Posted on

jenaka anak-anakDalam pendidikan kanak-kanak zaman prasekolah, pelbagai karya sastera folklore Rusia sangat penting, yang diteruskan dari satu generasi ke generasi. Dari hari-hari pertama kehidupan, ibu bapa penyayang dan penyayang membaca kepada anak-anak mereka sajak dan pestle yang baik, dan dari kira-kira enam bulan mereka dapat menambah sedikit jenaka.

Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda apa jenaka dan apa nilai pendidikan untuk kanak-kanak prasekolah yang mempunyai kerja ini, dan juga memberikan beberapa contoh.

Apakah jenaka - definisi untuk kanak-kanak

Pribautki dalam strukturnya adalah cerita pendek atau cerita dalam bentuk ayat dengan plot dinamik yang cerah. Mereka mempunyai makna yang sama sekali bebas, berbeza dengan puisi nurseri, yang selalu dikaitkan dengan peristiwa-peristiwa tertentu dalam kehidupan bayi atau permainan.

Pribautki direka khas untuk hiburan serbuk, jadi dalam orang-orang yang mereka sering dipanggil "menyeronokkan". Para pahlawan dalam karya-karya sastera ini sering menjadi watak-watak cerita rakyat yang terkenal, dan di tengah-tengah cerita ini terdapat satu peristiwa penting yang membantu untuk menjaga perhatian dan minat pendengar kecil.

Cerita rakyat Rusia untuk kanak-kanak merayakan ciri-ciri watak istimewa dan nilai-nilai moral yang semata-mata untuk orang Rusia, memberi kanak-kanak idea tertentu kecantikan, ketekunan, kesetiaan, kebaikan, kebenaran, keberanian dan sebagainya. Penggunaan jenaka dalam membesarkan kanak-kanak itu menggalakkan pemikiran pemikiran logik dan spatial-imaginatif, "membangkitkan" fantasi dan imaginasi, dan juga memperkayakan simpanan ucapan.

Itulah sebabnya apa-apa karya cerita rakyat Rusia dan, khususnya, lelucon adalah sumber yang paling kaya dalam perkembangan moral dan kognitif kanak-kanak prasekolah.

Jenaka pendek untuk kanak-kanak di bawah umur satu tahun

Pribautki untuk kanak-kanak termuda harus mempunyai panjang tidak lebih dari 6 baris, supaya tidak melahirkan bayi. Untuk memperkenalkan serbuk kepada dunia di sekelilingnya dalam bentuk permainan puisi, anda boleh menggunakan karya lucu berikut cerita rakyat Rusia:

Peter-Petya-Cockerel,

Petya adalah kerang merah,

Di jalan dia pergi

Dan mendapati satu sen,

Saya membeli kasut saya,

A ayam - anting-anting!

***

Berai putih-beak

Dia tinggal sendirian,

Saya melompat, melompat,

Tetamu menunggu,

Dia masak sos itu,

Saya merawat tetamu!

***

Kva-kva-kva-kvakushka,

Pai katak goreng

Dengan peminum manis,

Saya merawat babi guinea,

A zainke dalam patty

Dia meletakkan keju kotej!

Jokes untuk kanak-kanak

Bagi lelaki yang lebih tua, jenaka, yang merupakan fiksyen-flip-flop, sempurna. Kerja-kerja pendek ini dinyatakan dalam cara bercanda, dan hubungan sebenar fenomena dan benda-benda sengaja dislocated atau dilanggar. Kisah semacam itu menaikkan rasa humor kepada anak-anak, menghiburkan dan menghibur mereka, dan juga menggalakkan perkembangan kecerdasan. Khususnya, kanak-kanak prasekolah akan suka puisi berikut:

Salji akan datang! Panas!

Burung dari selatan tiba!

Sekeliling putih-putih -

Musim panas adalah merah!

***

Apa jenis angsa yang mereka berlari,

Telinga dan ekor?

Siapa selepas mereka?

Mungkin kuda ada di dalam kereta?

Tidak! Mereka melarikan diri dari ketakutan,

Apa yang akan mengejar penyu!

***

jenaka untuk kanak-kanak prasekolah

Sayap sayap melambai

Dan seperti rama-rama berkibar-kibar.

Hare duduk di atas pagar,

Dia ketawa dengan kuat dan kuat!

***

Spring telah datang kepada kami lagi

Dengan sledges, skates!

Minum dari hutan yang dibawa,

Lilin dengan lampu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

34 − = 31