Posted on

Duphaston semasa kehamilan - sokongan pada peringkat awal mengandung bayi

Dadah semacam itu, seperti Duphaston, semasa kehamilan sering diresepkan. Dia merujuk kepada sekumpulan ubat hormon yang menyumbang kepada penyelenggaraan proses kehamilan. Pertimbangkan dadah secara terperinci, mengenal pasti tanda-tanda untuk kegunaannya, kita akan memikirkan ciri-ciri permohonan itu, mengetahui cara minum Dufaston semasa kehamilan.

Apakah Dufaston digunakan semasa kehamilan?

Tidak semua wanita menunggu penampilan bayi mengetahui mengapa Duphaston diresepkan untuk wanita hamil, dan mereka menangani soalan ini kepada doktor. Doktor mengatakan bahawa ubat ini adalah analog sintetik progesteron. Ubat ini berdasarkan pada dydrogesterone, yang dalam struktur dan sifatnya sama dengan hormon yang disintesis dalam tubuh wanita.

Ubat ini boleh ditadbir kedua-duanya pada peringkat perancangan kehamilan, dan selepas permulaannya, dalam jangka pendek. Bahan aktifnya menyediakan endometrium untuk implantasi berikutnya – memasukkan telur janin ke dalam dinding rahim. Segera dari saat ini bermula kehamilan. Doktor, melantik Dufaston semasa kehamilan, meneruskan matlamat berikut:

 • implantasi yang berjaya;
 • pencegahan pengguguran spontan;
 • penyediaan sistem pembiakan untuk proses gestasi.

Dufaston pada kehamilan awal

Selalunya, Duphaston semasa kehamilan, pada masa awalnya, ditetapkan untuk wanita yang mengalami masalah pada masa lalu dengan membawa anak. Masalah umum ialah keguguran kebiasaan. Mengenai pelanggaran ini, para doktor mengatakan jika 2 atau lebih kehamilan terganggu pada mulanya. Pada masa yang sama mereka tidak melebihi 12 minggu. Duphaston dengan permulaan kehamilan mengurangkan kemungkinan komplikasi ini dan membantu menanggung anak.

Bagaimana cara mengambil Dufaston semasa kehamilan?

Sebelum mengambil Dufaston, wanita hamil perlu berjumpa doktor. Dia secara langsung mengetahui keanehan dari kehamilan ini, menganalisis anamnesis ibu masa depan. Berdasarkan data yang diperoleh, kursus terapi individu disediakan – dosis, kepelbagaian dan tempoh penggunaan produk perubatan ditubuhkan. Dalam kebanyakan kes, ubat diambil dari 6-7 minggu kehamilan.

Duphaston dos semasa hamil

Cara minum djufaston semasa mengandung

Perlu diingat bahawa ubat ini sering diresepkan sebelum permulaan konsepsi, pada peringkat perancangan kehamilan. Untuk menstabilkan kerja sistem hormon, seorang wanita akan menjadi seorang ibu, mengambil Dufaston selama 6 kitaran. Minum dari 11 hingga 25 hari (dengan kitaran haid dalam 28 hari). Ada kemungkinan dan lain-lain skim penerimaan, yang dibangunkan oleh doktor yang hadir secara individu.

Selepas pembuahan, ibu mengandung terus meminum Dufaston semasa hamil. Pembatalan satu-satu tajam dadah yang mustahil – mengurangkan kepekatan hormon progesteron dalam aliran darah boleh menimbulkan keguguran. Bagi dos, maka varian klasiknya dalam tempoh ini adalah 1 tablet 2 kali sehari (20 mg sehari).

Berapakah minuman Dufaston semasa kehamilan?

Resepsi Dufastona pada kehamilan sentiasa perlu diselaraskan dengan doktor. Secara langsung ia menunjukkan bukan sahaja dos tertentu, tetapi juga tempoh pengambilan dadah. Ia bergantung pada tahap pelanggaran dan keterukannya. Sekiranya kita bercakap mengenai masa pengambilan dadah, maka ia berlaku pada minggu ke-20 kehamilan. Individu wanita mengandung berhenti minum ubat pada minggu 16, seperti yang diarahkan oleh doktor.

Untuk menentukan sama ada untuk membatalkan dadah atau terus mengambilnya, doktor menetapkan ujian makmal. Ia menumpukan kepekatan hormon progesteron dalam aliran darah ibu masa depan. Segera hasil analisa menentukan algoritma tindakan selanjutnya dari doktor yang hadir. Dalam kes ini, wanita mengandung mesti mengikuti arahan perubatan.

Dufaston – kesan sampingan kehamilan

Penggunaan Dufaston semasa kehamilan dikaitkan dengan kemungkinan mengembangkan kesan sampingan. Kemungkinan perkembangan mereka meningkat apabila dos yang ditunjukkan oleh doktor tidak diperhatikan, kekerapan dan tempoh penggunaan ubat. Antara kesan sampingan biasa apabila menggunakan dadah:

 • sakit kepala;
 • mual;
 • pening kepala;
 • pelepasan dari faraj berdarah;
 • tindak balas alergi.

Jika salah satu pelanggaran di atas berlaku, anda perlu menghubungi doktor. Fenomena ini harus menjadi sebab untuk mengubah dos atau kekerapan penggunaan dadah. Dalam kes yang teruk, penggantian ubat yang sama. Berhati-hati menggunakan dadah dalam kes-kes yang sebelum ini menjalani kursus terapi estrogen (penggunaan pil kontraseptif termasuk). Respon estrogen dan progesteron secara serentak meningkatkan risiko trombosis.

Kontraindikasi Duphaston semasa kehamilan

Walaupun dengan tanda-tanda untuk digunakan, tablet Dufaston semasa kehamilan tidak boleh digunakan oleh semua ibu masa depan. Oleh sebab itu, sebelum menetapkan dadah, doktor harus dengan teliti menganalisis sejarah wanita hamil, tidak termasuk penyakit tertentu. Antaranya ialah:

 • Sindrom rotor;
 • penyakit sistem kardiovaskular;
 • Sindrom Dabin-Johnson;
 • kencing manis;
 • penyakit buah pinggang;
 • gatal-gatal.

Bagaimanakah saya boleh membatalkan Duphaston semasa kehamilan?

yang mana duphaston ditetapkan untuk wanita hamil

Penghapusan Dufaston semasa kehamilan harus beransur-ansur. Skim dibuat secara individu, dan bergantung kepada dos yang diambil oleh wanita hamil. Setiap hari, ia dikurangkan dengan 0.5-1 tablet. Sebagai contoh, jika dengan temujanji doktor ibu masa depan mengambil 3 tablet ubat setiap hari, maka setiap hari seterusnya dos dikurangkan sebanyak 1-0.5 tablet. Jadi akhirnya berhenti mengambil ubat selepas 3-6 hari. Pematuhan skim pengeluaran yang ditubuhkan oleh doktor tidak termasuk kemungkinan penurunan tajam dalam kepekatan progesteron dalam darah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

85 − = 75