Posted on

di mana ovari wanita

Jika anda sekurang-kurangnya sekali mempunyai masalah dengan keradangan yang dipanggil daripada appendages, maka anda mungkin tahu di mana ovari dan di mana sakit setempat. Kelenjar-kelenjar kecil ini terletak di dalam rongga pelvis, secara lisan dan sedikit posterior pada kedua-dua sisi rahim. Satu hujung ovari disambungkan dengan cara ligamen ke rahim, manakala hujung yang lain menghadap lumen tiub rahim. Kelenjar yang melekat pada ligamen luas melalui mesenteri sendiri dan ligamen, yang menenun vaskular dan saraf, menyuburkan badan. Terima kasih kepada ligamen yang menetapkan ovari, ia mempunyai pergerakan yang sedikit.

Pada permukaan hadapan ovari dinding perut dijangka tepat di bahagian perut lipat inguinal, di sini di tempat ini merasakan kesakitan dalam hal sampingan patologi ovari.

Perubahan berkaitan dengan usia di ovari

Ovari menukar saiznya bergantung pada umur wanita, contohnya, semasa tempoh pembiakan saiznya jauh lebih besar daripada semasa menopaus. Pada masa ini, penurunan ovari dan sebagainya dipadatkan bahawa di tempat di mana terdapat, mereka benar-benar tidak dapat dikesan semasa rabaan yang bimanual semasa peperiksaan sakit puan (iaitu, apabila satu tangan pakar sakit puan itu terletak di bahagian abdomen, dan yang kedua dalam faraj). Ke permukaan sentuhan ovari seorang wanita dewasa tidak lancar, dan kehadiran cicatricial perubahan ceruk terbentuk disebabkan ovulasi.

Tetapi bukan sahaja saiz ovari bergantung kepada umur. Tempat di mana ovari terletak juga berkorelasi dengan faktor ini. Dalam wanita yang tidak bernama, panjang ovari adalah kedudukan menegak dengan berdiri wanita berdiri. Pada mereka yang melahirkan - sedikit beralih pada sudut ke paksi menegak.

Di manakah ovari tersakiti?

Penyebab kesakitan yang paling biasa di ovari ialah keradangan mereka. Selalunya, jangkitan pada ovari disebabkan oleh penyebaran tiub fallopi. Ini menyebabkan bengkak, pembesaran dan kemerahan kelenjar, dan di sekeliling tempat ovari ditemui pada wanita, bendalir terbentuk - produk keradangan. Sekarang mari kita lihat lebih dekat di mana ovari adalah sakit dan apa sifat sakitnya ialah:

  • sakit di kawasan rantau suprapubic, memberikan kembali, punggung dan pangkal paha;
  • dengan kerosakan ovari unilateral, kesakitan berlaku terutamanya dari pihak yang terjejas;
  • ia adalah ciri di tempat wanita mempunyai ovari, peningkatan secara beransur-ansur dalam kesakitan;
  • sakit tidak stabil;
  • Berbeza dengan tanda-tanda lain "perut akut" tidak dicirikan oleh kelakuan saraf, gelisah, mencari postur yang dapat mengurangkan kesakitan.

Kemungkinan penyebab kesakitan

sakit akut di tempat di mana di ovari, mungkin memerlukan campur tangan pembedahan segera, kerana ia boleh menyebabkan keadaan yang mengancam nyawa seperti apoplexy ovari dengan pendarahan intraperitoneal, kilasan kaki sista atau nekrosis.

Dan juga kemungkinan terjadinya rasa sakit di daerah di mana ovarium terletak pada wanita, selama ovulasi yang menyakitkan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa membran ovari terlalu padat dan telur lebih sukar untuk "keluar" di mana ovari sakitAkibatnya, terdapat traumatisasi yang lebih besar dari kelenjar. Dalam kes ini, dari kitaran kitaran, kesakitan akan timbul dari kanan, kemudian ke kiri, bergantung kepada ovulasi ovari yang berlaku.

Bukan rahsia lagi bahawa dalam ovarium sel-sel dewasa diperlukan untuk pembuahan - telur, jadi sangat penting untuk memantau keadaan kelenjar-kelenjar ini. Sekarang, mengetahui di mana ovari berada, anda akan dapat mengesyaki perubahan radang masa dan mendapatkan bantuan perubatan yang berkelayakan. Dan akibatnya, terima kasih kepada diagnosis dan rawatan awal, anda menghalang proses peradangan kronik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

80 + = 87