Posted on

Bilakah perut mula tumbuh semasa mengandung dan apakah yang perlu saya perhatikan?

Mempelajari tentang keadaan mereka, ramai ibu yang akan datang berminat dengan soalan ketika perut mula tumbuh semasa kehamilan. Pertimbangkan lebih terperinci parameter seperti lilitan abdomen dan ketahui apa yang menjejaskan saiznya apabila membawa bayi, kerana perubahan perut luaran kelihatan pada minggu kehamilan.

Contents

Apakah yang menentukan saiz abdomen semasa kehamilan?

Perut semasa hamil bertumbuh secara beransur-ansur dan dalam setiap wanita hamil ini berlaku sedikit berbeza. Terdapat beberapa faktor yang menentukan kadar proses ini. Antaranya:

 1. Ciri-ciri anatomi dari badan ibu. Adalah ditegaskan bahawa wanita adalah nipis, dengan pinggul yang sempit sering mempunyai perut kecil, dengan berat normal bayi masa depan.
 2. Diet dan kelajuan berat badan. Peningkatan berat badan semasa mengandung adalah norma fisiologi. Walau bagaimanapun, proses itu sendiri boleh diteruskan pada kadar yang berbeza. Di samping itu, peningkatan selera makan pada wanita dalam kedudukan juga memberi kesan kepada saiz lilitan abdomen – lapisan lemak yang semakin meningkat menjadikannya secara visual lebih besar.
 3. Lokasi plasenta. Apabila tempat kanak-kanak dilekatkan pada dinding belakang rahim, perut ibu masa depan saiz kecil. Ia kelihatan jauh lebih besar, jika plasenta dipasang pada bahagian depan dinding rahim.
 4. Jumlah cecair amniotik. Jumlah cecair amniotik yang tidak mencukupi atau berlebihan dicerminkan dalam saiz abdomen.
 5. Keadaan fungsional otot abdomen. Ibu yang mengandung secara fizikal mempunyai perut yang lebih kecil, kelihatan tegang, yang menjadikannya kelihatan lebih kecil.
 6. Bilangan kehamilan. Di kalangan wanita primitif, rahim lebih kecil, jadi perut kecil. Ini disebabkan oleh keadaan alat otot organ genital.

bagaimana abdomen tumbuh semasa hamil

Pada masa apakah abdomen mula berkembang?

Secara terang-terangan memberitahu ibunya masa depan, pada minggu kehamilan yang mula membesar perut tidak boleh mana-mana pakar ginekologi. Ciri-ciri proses gestasi ini adalah individu yang tegas. Pada sesetengah wanita ia mempunyai saiz yang kecil sepanjang masa. Dalam kes ini, terdapat indeks purata. Dia berumur 16 minggu – masa perutnya sudah ketara untuk ibu dan orang lain. Walau bagaimanapun, dia mula berkembang agak awal. Peningkatan aktif dalam lilitan abdomen bermula pada akhir trimester pertama – dari 12-13 minggu. Pada masa ini semua organ dan sistem terbentuk, pertumbuhan badan mereka bermula.

perut pada minggu kehamilan

Bilakah abdomen mula berkembang semasa kehamilan pertama?

Pada kehamilan pertama, abdomen meningkat dengan lebih perlahan. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa rahim dan otot-otot perut abdomen tidak mengalami sebelum strain kuat dan berada dalam keadaan fisiologi mereka. Serat otot organ-organ ini tidak diregangkan, mereka mempunyai nada yang betul. Seiring berjalannya waktu, apabila janin tumbuh, memanjangkan mereka diperhatikan – otot perut meregang di bawah tekanan berat badan bayi dan cecair amniotik. Secara langsung pada nilai-nilai parameter ini bergantung kepada kadar pertumbuhan perut – mereka menentukan ketika perut mula tumbuh semasa kehamilan.

Menjawab persoalan wanita hamil mengenai bulan kehamilan perut mula berkembang, pakar ginekologi menunjuk kepada 4 bulan dari konsepsi. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa setiap ibu masa depan memberi perhatian segera pada masa ini. Semua secara individu, dan beberapa wanita secara luaran telah berubah dan pada kehamilan bulan ke-3. Terutamanya kelihatan adalah perut kecil wanita nipis dengan pertumbuhan yang rendah. Wanita yang padat, dengan bentuk bulat, berjaya “menyembunyikan” keadaan mereka lebih lama.

Bilakah perut mula tumbuh semasa kehamilan kedua?

Bercakap tentang ketika perut mula tumbuh semasa kehamilan sebagai anak kedua, doktor mencatat permulaan awal proses ini. Ini disebabkan oleh peregangan ligamentum uterus, yang mengubah saiz mereka selepas kehamilan pertama. Di samping itu, otot-otot dinding perut berehat – perut menjadi digantung, kehilangan keanjalan dan satah. Kerana ini, walaupun sedikit peningkatan dalam jumlahnya adalah ketara. Rata-rata, perubahan dalam lilitan perut yang berkaitan dengan kehamilan adalah ketara dalam keguguran pada 13-14 minggu.

Bilakah perut mula tumbuh dalam kehamilan berganda?

Kerana peningkatan rahim, dengan pelbagai kehamilan, perut meningkat sedikit lebih awal. Oleh itu, apabila perut mula berkembang dengan kehamilan semasa, ia hanya akan mencapai kehamilan 12 minggu. Secara langsung istilah ini ditunjukkan oleh ahli sakit puan, menjawab soalan mengenai ketika perut mulai tumbuh semasa kehamilan kembar. Malah orang dekat dapat melihat perubahan itu. Pada masa yang sama, perut itu sendiri tumbuh pada tahap yang pantas – pada minggu ke-17 beberapa wanita hamil mengalami kesulitan dengan tidur dan berehat.

abdomen semasa kehamilan

Di manakah perut mula tumbuh semasa kehamilan?

Mahu mengawal perubahan yang berlaku dengan tubuh apabila bayi dilahirkan, wanita sering berinteraksi dengan doktor, di mana perut mula tumbuh semasa kehamilan. Peningkatan itu berlaku pada mulanya sedikit di atas pubis. Ini disebabkan oleh pertumbuhan rahim di bahagian bawahnya. Segera ada perubahan pertama. Kawasan ini dirasai untuk perforasi dinding abdomen anterior, yang dilakukan buat kali pertama ketika wanita hamil didaftarkan selama 12 minggu.

Mengapa tidak perut tumbuh semasa mengandung?

Apabila perut mula tumbuh secara aktif semasa kehamilan – semuanya kelihatan. Tetapi selalunya wanita mengadu kepada doktor – perut tidak tumbuh semasa kehamilan. Ini dicatatkan pada ibu-ibu yang akan datang yang mempunyai bentuk tubuh yang padat, subur. Dalam kes sedemikian, peningkatan kecil dalam jumlah abdomen tidak dapat dilihat. Apabila pertumbuhan lingkar abdomen tidak berlaku pada wanita yang ramping, rendah, adalah perlu untuk mengecualikan patologi. Kesan saiz abdomen dengan usia kehamilan mungkin menunjukkan komplikasi kehamilan seperti:

 • hipotrofi – pelanggaran pembangunan intrauterin;
 • hipoklorisme – percanggahan norma volum amniotik;
 • kedudukan tidak tetap, melintang janin;
 • kehamilan ektopik – lampiran berlaku di luar rahim, kerana perutnya tidak tumbuh.

Awal mula membesar abdomen semasa kehamilan

Banyak wanita mengandung menghadapi masalah, dengan mendakwa bahawa mereka mula membesar perut pada minggu ke-8 kehamilan. Doktor tidak mengecualikan peluang tersebut, menjelaskannya dengan ciri-ciri anatomi individu. Ia penting dan apa jenis akaun kehamilan ini. Jika seorang wanita menjangkakan kemunculan anak kedua, dan yang termuda hanya berusia 1.5-2 tahun, maka pilihan ini mungkin. Peningkatan pesat adalah disebabkan oleh kehadiran otot abdomen yang diregangkan dan saiz rahim yang besar. Di samping itu, peningkatan dalam perut pada masa yang singkat dapat dijelaskan:

 • pelbagai kehamilan;
 • perkembangan pesat embrio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *