Posted on

Bagaimana untuk membilas hidung bayi

Dalam sesetengah bayi, selesema biasa disebabkan oleh fisiologi, tetapi jika bayi anda mempunyai lendir yang berlebihan di hidung akibat selesema, maka perlu untuk membantunya. Kaedah yang berkesan ialah membasuh, yang membersihkan hidung secara perlahan, bukan sahaja dari lendir, tetapi juga dari kerak yang tidak perlu.

Bagaimana dengan betul membasuh hidung seorang bayi?

Untuk membolehkan bayi yang baru lahir bernafas penuh, anda perlu melakukan beberapa tindakan sederhana:

  1. Pertama sekali, dengan bantuan pear aspirator khas, hapuskan rembesan berlebihan supaya mereka tidak mengganggu laluan larutan cuci atau membersihkan hidung dengan bulu kapas.
  2. Jangan gunakan air biasa atau saline untuk prosedur, lebih baik menggunakan dana yang ditetapkan oleh pakar pediatrik. Bilas hidung dengan air garam, bayi harus dilakukan hanya jika tidak mungkin untuk membeli ubat disesuaikan atau farmasi yang jauh. Dalam kes ini, campuran disediakan dari 1 cawan air dan 1 sudu garam laut. Ia tidak disyorkan untuk menggunakan garam meja dan menambah iodin sahaja, kerana dos yang berlebihan boleh berbahaya kepada kesihatan serbuk.
  3. Ketik jarum suntik, yang mana jarum sebelum ini dikeluarkan, letakkan bayi baru di sisinya dan tuang sedikit ubat pertama ke dalam satu hidung, kemudian ke yang lain sehingga ia mulai menuangkan kembali. Gunakan jarum suntikan yang lebih telus untuk melihat berapa banyak cecair yang dituangkan ke dalam hidung bayi.
  4. Sekiranya tiba-tiba kanak-kanak itu tercekik, segera letakkannya dengan perut anda dan ketik pada bahagian belakang.

Daripada membasuh hidung kepada bayi?

Untuk rawatan bayi lebih baik menggunakan penyelesaian farmasi kanak-kanak, yang dijual di farmasi - mereka bukan sahaja hebat untuk mencuci hidung bayi, tetapi juga membunuh mikrob. Ubat terkenal yang telah memuliakan rasa hormat di kalangan ibu dan pakar kanak-kanak:

  • Aquamaris;
  • Marmaris;
  • Humer;
  • Saline;
  • Otrivin.

Mereka semua dijual dalam botol kecil dengan dispenser yang mudah. Anda juga boleh menggunakan infus herba ringan - mereka mempunyai kesan antimikrob, anti-edematous dan anti-radang. Adalah disyorkan untuk menanam ramuan seperti chamomile, sage, calendula.

Bagaimana membilas hidung dengan bayi saline?

Satu ubat yang mudah dan berkesan untuk selsema adalah saline. Di farmasi, ia boleh didapati di bawah nama "Natrium klorida: 0.9% penyelesaian untuk infus." Kapasiti di mana ia dihasilkan agak besar - 200 atau 400 ml, jadi anda akan cukup tenang untuk keseluruhan kursus. Tetapi cecair itu tidak kehilangan keberkesanannya, botol tidak perlu dibukukan, lebih baik untuk membuat tusukan kecil dan mengambil jumlah yang diperlukan jarum suntikan.

Penyelesaian ini boleh digunakan walaupun untuk membersihkan hidung setiap hari. ia tidak mengeringkan mukus dan tidak menyebabkan habituation. Jika kanak-kanak mempunyai lendir, maka terapi boleh dimulakan dengan serta-merta. Menguburkan larutan garam 5-6 kali sehari sebelum makan. 2-3 titisan - ini adalah dos yang cukup untuk memulihkan dengan cepat daripada membasuh hidung kepada bayi pernafasan percuma.

Anda boleh menggunakan bukan sahaja mencuci hidung dengan asin, tetapi juga menyedut dengan ubat ini. Dalam ibu bapa ini akan membantu inhaler.

Ramai ibu bapa bimbang sama ada ia boleh membasuh bayi dengan hidung. Jika anda melakukan prosedur ini dengan betul, menggunakan ubat-ubatan yang terbukti, maka perlu. Tetapi sebelum rawatan, anda masih perlu berunding dengan doktor yang akan mengenal pasti punca rawatan sejuk dan segera. Mungkin, bersama-sama dengan mencuci, akan ada keperluan ubat tambahan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

56 − 47 =