Posted on

euphyllinum kepada kanak-kanak

Eufilin adalah produk perubatan, yang boleh didapati dalam bentuk tablet dan serbuk. Komposisi euphyllin termasuk theophylline, melancarkan kapal. Ubat ini mengurangkan tekanan, melegakan otot licin, meningkatkan aliran darah. Di bawah pengaruh euphyllinum terdapat rangsangan otot jantung, sistem saraf sedikit teruja. Ciri kumulatif juga diperhatikan.

Petunjuk untuk digunakan

Tanda-tanda utama penggunaan eufillina kanak-kanak adalah asma bronkial, emfisema, edema pulmonari dan penyakit lain, yang disertai oleh peningkatan tekanan. Bagi orang dewasa, salah satu petunjuk adalah strok, disertai edema otak, dan infarksi miokardium.

Eufillin ubat mempunyai kontra yang berikut:

  • hipotensi;
  • ulser peptik;
  • infark miokard akut;
  • takikardia;
  • extrasystole.

Antara kesan sampingan euphyllin ialah cirit-birit, sakit kepala, muntah-muntah, kegembiraan saraf, sakit perut, pernafasan mendalam, palpitasi, hipotensi. Sekiranya dadah diberikan dengan tepat, kerengsaan mukosa rektum boleh diperhatikan. Kehadiran sebilangan besar kontraindikasi dan kesan sampingan menjadikan ubat ini berbahaya dengan kemasukan yang tidak terkawal.

Euphyllinum kepada kanak-kanak

Anda tidak boleh menetapkan euphyllin secara bebas! Arahan menyatakan bahawa ubat tidak digunakan sehingga usia tiga bulan tercapai. Oleh itu, sentiasa berunding dengan doktor yang akan mengatakan sama ada ia mungkin memberi eufillin kepada kanak-kanak atau jika ia digantikan dengan ubat yang sama. Tablet dan kapsul boleh ditetapkan kepada kanak-kanak berusia 12 tahun, tetapi dalam kes ini, dos euphyllin ditentukan oleh doktor.

Dengan keperluan akut, euphyllin dalam tablet ditetapkan kepada kanak-kanak dalam pengiraan kira-kira 5 miligram per kilogram berat badan. Rejim masa juga harus diperhatikan. Sebagai contoh, bayi yang baru lahir dengan batuk atau bronkitis boleh diberikan euphillin tidak lebih daripada sekali setiap lapan jam. Jika kanak-kanak lebih daripada enam bulan, masa pentadbiran dikurangkan kepada enam jam. Bagi kanak-kanak yang lebih tua, selang masa tetap sama, tetapi dos ubat dikurangkan kepada tiga hingga empat miligram. Kadangkala penyakit kronik memerlukan penggunaan euphyllin dalam dos yang besar. Kanak-kanak perlu diberikan sehingga 16 miligram ubat per kilogram berat badan. Bagaimanapun, norma harian tidak boleh melebihi 400 miligram. Dalam kes ini, jumlah keseluruhan euphyllinum perlu dibahagikan kepada empat dos. Sekiranya kesan sampingan tidak dirasai dan keadaan kanak-kanak meningkat dengan ketara, jumlah dos yang disyorkan oleh doktor dapat ditingkatkan sebanyak seperempat, yang dibawa ke 500 miligram per hari.

Dalam rawatan bayi, elektroforesis dengan euphyllin adalah lebih kerap ditetapkan, kerana ubat tidak disuntik terus ke dalam badan, tetapi digunakan untuk membasahi pad peranti. Prosedur ini membantu meningkatkan peredaran darah, tisu tulang rawan dan kerosakan pada saluran pernafasan.

euphyllin dalam bronkitis

Penyedutan dengan euphyllin

Eufilin – ubat yang sangat diperlukan dalam bronkitis obstruktif. Ia memperluaskan saluran darah dan memudahkan ekskresi dada dari badan kanak-kanak. Cemerlang dan cepat menghilangkan halangan. Di bilik fisioterapi di hospital, penyedutan dibuat daripada jumlah besar ubat. Jadi, lima ampul euphyllin memerlukan 10 ampul diphenhydramine dan setengah liter air. Sekiranya anda mempunyai pemampat pemampat, dos akan lebih rendah, tetapi bahagiannya tetap sama.

Sebelum anda melantik dan mencairkan euphyllin untuk penyedutan kepada anak anda, pastikan anda berunding dengan doktor anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 72 = 74