Posted on

bagaimana untuk mengangkut bayi yang baru lahir di dalam kereta

Kereta ini adalah cara pengangkutan yang mudah dan selesa, tetapi mereka yang akan mengangkut bayi yang baru lahir di dalamnya perlu disediakan dengan teliti.

Kenapa perlu perjalanan dengan bayi baru lahir?

  • dalam kanak-kanak yang baru lahir, tulang adalah fleksibel dan rapuh, jadi jika kepala cedera, otak cenderung cedera;
  • jisim kepala bayi yang baru lahir adalah 25% dari berat badan, jadi mana jalang tajam boleh menyebabkan patah vertebra serviks;
  • sistem tidak sempurna sistem pernafasan mungkin tidak berfungsi kerana postur yang salah semasa pengangkutan.

Bagaimana untuk mengangkut bayi yang baru lahir di dalam kereta?

Ramai orang berfikir bahawa anda boleh membawa kanak-kanak di tangan anda, tetapi di sini ada bahaya.

  1. Kanak-kanak dalam perjalanan harus duduk dengan belakang ke arah kereta untuk mengelakkan kecederaan tulang belakang dengan pengereman yang teruk, dan memegang kanak-kanak di tangannya sangat sukar.
  2. Dengan kanak-kanak di tangannya, adalah mustahil untuk terus memegang tangan anda dengan tergesa-gesa, oleh itu, melemahkan tangan, anda berisiko menjatuhkan bayi atau mengubah kedudukannya menjadi tidak selesa.
  3. Jangan bawa bayi yang baru dilahirkan tanpa memakai tali pinggang keledar terlebih dahulu.
  4. Mengikut peraturan pengangkutan bayi yang baru lahir di dalam kereta, adalah perlu untuk mengangkut kanak-kanak di dalam kereta di buaian atau kerusi khas.

Buaian untuk bayi baru lahir di dalam kereta

Susu ibu boleh dibawa masuk secara selamat dari semasa ke semasa sehingga 6 bulan. Dalam buaian untuk bayi yang baru dilahirkan, yang dipasang serenjang dengan pergerakan di tempat duduk belakang kereta, kanak-kanak itu dibawa berbaring. Buaian itu sendiri, seperti kanak-kanak di dalamnya, dilampirkan dengan bantuan tali pinggang keledar khas. Kelebihan utama autolift adalah kedudukan mendatar tidak melanggar fungsi pernafasan bayi.

Selalunya ibu bapa menggunakan buaian kerusi roda yang dilepas sebagai kereta automatik. Banyak pengeluar kerusi roda khas untuk tujuan ini menyelesaikan buaian seperti dengan tali pinggang keledar. Tetapi autobeg kereta bayi tidak memberikan perlindungan yang mencukupi untuk bayi kerana kekurangan bekalan. Oleh itu, penggunaannya dikaitkan dengan beberapa risiko.

Kelemahan menggunakan autos kanak-kanak adalah:

  • dimensi yang lebih besar (buaian tidak menyukarkan untuk menyimpan dan membawa);
  • tempoh operasi yang kecil (kanak-kanak selepas 6 bulan tidak akan mengalami rawan);
  • penilaian keselamatan yang lebih rendah berbanding kerusi kereta.

Kerusi berlengan untuk bayi baru lahir di dalam kereta

Kerusi kereta adalah cara yang paling optimum untuk mengangkut bayi yang baru lahir di dalam kereta. Di kerusi kereta anda boleh mengangkut anak-anak dari hari-hari pertama kehidupan. Kerusi kereta universal direka untuk kanak-kanak dari lahir hingga 1.5 tahun terima kasih kepada pelarasan backrest halus. Tetapi di tempat duduk kereta, kanak-kanak tidak akan berbaring, sudut kecenderungan kecil (30-45 ° C) masih ada, sehingga kanak-kanak yang mempunyai cacat fizikal dan trauma kelahiran harus berunding dengan doktor.

Sesetengah ibu bapa hairan dengan persoalan bagaimana membawa bayi yang baru lahir di dalam kereta dengan kerusi kereta dan tidak merosakkan tulang belakangnya. Mengikut pengeluar kerusi kereta kerana sikap postur berat badan kanak-kanak itu diagihkan secara sama rata di belakang, tanpa mengenakan ketegangan berlebihan pada tulang belakang.

Kerusi kereta yang membawa bayi yang baru dilahirkan di dalam kereta dilengkapi dengan pemegang mudah, terima kasih kepada anak itu dengan selesa dipakai kerusi untuk bayi baru lahir di dalam kereta di luar kereta. Tempat duduk kereta ini direka untuk kanak-kanak di bawah umur 1.5 tahun dan sering datang dengan model kerusi roda yang mahal.

Sesetengah kereta pengeluaran domestik tidak menyediakan pengikat khas untuk kerusi kereta, jadi kerusi kereta ditetapkan dengan tali pinggang kereta biasa. Kebanyakan kereta asing dilengkapi dengan kurungan khas ISOFix, di mana kerusi itu perlu dipasang. Di dalam kerusi kanak-kanak itu juga ditetapkan oleh tali pinggang keledar.

Sebagai kesimpulannya, saya ingin menambah bahawa langkah berjaga-jaga itu tidak pernah berlebihan, terutamanya dalam hal bayi yang baru lahir, jadi sebelum anda melakukan perjalanan, berikan anak itu tempat yang aman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 5