Posted on

Bahan MontessoriHari ini, keberkesanan metodologi pembangunan dan pendidikan kanak-kanak Montessori tidak ragu-ragu.

Menonton permainan kanak-kanak dan pembangunan semula jadi mereka, seorang saintis terkenal dan ahli falsafah Maria Montessori mencipta satu sistem yang unik pendidikan anak-anak, berdasarkan idea motivasi kanak-kanak untuk pembangunan diri dan pengetahuan diri. Setiap bayi adalah unik dan sejak lahir komited untuk kemerdekaan dan dewasa tugas – untuk membantu beliau untuk menemui potensi mereka – berdasarkan prinsip ini, skim kerja dengan kanak-kanak di sekolah-sekolah Montessori – sekolah, pengikut daripada kaedah paling besar guru-humanis. Di samping itu, di institusi pendidikan seperti pelan adalah bahan didaktik digunakan dibangunkan oleh pencipta yang paling dan direka untuk membangunkan kemahiran motor halus dan kanak-kanak deria.

Bahan Didactic Montessori

Fail permainan dan faedah Maria Montessori agak pelbagai. Lagipun, guru menumpukan kepada anak-anaknya untuk mengajar seluruh hidupnya, dan melalui percubaan dan kesilapan, dia hanya memilih latihan, permainan dan bahan terbaik dan paling berkesan. Dia mengambil kira semua perkara yang terperinci. Kemudahan perabot, ruang organisasi yang sesuai, pematuhan peraturan dan ketertiban, umur anak-anak – tidak satu pun butiran kecil ditinggalkan tanpa perhatiannya.

Apa yang perlu bercakap tentang “bahan Montessori emas” – permainan dan bahan-bahan pendidikan didaktik yang digunakan dan kaedah penyokong hari ini. Secara asasnya, mainan moden sedang dicipta, dan kraftangan ibu membuat analogi mereka sendiri dengan tangan mereka sendiri. Sebagai contoh, teka-teki moden, menyusun semula, mengembangkan karpet – semua ini adalah warisan Maria Montessori. Mereka menyumbang kepada perkembangan keperibadian, membantu diri anda untuk mengetahui dunia di sekeliling anda, dan juga untuk menginformasikan kemahiran dan pengetahuan yang telah diperolehi. Menekankan pembangunan kemahiran motor halus dan deria, pencipta bertujuan untuk membangunkan anak-anak kerohanian, kerana pada pendapat beliau, adalah asas seseorang penuh, bebas dan berdikari.

Untuk mempunyai pemahaman yang lebih jelas mengenai bahan-bahan untuk kelas Montessori, mari kita lihat beberapa contoh:

 1. Pelbagai beg dengan pengisian. Sebagai yang terakhir, bijirin, kacang, kacang, dan polistirena digunakan. Tugas mereka adalah untuk membangunkan kemampuan kanak-kanak yang bijak dan visual.
 2. Bahan-bahan Montessori 1

 3. Jar dengan pengisian yang berbeza. Membangunkan kebolehan pendengaran yang paling muda.
 4. Bahan-bahan Montessori 2

 5. Dada dengan rahsia, pasti seperti kanak-kanak yang lebih tua. Peranti mudah dalam bentuk kotak dengan pelbagai balang, di mana masing-masing tersembunyi beberapa kejutan (contohnya, mainan kecil), akan mengajar bayi untuk membuka dan menutup bekas, dan membantu mengembangkan tangan.
 6. Bahan Montessori 3

 7. Plastik “lapar” mainan dengan lubang di dalam mulut. Sudah tentu, orang kecil itu tidak akan menolak untuk membantu “kawan”, dan dengan senang hati akan memberi makan kepadanya dengan manik-manik kecil atau kacang polong. Latihan seperti ini melatih mata, tangan, perhatian dan kesabaran.
 8. Bahan Montessori 4

 9. Cat jari – ciptaan yang hebat, sangat popular dengan banyak kanak-kanak. Nah, lukisan itu sendiri tidak dapat disangkal lagi sebagai aktiviti yang menarik dan bermanfaat untuk kanak-kanak dari semua kategori umur.
 10. Bahan Montessori 5

 11. Gambar-gambar potongan adalah sejenis teka-teki mini.
 12. Bahan Montessori 6

 13. Item sesuatu kumpulan tertentu yang berbeza warna, bentuk atau saiz. Sebagai contoh, sebelum anak itu meletakkan tiga pokok Krismas dan memberikan cawan campuran: merah, biru dan kuning. Tugas bayi adalah untuk menghias setiap pokok Krismas dengan cangkir warna tertentu.
 14. Bahan Montessori 7

 15. Menyisipkan bingkai. Dicipta oleh jenis pereka mudah, lebih kerap kayu, mereka melatih pemikiran optik-spatial, kemahiran motor halus dan koordinasi. Terdapat pelbagai sisipan dengan imej haiwan, watak kartun, sayur-sayuran dan buah-buahan, angka geometri.
 16. Bahan Montessori 8

 17. Menara merah jambu. Berasaskan anak-anak dengan konsep “besar” dan “kecil”, “kurang”, lebih banyak lagi.
 18. Bahan-bahan Montessori 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 2 =