Posted on

Cara bermain backgammon - peraturan untuk pemula

Pelbagai spesies permainan dalam backgammon menyebabkan kesulitan dalam menguasai peraturan permainan oleh pemula. Pemain yang tidak berpengalaman harus terlebih dahulu mengenal pasti peraturan umum permainan, kajian yang pada masa akan datang akan membantu pemula dengan mudah memikirkan cara bermain dengan betul atau jenis backgammon semacam itu. Secara tidak sengaja semua jenis permainan yang ada sekarang boleh dibahagikan kepada dua kelas utama: backgammon pendek dan yang lama. Perbezaan utama mereka adalah dalam susun atur awal dermaga, serta dalam keupayaan untuk menembak jatuh lawan.

Dalam apa-apa variasi permainan tidak ada yang menarik. Yang pertama yang memenangi dermaga adalah berlebihan.

Mana-mana jenis backgammon melibatkan tiga jenis kemenangan, yang mana nilai bergantung kepada kepentingan kelebihan terakhir. Intipati mereka adalah berikut:

  1. Marikh. Lokasi pemeriksa pada akhir permainan, menunjukkan bahawa yang dikalahkan tidak mempunyai masa untuk mendapatkan semua damnya ke dalam rumah, dan pemenang dapat menarik keluar dermaga dari papan.
  2. Home Mars. Akhir permainan, yang mengakibatkan kalah berjaya membawa semua dam ke dalam rumahnya, tetapi dia tidak menarik diri boleh, dalam masa yang sama, musuh membawa cip permainan di luar negara kapal.
  3. Coke. Menurut peraturan permainan dalam backgammon panjang untuk pemula, keadaan ini menandakan akhir permainan, yang mengakibatkan yang kalah gagal untuk menggerakkan dam rumah, tidak seperti lawannya, yang mampu untuk membawa semua dam beliau di luar padang permainan. Backgammon kok dipanggil akhir apabila kalah tidak ditanggung di luar mana-mana dam beliau dari bar, dan pemenang pada masa yang berjaya membawa semua dam kepada lembaga.

Peraturan permainan pemain baru backgammon boleh membiasakan diri dengan sistem yang bersatu mengira bola, tidak kira apa jenis permainan: mudah – 1 mata untuk Mars – pemenang mendapat 2 mata untuk rumah Marikh – 3 dan untuk keadaan Coke – 4.

Peraturan dasar bermain backgammon lama untuk pemula

Dalam backgammon panjang, 2 pemain bersaing menggunakan papan khas. Ia mempunyai 24 mata dalam bentuk sel, dibentuk menjadi 4 kumpulan. Pada permulaan permainan, kedua pemain membina semua dam mereka (15 keping) dalam satu penguasa di sudut papan permainan. Garis seperti dalam backgammon disebut “kepala”.

Peletakan sampel pemeriksa mengikut peraturan permainan dalam backgammon panjang dibentangkan kepada pemula dalam gambar.

bagaimana untuk bermain peraturan backgammon untuk pemula1

Tugas pemain adalah untuk mendapatkan dam mereka sendiri ke dalam rumah dan mengeluarkan mereka dari padang bermain lebih cepat daripada lawan.

Langkah pertama dibuat oleh pemain yang mempunyai jumlah mata yang jatuh pada fajar (dadu dipanggil dadu dipanggil kiub) lebih. Menurut kaedah bermain backgammon, anda boleh mengeluarkan hanya satu cip dari kepala dalam satu giliran. Satu-satunya pengecualian adalah ganda pada langkah pertama permainan.

Bermain, lawan menggerakkan dermaga berlawanan arah mengikut arah jam menurut hasil lemparan itu. Berdiri di pemeriksa sel musuh, tidak membenarkan untuk memakai item ini. Bilangan pemeriksa dalam satu sel tidak terhad. Dalam kes di mana pemain tidak mempunyai tempat untuk berjalan, dia mesti menyerah sendiri.

Selepas pemain menempatkan semua dam di dalam rumah, dia berhak untuk menembak mereka dari papan.

Peraturan asas memainkan backgammon pendek untuk pemula

Di papan permainan diletakkan 4 mata dengan bilangan sel yang sama. Terdapat 24 sel di padang permainan. Tugas para pemain untuk memegang semua dam mereka di lapangan bermain, membawa mereka ke dalam rumah dan membawa mereka ke laut. Dan adalah perlu untuk lulus dengan cara ini lebih cepat daripada lawan.

Contoh pengedaran dam mengikut aturan permainan dalam backgammon pendek dibentangkan kepada pemula dalam gambar.

bagaimana untuk bermain peraturan backgammon untuk pemula2

Dalam bentuk ini, dermaga dermaga bergerak ke arah satu sama lain, sementara anda boleh meletakkannya pada titik percuma, dan juga menembak jatuh lawan yang berdiri sendiri.

bagaimana untuk bermain peraturan backgammon untuk pemula3

Walau bagaimanapun, kehadiran lebih daripada 1 dam di dalam sel tidak membenarkan anda meletakkan tempat pemeriksa anda di sana, sel tersebut dianggap sibuk. Anda boleh memindahkan 1 atau 2 dam, dan dalam kes jackpot (atau dengan kata lain, “ambil” – jumlah mata yang sama pada kedua-dua tulang permainan), walaupun 4.

Jika pemeriksa pemain lain berdiri sendiri di dalam sel, maka di tempatnya anda boleh meletakkan sendiri. Oleh itu, pemeriksa pemain lain dianggap ditembak jatuh dan dihantar ke tengah-tengah papan permainan “di bar.” Anda boleh menembak sejumlah dermaga tanpa had.

Terus bergerak pemain dam boleh hanya selepas kedatangan semua kepingan yang diturunkan ke atas papan permainan, menyusun semula mereka dalam rumah lawan, selaras dengan keputusan caj pelakon. Apabila mengetuk pemeriksa lawan keluar dari sel rumahnya, ia tidak dikeluarkan dari padang permainan. Pemeriksa terakhir masuk ke dalam rumah dengan sejumlah besar mata jatuh pada dadu.

Selepas memasukkan semua pemain pemain ke dalam rumah, dia berhak untuk menembak mereka dari papan mengikut peraturan yang ditetapkan.

Ketahui juga peraturan bermain catur dan dam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 1 =