Posted on

Homocysteine ​​dalam perancangan kehamilan - apa yang akan dilakukan analisis?

Tempoh persediaan untuk kehamilan yang akan datang untuk ibu masa depan dikaitkan dengan banyak kajian. Antaranya, dan analisis untuk sebatian ini sebagai homocysteine. Pertimbangkan bahan ini dengan lebih terperinci, kita akan mengetahui: mengapa homocysteine ​​ditentukan dalam perancangan kehamilan, apakah indikator norma dan apa yang menyebabkan peningkatan dan penurunannya.

Homocysteine ​​- apa dengan wanita?

Apabila menghantar seorang wanita ke analisis, yang menentukan tahap homocysteine ​​dalam darah, jenis penyelidikan yang paling tidak diketahui ibu-ibu masa depan. Bahan ini adalah produk pemprosesan methionine (asid amino). Tahap homocysteine ​​dalam darah secara beransur-ansur meningkat dengan usia, tetapi dengan permulaan kehamilan, kepekatannya menurun (trimester pertama dan ke-3).

Homocysteine ​​dalam perancangan kehamilan adalah penting untuk memeriksa kerana kesan negatif terhadap proses kehamilan. Dalam tempoh ini, bahan ini mempunyai kesan langsung pada peredaran plasenta, di mana perkembangan intrauterin yang betul janin dan kelajuannya bergantung. Doktor menganggap perlu untuk menumpukan kepekatan homocysteine ​​pada tahap persiapan untuk kehamilan yang akan datang untuk menanggapi masa untuk penurunan atau peningkatan, dan mengambil langkah-langkah.

Apa yang menunjukkan homocysteine?

Belajar apa homocysteine, ibu-ibu yang berpotensi di peringkat persediaan untuk kehamilan bertanya soalan doktor - apa yang dilakukan analisis, dan apa yang ditunjukkan. Berdasarkan hasilnya, doktor membuat kesimpulan mengenai proses proses intrasel dalam tubuh seorang wanita. Jadi, jika metabolisme homocysteine ​​terganggu, ia berkumpul di ruang ekstraselular, dan kemudian dalam plasma darah. Dalam kepekatan tinggi, kompaun mempunyai kesan sitotoksik.

Sebagai hasil daripada proses sedemikian, mungkin terdapat pelanggaran keutuhan dinding kapal - permukaannya menjadi longgar. Di tempat-tempat yang rosak, kalsium dan kolesterol menetap di permukaan kapal. Akibat perubahan sedemikian, pembentukan plak aterosklerotik berlaku. Ini meningkatkan risiko pembekuan darah di dalam saluran darah, yang dipenuhi dengan perkembangan trombosis semasa kehamilan.

Mengapa mengambil homocysteine ​​semasa merancang kehamilan?

Tahap homocysteine ​​dalam darah membolehkan doktor membuat kesimpulan mengenai proses intraselular. Pelanggaran metabolismenya meningkatkan risiko penggumpalan darah di dalam saluran darah. Perubahan ini penuh dengan penyumbatan urat yang terdapat dalam plasenta. Hasilnya, terdapat pelanggaran perkembangan intrauterin semasa mengandung. Untuk mengelakkannya, doktor cuba mengenal pasti patologi dan predisposisi pada peringkat perancangan.

bagaimana untuk mengurangkan homocysteine

Analisis Homocysteine ​​untuk perancangan kehamilan

Untuk menentukan tahap homocysteine ​​dalam merancang kehamilan, doktor merujuk wanita kepada analisis. Dalam kes ini, doktor mengesyorkan untuk menjalani peperiksaan ini 3 bulan sebelum permulaan perancangan. Jika ibu masa depan sebelum ini mempunyai masalah dengan gangguan metabolik dalam tubuh homocysteine, kajian itu dilakukan tidak lebih dari enam bulan sebelum tarikh jangkaan konsepsi.

Homocysteine ​​- penyediaan

Untuk menganalisis homocysteine ​​semasa perancangan kehamilan, adalah perlu untuk mematuhi beberapa peraturan di peringkat persediaan. Untuk melakukan ini:

  1. Satu hari sebelum masa pensampelan darah, adalah perlu untuk mengecualikan makanan berlemak dan alkohol dari diet.
  2. Pada hari sebelum kajian, aktiviti fizikal yang kuat dilarang dengan tegas.
  3. 8-14 jam sebelum sampel sampel darah dilarang untuk mengambil makanan, hanya minum (sederhana, masih air) dibenarkan.
  4. Jangan merokok 30 minit sebelum ujian.

Homocysteine ​​- bagaimana untuk mengambil?

Sebelum mengambil homocysteine ​​ketika merancang kehamilan, seorang wanita menerima rujukan dari seorang doktor. Kajian itu sendiri dijalankan pada waktu pagi dengan perut kosong. Analisis dilakukan dengan mengambil sampel darah dari urna ulnar. Untuk menentukan homocysteine ​​dalam perancangan kehamilan awal, 2-5 ml darah diambil, yang diletakkan dalam tiub steril, dilabelkan dan dihantar ke makmal. Keputusan boleh diperoleh dalam 2-3 hari, bergantung kepada beban kerja institusi perubatan.

Homocysteine ​​- norma wanita ketika merancang kehamilan

Kadar homocysteine ​​ketika merancang kehamilan ialah 10-11 μmol / l. Kepekatan ini diambil sebagai norma fisiologi. Penyimpangan menunjukkan pelanggaran, dan memerlukan pelaksanaan langkah-langkah pembetulan. Algoritma untuk pelaksanaannya dikembangkan secara individu, dengan mengambil kira keadaan umum badan wanita, kehadiran penyakit kronik yang bersamaan dan proses patologi. Pematuhan dengan cadangan perubatan dan preskripsi yang diterima, membantu dengan cepat menghapuskan pelanggaran, homocysteine ​​yang betul, norma yang ditunjukkan di atas.

norma homocysteine

Homocysteine ​​tinggi dalam perancangan kehamilan

Selalunya peningkatan kepekatan homocysteine ​​menjadi punca keabnormalan pada kehamilan. Oleh sebab itu, pembetulan harus dilakukan pada peringkat perancangan. Sebelum homocysteine ​​diturunkan, doktor menjalankan pemeriksaan komprehensif yang bertujuan untuk menubuhkan penyebab kenaikan tersebut. Prosedur untuk mengurangkan homocysteine ​​dikembangkan dengan mengambil kira faktor patologis:

  1. Mengurangkan tahap vitamin B. Dalam kes ini, doktor menetapkan diet dengan kandungan tiamin yang tinggi, pyridoxine, asid folik.
  2. Kesan nikotin. Telah didapati bahawa merokok menimbulkan peningkatan dalam tahap homocysteine. Untuk mengurangkannya, anda perlu menyerah nikotin.
  3. Kafein. Apabila anda minum kopi, kepekatan homocysteine ​​meningkat. Untuk mengurangkannya, anda perlu mengecualikan minuman tersebut.
  4. Tahap aktiviti fizikal yang rendah. Latihan aktif membantu mengurangkan homosistein.

Homocysteine ​​menurun apabila merancang kehamilan

Memahami cara menurunkan homosistein dalam merancang kehamilan, haruslah dikatakan bahawa sering keadaan bertentangan dicatat - kekurangannya. Jika homocysteine ​​diturunkan sedikit, ini tidak boleh mempengaruhi proses menanggung bayi. Kebimbangan adalah penebangan apabila homocysteine ​​sangat rendah - 4.1 μmol / l dan lebih rendah. Dalam kes sedemikian, doktor menetapkan terapi khas untuk meningkatkan tahap bahan itu. Ibu calon itu sendiri juga boleh mengambil langkah untuk menormalkan tahap homocysteine:

  1. Untuk mengurangkan aktiviti fizikal yang kuat - untuk mengecualikan latihan sukan harian.
  2. Untuk minum kopi pada waktu pagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − 7 =