Posted on

apabila kanak-kanak boleh diberikan hati

Menjelang enam atau tujuh bulan, kebanyakan bayi sudah bersedia untuk mengenali makanan dewasa. Sudah tentu, makanan pelengkap dipilih dengan teliti, dan rawatan haba dilakukan dengan sewajarnya. Apabila serbuk sudah biasa dengan sayur-sayuran puree, buah-buahan dan daging, banyak ibu yang hairan dengan persoalan apabila ia mungkin dapat memberi bayi hati. Nilai pemakanan produk sampingan ini tidak boleh dinafikan. Keuntungan utama hati adalah keupayaannya untuk menguatkan imuniti, kerana penggunaannya secara tetap membantu meningkatkan kadar hemoglobin dalam darah. Dan ini pula membantu badan untuk melawan jangkitan dan virus.

Had umur

Pendapat umum tentang usia di mana hati boleh diberikan kepada anak-anak tidak wujud. Sesetengah pakar pediatrik percaya bahawa pada usia enam bulan produk ini akan diserap sepenuhnya oleh organisma kanak-kanak. Orang lain percaya bahawa perlu menunggu sehingga saluran gastrointestinal bayi menjadi lebih kuat, digunakan untuk makanan dewasa, dan mengesyorkan supaya anda memasuki hati tidak lebih awal daripada lapan bulan. Terdapat juga sekumpulan doktor yang yakin bahawa hati adalah produk, potensi bahaya daripada menggunakannya melebihi manfaat. Pendapat mereka didasarkan pada hakikat bahawa organ ini dalam tubuh melakukan fungsi penapis, dan ibu yang membeli hati tidak dapat mengetahui apa haiwan itu makan.

Peraturan Memasak apabila bayi boleh hati

Sekiranya anda tidak mempunyai persoalan sama ada kanak-kanak berusia satu tahun boleh diberikan daging lembu, daging ayam atau arnab dan anda telah membuat keputusan, anda perlu tahu beberapa peraturan yang berkaitan dengan penyediaan produk ini. Pertama, pilihan yang paling boleh diterima ialah hati sapi (atau daging lembu). Ia lembut dan hypoallergenic, tidak seperti ayam. Kedua, sebelum penggunaan, produk mesti direbus, dan kemudian beberapa kali mengelap penyaring (anda boleh menggunakan pengisar daging). Bukan semua bayi seperti rasa khas produk ini, jadi disyorkan untuk menambah hati dalam bubur atau sayur-sayuran. Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk menyediakan hati, anda boleh menggunakan kentang tumbuk kaleng siap sedia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 1 =