Posted on

apabila kanak-kanak boleh diberi pisang

Pisang - buah yang lazat dan sihat, dicintai oleh kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa, telah lama tidak lagi dianggap sebagai eksotik. Ia boleh dibeli secara bebas di kedai-kedai pada bila-bila masa tahun pada harga yang agak rendah. Oleh kerana kandungan sukrosa yang tinggi, ia adalah kandungan kalori yang tinggi, oleh itu ia sering digunakan oleh ibu bapa sebagai "snek" - apabila tidak mungkin untuk memberi makan serbuk kelaparan sepenuhnya, contohnya, berjalan-jalan atau di jalan raya. Pisang dianggap buah yang sangat selamat dan hypoallergenic, jadi dengan hati nurani yang jelas memberi anak itu dari awal pemberian makanan tambahan. Tetapi adakah semuanya benar-benar rosy seperti yang biasa kita fikirkan?

Adakah pisang berguna untuk kanak-kanak?

Soalan ini boleh dijawab dengan tegas dengan tindak balas positif, kerana ia mengandungi sejumlah besar vitamin, mineral dan nutrien:

  • vitamin kumpulan B - diperlukan untuk pembangunan dan fungsi gred tinggi sistem saraf kanak-kanak;
  • vitamin C - membantu menguatkan imuniti. Yang mengejutkan, kandungan pisang vitamin ini tidak kalah dengan buah sitrus;
  • kanji - mudah diserap oleh badan, dengan cepat membelah glukosa, yang, sebagai diketahui, adalah sumber tenaga;
  • kalium, magnesium, fluorin, sodium, besi - unsur-unsur kimia yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan penuh bayi. "Mengambil bahagian" dalam pertumbuhan sistem kardiovaskular, otot, tulang;
  • serat diperlukan untuk fungsi normal usus dan penyelenggaraan mikroflora semulajadi di dalamnya.

Di samping itu, pisang meningkatkan mood dan membantu meningkatkan kepekatan perhatian, yang berkaitan dengan kedua-dua carpoy berusia satu tahun, yang tahu dunia, dan untuk anak-anak sekolah.

Bilakah saya boleh memberi bayi pisang?

Sesetengah ibu, sudah tentu, hanya dipandu oleh niat yang terbaik, cuba memberi makan serbuk dengan pisang seawal mungkin, yang pada asasnya salah. Kebanyakan pakar kanak-kanak sebulat suara mengesyorkan dengan berhati-hati untuk memperkenalkan pisang kepada kanak-kanak di bawah satu tahun, kerana buah ini tidak tumbuh di jalur kami dan, di samping itu, usus tidak dapat mencerna ke usia tertentu.

Jadi berapa banyak yang boleh anda berikan pisang kepada kanak-kanak? Adalah disyorkan untuk memberi pisang tidak lebih awal daripada 8 bulan dengan cara yang sama seperti produk baru untuk kanak-kanak: bermula dengan setengah sudu teh dan secara beransur-ansur meningkatkan jumlahnya. Anda boleh membakar pisang segar dengan garpu, anda boleh membeli versi makanan bayi industri - ia bergantung pada kepercayaan peribadi ibu dan pilihan makanan bayi. Kadang-kadang pisang disyorkan untuk menjalani rawatan haba ringan - pasangan.

Dengan berhati-hati harus diberikan buah ini kepada anak-anak yang berlebihan berat badan, serta orang-orang yang orang tuanya terdedah kepada lemak - pisang mengandungi banyak sukrosa. Dalam apa-apa reaksi kulit dan gangguan najis, perlu membatalkan dan berunding dengan doktor - sama ada bayi boleh pisang atau berulang-ulang menunggu dengan pengenalannya.

Alergi kepada pisang pada kanak-kanak

Walaupun pisang dianggap sebagai produk yang agak selamat, ia masih boleh menyebabkan alahan Adakah pisang berguna untuk kanak-kanak?reaksi. Ini mungkin disebabkan oleh kandungan pisang dalam serotonin atau fakta bahawa pisang dirawat secara kimia. Hakikatnya adalah bahawa pisang, sebagai peraturan, telah koyak masih benar-benar hijau agar tidak menghantarkannya ke negara-negara yang berbeza. Dan untuk memberi mereka penampilan masak dan menyelerakan, mereka disimpan selama beberapa waktu di ruang khas dengan gas. Malangnya, adalah mustahil untuk mengetahui sama ada kumpulan buah tertentu telah diproses.

Sekiranya kanak-kanak mempunyai alergi terhadap pisang, jangan kecewa. Kemungkinan besar, bayi akan "mengatasi", sistem imuninya akan belajar untuk berjaya dengan bahan-bahan yang agresif.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

69 − = 59