Posted on

Apabila susu datang selepas bahagian CaesareanSetiap ibu masa depan bimbang tentang masalah penyusuan susu ibu. Dan jika dalam kelahiran semulajadi semuanya berlaku mengikut senario yang ditetapkan, kemudian selepas bahagian Caesarean tidak jelas sama sekali apabila susu itu datang, dan sama ada ia akan sama sekali.

Bilakah dia harus dijangka?

Pertama anda perlu memahami fisiologi proses penyusuan. Apabila kelahiran semulajadi, buruh bermula, dan badan dengan bantuan hormon memulakan proses penyediaan untuk memberi makan. Kemudian bayi itu datang ke dunia dan segera digunakan pada payudara ibu, merangsang pengeluaran susu dan refleks yang menghisap.

Untuk memahami apabila susu muncul selepas seksyen cesarean, perlu difahami bahawa dengan operasi yang dirancang, yang dilakukan tanpa permulaan buruh, proses penampilan susu ditangguhkan. Tubuh tidak mengalami semua letupan hormon yang berlaku dalam proses semula jadi, dan karenanya otak, dengan penundaan 5-10 hari, memberikan isyarat payudara untuk menghasilkan makanan untuk bayi.

Sekiranya berlaku operasi kecemasan, apabila bahagian caesarea yang dijalankan tidak dirancang, perkara-perkara yang agak lebih baik, kerana aktiviti buruh sudah penuh. Dalam kes ini, susu akan tiba lewat untuk sehari, tidak seperti kelahiran semula jadi.

Bagaimana untuk merangsang penampilan susu?

Apabila susu datang selepas bahagian CaesareanTunggu, apabila susu datang selepas bahagian Caesarean, dengan tangan yang dilipat, ia tidak berbaloi. Lagipun, tanpa rangsangan, ia mungkin tidak muncul. Untuk mempercepat proses, perlu bermula secepat mungkin selama lima minit, mengulangi setiap dua jam. Sangat sukar dilakukan selepas operasi itu, tetapi masih perlu jika ada keinginan untuk menyusukan bayi.

Apabila ibu dari unit rawatan intensif dipindahkan ke wad biasa dan diberikan anaknya, maka ia perlu mengajarnya untuk menghisap payudara, walaupun tiada apa-apa di dalam dada. Pertama, kanak-kanak memperoleh tabiat menghisap, dan kedua, pembebasan oxytocin, yang menyumbang kepada pengeluaran susu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 6 = 1