Posted on

histeria dalam kanak-kanak 2 tahun

Sering kali kanak-kanak dalam 2 tahun menggulung histeria. Sekiranya ibu bapa menyedari keinginan dan histeria kanak-kanak itu pada 2 tahun, maka kebiasaannya untuk mendapatkan kelakuan ini adalah keperluan untuk mendapat perhatian tambahan dari ibu bapa.

Caprices pada kanak-kanak 2 tahun boleh ditunjukkan dalam perkara berikut:

  • degil;
  • berpanjangan;
  • menaiki lantai, paling kerap di tempat awam di mana terdapat penonton tambahan.

Tingkah laku kanak-kanak ini semulajadi disebabkan oleh ketidaksempurnaan sistem emosi. Sekiranya ibu bapa melarang sesuatu, menolak sesuatu, kanak-kanak itu tidak lagi dapat menyuarakan ketidaksenangan mereka sepenuhnya. Untuk melegakan ketegangan emosi dalam kanak-kanak, perlu memberi perhatian kepadanya yang diperlukan. Dalam kes ini, pada masa akan datang, tidak akan ada alasan untuk histeria.

Walau bagaimanapun, selalunya satu bentuk protes dan keinginan untuk tidak mematuhi ibu bapa adalah histeria dalam kanak-kanak itu. Pada kanak-kanak 2 tahun pandangan itu berkembang, dia sudah mula beralih dari ibu bapa lebih aktif, mempelajari dunia sekeliling. Dan sering bertemu dalam perjalanan batasan ibu bapa, yang direka untuk memastikan keselamatan bayi di rumah dan di jalanan.

Seorang kanak-kanak berumur dua tahun dapat mula berubah-ubah dalam keadaan ketika dia letih, ingin makan atau tidur. Mungkin sebilangan besar jejak baru yang tidak perlu terlalu banyak bekerja untuk kanak-kanak itu, dan dia menjadi lebih teruja. Dalam situasi seperti itu, keinginan kanak-kanak dalam masa 2 tahun merupakan gambaran keadaan fizikalnya, memberi ibu bapa tanda bahawa dia perlu diberi perhatian dan membantu menenangkan diri. Kemudian, untuk meyakinkan bayi yang sedang mengamuk, anda perlu membataskannya secara fizikal di ruang angkasa: ambilnya di atas pegangan, letakkan di pangkuan anda. Ibu boleh memeluk anak itu, menepuk kepala, memberikan sesuatu yang manis untuk mengalihkan perhatian bayi dari keadaan di mana dia mula menunjukkan kepatihan.

Mungkin kehadiran situasi tertekan seperti pergi ke tadika, ibu bapa yang bercerai atau penampilan bayi kedua dalam keluarga juga mampu menyebabkan histeria. Sejak saat-saat ini tidak menyenangkan untuk kanak-kanak, dia boleh marah dengan ibu bapanya, dengan dirinya sendiri, dengan rasa takut masa depan. Dan untuk meringankan keadaannya dan menghilangkan stres, dia mula bersikap agresif: mengetuk kakinya di atas lantai, membuang mainan, menjerit dengan kuat, dan sebagainya. Perkara utama untuk ibu bapa ialah mencari punca utama kelakuan bayi ini dan cuba membetulkannya.

Apabila kanak-kanak itu sakit atau berada di tahap pemulihan, dia juga mungkin mengalami buntu kebodohan kanak-kanak. Dalam hal ini, penting bagi kanak-kanak untuk mengalihkan perhatian pada masa ke sesuatu yang melampau dan tidak membiarkan histeria berkembang lagi.

Sekiranya ibu bapa terlalu ketat dengan kanak-kanak, mereka sering menghukumnya, maka anak histeria bertindak sebagai cara memprotes gaya penekanan ini dan keinginan untuk mempertahankan kemerdekaan mereka.

Hysterics sebelum tidur pada usia 2 tahun

Bayi menantang dalam masa 2 tahun sebelum tidur sering merupakan tanda yang terlalu berlebihan untuk bayi. Mungkin, sejurus sebelum upacara tidur, kanak-kanak itu aktif bermain dengan paus, atau menonton TV untuk waktu yang lama, yang juga boleh menyebabkan kanak-kanak menjadi terlalu berlebihan.

Dan terdapat situasi apabila seorang kanak-kanak ingin tidur sendiri, tetapi tidak dapat tidur dan mula menunjukkan aktiviti secara berlebihan.

Apa yang perlu dilakukan untuk mengelakkan histeria?

Adalah perlu untuk mematuhi peraturan berikut:

  1. Adalah lebih mudah untuk mengelakkan histeria daripada melawannya. Oleh itu, dengan sedikit petunjuk permulaannya, anda harus segera mengalihkan perhatian kanak-kanak kepada sesuatu yang melampau: mainan, kereta yang lewat, dll.
  2. Terangkan kepada kanak-kanak bahawa kelakuan sedemikian tidak boleh diterima dan tidak bertindak balas sama sekali. Sebaik sahaja anak itu mula menggulung di atas lantai, segera hentikan semua komunikasi dengannya dan tidak bertindak balas sama sekali. Kanak-kanak berada dalam keadaan sedemikian rupa sehingga tidak ada persiduhan yang akan mempengaruhi dia, kerana dia tidak akan mendengarnya. Setelah bayi telah tenang, anda boleh mula bertindak.
  3. histeria dalam kanak-kanak 2 tahun

  4. Anda boleh mengasingkan kanak-kanak tersebut dalam masa yang singkat, sebagai contoh, meletakkan di sudut di mana tiada mainan, televisyen, orang awam. Ini akan membolehkan bayi itu tenang.
  5. Adalah penting untuk menjadi konsisten dalam tingkah laku anda. Sekiranya seorang kanak-kanak menggulung bom di rumah dan diabaikan, maka tingkah laku yang sama sepatutnya berada dalam keadaan di mana kanak-kanak itu mula menjerit di tempat awam. Walaupun selalunya ibu bapa mempunyai hasrat untuk menutup mulut secepat mungkin atau membawa mereka pergi.
  6. Adalah penting untuk memberi kanak-kanak cara lain untuk mencetuskan emosinya: sebagai contoh, untuk mengatakan bahawa jika dia marah, dia boleh mencungkil kakinya atau menyuarakan perasaannya “Saya marah,” “Saya cedera.”

Pertempuran histeria bukan hanya mengambil banyak kekuatan daripada ibu bapa, tetapi juga memerlukan kekangan tertentu, ketenangan dan konsistensi dalam tindakan mereka. Adalah penting untuk diingat bahawa apabila ibu bapa tenang, maka bayi itu sendiri tenang.

4ca 043 ed8 c25 8b1 2ef 958 32b e84 0bf 846 bde 391 7eb 2de 475 1bb ef9 aeb 824 a95 113 02e 0ec 884

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *