rahim, jangkitan yang menjadi ancaman kepada kehidupan dan kesihatan ibu.

Bagaimana jika saya mengalami keguguran di rumah?

Dengan sebarang keguguran atau yang disyaki – segera hubungi doktor atau ambulans! Cuba jelas dan jelas memberitahu pengirim alamat anda, gejala anda dan masa kehamilan.

Juga, anda harus tahu apa yang perlu dilakukan sebelum wanita tiba, jika berlaku keguguran:

  1. Lay di atas katil, di bawah punggung, letakkan selimut atau bantal yang dilipat, ini akan membantu mengurangkan pendarahan.
  2. Dingin (buih ais, jika tidak) – sebarang makanan beku yang dibalut dengan tuala, botol air panas dengan air sejuk sebanyak) di bahagian bawah perut.
  3. Ingat jenis darah dan faktor Rh (anda mungkin memerlukan pemindahan darah). Lebih baik menulis maklumat ini dan letakkan nota di sebelahnya.
  4. Jangan buang lampin, tuala dan bahan yang direndam darah – mereka diperlukan oleh doktor untuk menilai kehilangan darah.
  5. Ikuti keadaan umum – ukur tekanan darah dan nadi sebelum ketibaan doktor.
  6. Jika boleh, sediakan satu set alat untuk pemeriksaan ginekologi dan kuret.

Apa yang berlaku selepas keguguran?

apa yang perlu dilakukan jika berlaku keguguran

Selepas keguguran spontan berlaku, membran janin, gumpalan darah, dan cecair amnion kekal di saluran kelahiran dan dijangkiti dan diuraikan. Hasil keseluruhan dari semua cangkang sangat jarang, yang memerlukan pengikatan diagnostik sisa-sisa dari rongga rahim dan suturing pecah, jika ada.

Keguguran spontan adalah isyarat tentang keperluan pemeriksaan untuk mencegah penamatan kehamilan pada masa akan datang. Ia adalah perlu untuk mengetahui punca keguguran dan menghilangkannya. Pada kehamilan awal, keguguran jarang mengancam kesihatan reproduktif wanita dan lebih kerap mencegah kemunculan anak dengan kelainan kromosom perkembangan, seringkali tidak serasi dengan kehidupan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

43 − = 34