Posted on

Bagaimana untuk mengajar kanak-kanak bagaimana untuk bertukar

Pada tahun pertama kehidupan kanak-kanak membuat lonjakan kuat dalam pembangunan. Dari bayi yang menjerit tak berdaya dengan sekumpulan pergerakan yang kacau dan samar-samar, dia bertukar menjadi bayi yang bijak yang berjalan dan berkomunikasi. Salah satu tahap utama dalam perjalanan untuk menguasai anak dengan berjalan adalah kemahiran mengalihkan. Keupayaan untuk menghidupkan bayi di sisinya, di perutnya dan di belakangnya, bercakap tentang kekuatan kerangka otot dan ketangkasan.

Kanak-kanak tidak dilahirkan dengan pengetahuan bagaimana untuk belajar bagaimana untuk berbalik. Kemahiran ini dibentuk kerana kemunculan keperluan, sebagai contoh, untuk mendapatkan bunyi gemerincing, atau lebih baik untuk mempertimbangkan sesuatu. Keupayaan untuk mengubah setiap anak dalam pelbagai cara bergantung kepada kecergasan fizikalnya. Terdapat kompleks latihan khusus, yang merupakan salah satu cara bagaimana anda dapat dengan cepat mengajar kanak-kanak untuk berguling.

Berapakah masa kanak-kanak mula menggulung?

Seperti yang telah disebutkan di atas, masa apabila bayi yang baru mula bertukar ditentukan terutamanya oleh kekuatan kerangka ototnya. Adalah dipercayai bahawa umur 3-4 bulan adalah tempoh ketika bayi itu cukup mampu untuk memulai gilirannya. 4-5 bulan - masa kanak-kanak itu boleh menguruskan badannya secara perlahan dan mula menghidupkan perut dan belakangnya. Bingkai ini relatif, dan oleh itu dalam setiap kes tertentu norma akan sama. Sebagai contoh, dalam kes kanak-kanak yang tinggi dan besar, masa pusing pada perut mungkin ditangguhkan pada usia 5-6 bulan, kerana lebih sukar bagi mereka untuk berkumpul.

Sekiranya seorang kanak-kanak yang mencapai usia 6 bulan tidak dapat mengubah kedudukannya secara bebas, maka ini merupakan sebab yang serius untuk berfikir tentang bagaimana mengajar seseorang kanak-kanak untuk bertukar.

Kenapa anak itu tidak bertukar?

Sesetengah ibu mula bimbang tentang mengapa kanak-kanak tidak menyerahkan, sementara rakan-rakannya yang muda telah lama merangkak. Alasan untuk kelakuan ini boleh:

  1. Gangguan neurologi, yang ditunjukkan oleh nada otot yang tidak sekata. Ini juga boleh menyebabkan kanak-kanak itu hanya satu cara. Urut, berenang, gimnastik khas untuk kanak-kanak akan membantu menyelesaikan masalah ini. Kes-kes yang lebih serius mungkin memerlukan pakar neurologi untuk memberi ubat.
  2. Perangai kanak-kanak. Kanak-kanak choleric, serta sanguine, sangat penasaran, tetapi kerana mereka mula berusaha menguasai ruang dan menjadi mudah alih. Seorang kanak-kanak dengan sistem saraf yang lebih santai boleh mempunyai kepentingan kontemplatif dan hanya "malas."
  3. Tidak perlu. Kanak-kanak tidak mahu bertukar jika dia tidak mempunyai motif yang baik untuk ini. Jadi, sebagai contoh, dalam keluarga di mana ibu dan ayah memenuhi kehendak kanak-kanak sebelum dia menyedari mereka, tidak mungkin anak itu mengambil inisiatif dalam menguasai kemahiran baru.

Apa yang perlu saya lakukan untuk menjadikan anak itu bertukar?

Kepada kanak-kanak itu, anda perlu melakukan gimnastik khas untuk bayi yang baru lahir, latihan dan urut untuk menguatkan otot-otot belakang, perut dan kaki. Berkesan dan menarik adalah pelajaran dengan anak-anak di fitball.

Untuk merangsang keinginan bayi untuk menyerahkan, mengambil kedudukan lain, disyorkan untuk memikatnya dengan mainan cerah dan mainan. "Gewang" harus diletakkan di zon penglihatan, tetapi pada jarak jauh, sehingga ia tidak dapat segera mendapatkannya, dan berusaha untuk melakukan ini.

Bagaimana untuk mengajar bayi menggulung?

Ajar anak anda untuk menggulung perut anda dan kembali dengan latihan berikut:

nyanyian kanak-kanak itu

  1. Mengendalikan kanak-kanak diseberang di dadanya dan dibiakkan di sisi. Stereotip motor, yang diperolehi dengan senaman ini, akan membantu ketika membalikkan dari belakang ke perut, ketika satu pegangan perlu ditekan ke dada, dan yang lain untuk membantu diri anda berguling.
  2. Kaki kiri dilemparkan ke atas kaki kanan, menuju ke permukaan di mana kanak-kanak itu terletak. Pergerakan ini harus mendorong bayi untuk mengakhiri gerakan itu, satu rampasan pada perut. Di arah yang lain dengan cara yang sama.

Biasanya selepas menguasai kanak-kanak itu dengan kemahiran rampasan pada perut selepas beberapa minggu mula menguasai giliran di belakang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 2