Posted on

fluconazole untuk kanak-kanak

Fluconazole ubat tergolong dalam kumpulan ubat antikulat. Penyediaan ini dikeluarkan dalam bentuk kapsul yang berbeza - 50 mg dan 150 mg. Fluconazole ditetapkan untuk kanak-kanak dan orang dewasa dalam rawatan penyakit kulat pelbagai jenis - sariawan esofagus dan rongga mulut, jangkitan kulat dari lingkungan genitourinary. Anda boleh mengambil ubat ini secara intravena dan dengan makanan.

Petunjuk untuk flukonazole untuk kanak-kanak

  • candidiasis esophageal;
  • candidiasis oropharyngeal, candidiasis membran mukosa mulut dan esophagus;
  • jangkitan kriptokokus dari lokalisasi yang berlainan, khususnya meningitis kriptokokal.

Tempoh terapi flukonazal untuk kanak-kanak bergantung kepada keberkesanannya. Jumlah maksimum fluconazole untuk kanak-kanak sehari ialah 400 mg. Ambil fluconazole diperlukan sekali sehari.

Dalam rawatan candidiasis (thrush), dos flukonazol yang disyorkan untuk kanak-kanak adalah 6 mg sekilogram berat badan pada hari pertama rawatan, dan 3 mg sekilogram berat badan dalam seterusnya. Kursus rawatan dalam kes ini sekurang-kurangnya 14 hari.

Dalam rawatan meningitis kripkokokkovogo disyorkan dos fluconazole untuk kanak-kanak di hari pertama dan seterusnya akan dua kali ganda, dan rawatan yang berlangsung selama 10-12 minggu sehingga ujian klinikal tidak menunjukkan ketiadaan patogen dalam CSF.

Mungkin penggunaan fluconazole pada kanak-kanak di bawah satu tahun. Pada kanak-kanak, hari-hari pertama kehidupan perkumuhan dadah perlahan, jadi dalam dua minggu pertama kehidupan, bayi menerima dos dikira dalam kadar yang sama (mg / kg berat badan), kerana kanak-kanak lebih tua, tetapi tidak setiap hari, dan dengan selang 72 jam. Bayi yang berumur 3-4 minggu adalah fluconazole selepas 48 jam.

Untuk rawatan dengan flukonazol menjadi paling berkesan adalah sangat penting untuk tidak mengganggu selepas peningkatan pertama, tetapi untuk menyelesaikannya - sehingga ketika ujian makmal menunjukkan ketiadaan patogen-kulat dalam tubuh.

Kontraindikasi kepada pentadbiran fluconazole

Kontraindikasi terhadap penggunaan fluconazole adalah sensitiviti meningkat kepada bahan aktifnya. Jangan mengambil flukonazole bersama terfenadine, astemizole dan ubat lain yang memanjangkan selang QT.

Sangat berhati-hati menetapkan pentadbiran flukonazole kepada kanak-kanak dengan penyakit kronik hati, buah pinggang dan sistem kardiovaskular.
Seperti mana-mana ubat lain, flukanazole boleh menyebabkan kesan sampingan, jadi sebelum menggunakannya, anda perlu mendapatkan nasihat doktor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 62 = 66