Posted on

diagnosis tingkah laku bunuh diri remajaBilangan remaja di seluruh dunia, yang atas pelbagai sebab memutuskan untuk membunuh diri, semakin meningkat setiap tahun. Dalam masa yang sangat sukar ini, kanak-kanak lelaki dan perempuan melihat segala-galanya "dengan permusuhan" dan mengalami kegagalan yang sangat menyakitkan. Di samping itu, sangat kerap remaja menghadapi salah faham yang serius dari ibu bapa dan orang dewasa yang lain dan tidak mendapatkan sokongan yang mereka perlukan.

Sekiranya orang muda atau remaja serius memutuskan untuk berpisah dengan kehidupan, sukar untuk mengenali pemikiran tersebut. Walaupun demikian, pengarang kerja "Diagnosis tingkah laku bunuh diri remaja" MV Khaikina berpendapat bahawa semua kanak-kanak ini mempunyai ciri keperibadian tertentu, yang dalam keadaan tertentu mempunyai kelakuan yang sama.

Untuk mengelakkan akibat yang menyedihkan, adalah perlu untuk mendedahkan ciri-ciri ini di peringkat terawal. Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda apakah diagnosis tingkah laku bunuh diri remaja, dan kaedah apa yang digunakan untuk ini.

Kaedah psikodiagnosis tingkah laku bunuh diri remaja

Kaedah yang paling disukai untuk mendiagnosis tingkah laku bunuh diri remaja adalah soal selidik Eysenck "Penilaian diri terhadap keadaan mental individu." Pada mulanya, soal selidik ini digunakan untuk bekerja dengan lelaki dan wanita yang lebih tua, tetapi kemudiannya disesuaikan dengan masa remaja dan ciri-cirinya.

Persoalan mengenai ujian Eysenck "Self-assessment of mental personality" untuk remaja kelihatan seperti ini:

 1. Selalunya saya tidak pasti kebolehan saya.
 2. Selalunya ia seolah-olah saya mempunyai keadaan yang tidak dapat dipisahkan dari mana seseorang dapat mencari jalan keluar.
 3. Saya sering menyimpan perkataan terakhir.
 4. Sukar untuk mengubah kebiasaan saya.
 5. Saya sering memerah kerana perkara kecil.
 6. Kesukaran saya sangat mengganggu saya, dan saya kehilangan hati.
 7. Selalunya dalam perbualan, saya mengganggu pengantara.
 8. Saya tidak beralih dari satu kes ke satu sama lain.
 9. Saya sering bangun pada waktu malam.
 10. Sekiranya masalah utama, saya biasanya menyalahkan diri sendiri.
 11. Saya mudah terganggu.
 12. Saya sangat berhati-hati mengenai perubahan dalam hidup saya.
 13. Saya mudah dikecewakan.
 14. Miskin dan kegagalan tidak mengajar saya apa-apa.
 15. Saya sering membuat komen kepada orang lain.
 16. Dalam perselisihan, sukar untuk mengubah fikiran saya.
 17. Saya juga mengambil berat tentang masalah khayalan.
 18. Saya sering enggan berkelahi, menganggapnya tidak berguna.
 19. Saya mahu menjadi kuasa untuk orang lain.
 20. Selalunya, saya tidak terlepas dari fikiran saya bahawa anda perlu menyingkirkannya.
 21. Saya takut dengan kesukaran yang akan saya jumpai dalam hidup saya.
 22. Selalunya saya berasa tidak berdaya.
 23. Di mana-mana perniagaan, saya tidak berpuas hati dengan yang kecil, tetapi saya ingin mencapai kejayaan maksimum.
 24. Saya dengan mudah bergaul dengan orang.
 25. Saya sering menggali kekurangan saya.
 26. Kadang-kadang saya mempunyai keadaan putus asa.
 27. Sukar untuk saya menahan diri apabila saya marah.
 28. Saya sangat risau jika sesuatu tiba-tiba berubah dalam hidup saya.
 29. Ia mudah untuk meyakinkan saya.
 30. Saya berasa keliru apabila saya mengalami kesukaran.
 31. Saya lebih suka memimpin, tidak mematuhi.
 32. Selalunya saya degil.
 33. Saya bimbang tentang kesihatan saya.
 34. Pada masa yang sukar, saya kadang-kadang bersikap kebudak-budakan.
 35. Saya mempunyai isyarat yang tajam dan kasar.
 36. Saya enggan mengambil risiko.
 37. Saya tidak boleh tahan masa menunggu.
 38. Saya fikir saya tidak akan dapat membetulkan kekurangan saya.
 39. Saya balas dendam.
 40. Pelanggaran pelan saya walaupun sedikit pun mengganggu saya.

Ujian anak muda atau perempuan semasa ujian mesti menyangkal atau mengesahkan semua kenyataan ini, berdasarkan keadaan dan moodnya. Dalam kes ini, jika kanak-kanak bersetuju sepenuhnya dengan kenyataan itu, dia diberikan 2 mata, jika dia bertemu dengan keadaan yang diterangkan hanya sekali-sekala, dia menerima 1 mata dan, akhirnya, jika dia tidak menerima kenyataan yang jelas, dia tidak menerima sebarang mata.

Apabila mengira jumlah mata yang diterima, semua soalan perlu dibahagikan kepada 4 kumpulan, iaitu:

 1. Kumpulan 1 - "Skala Kebimbangan" - 1, 5, 9, 13, 17, 21, 25, 29, 33, 37. Jika skor yang diperoleh untuk menjawab soalan-soalan ini tidak melebihi 7, remaja tidak mempunyai kecemasan jika keputusannya adalah dalam lingkungan 8 hingga 14, - kecemasan hadir, tetapi berada pada tahap yang boleh diterima. Sekiranya nilai ini melebihi 15, kanak-kanak itu harus kelihatan kepada ahli psikologi, kerana dia terlalu bimbang tentang peristiwa yang tidak berbaloi.
 2. Kumpulan 2 - "Skala kekecewaan" - Hasilnya ditafsirkan dengan cara yang sama: jika kurang dari 7, kanak-kanak tidak kecewa, mempunyai harga diri yang cukup tinggi, tidak takut akan kesulitan, tahan terhadap kegagalan kehidupan . Jika skor adalah dari 8 hingga 14, kekecewaan berlaku, tetapi berada pada tahap yang boleh diterima. Jika hasilnya melebihi 15 mata, lelaki muda atau gadis sangat kecewa, takut kegagalan, mengelakkan kesulitan dan sangat tidak senang dengan dirinya sendiri.
 3. Kumpulan 3 - "Skala pencerobohan" - penyata No. 3, 7, 11, 15, 19, 23, 27, 31, 35, 39. Kanak-kanak yang tidak menerima lebih daripada 7 mata bagi jawapan ini adalah tenang dan matang. Sekiranya hasilnya adalah dalam lingkungan 8 hingga 14, agresifnya berada pada paras purata. Jika dia melebihi 15, kanak-kanak itu terlalu agresif dan mempunyai masalah dalam berkomunikasi dengan orang lain.
 4. Kumpulan 4 - "Skala ketegaran" - Kenyataan 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36, 40. Hasilnya ditafsirkan dengan cara yang sama seperti dalam semua kes terdahulu - jika tidak lebih daripada 7, tidak ada ketegaran, remaja mudah bertukar. Sekiranya ia berada di antara 8 hingga 14, ketegaran berada di tahap yang boleh diterima. Diagnosis tingkah laku bunuh diri EisenkSekiranya jumlah mata yang diterima untuk menjawab soalan ini melebihi 15, kanak-kanak itu mempunyai kekukuhan yang kuat dan pertimbangan, pandangan dan kepercayaan yang tidak berubah. Tingkah laku seperti ini boleh membawa kepada kesukaran hidup yang serius, jadi seorang remaja disyorkan untuk bekerja dengan ahli psikologi.

Di samping itu, kaedah Rorschach, Rosenzweig, TAT dan lain-lain boleh digunakan untuk menilai keadaan mental seorang remaja dan untuk mendedahkan ciri-ciri keperibadiannya yang unik, namun semuanya agak rumit dan tidak sesuai digunakan di rumah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =