Posted on

cantuman pcb

Vaksinasi PDA adalah vaksin yang komprehensif terhadap tiga penyakit: campak, rubella dan cendawan, yang lebih dikenali sebagai cendawan. Dari vaksinasi kanak-kanak itu, para doktor dinasihatkan untuk berputus asa hanya dalam kes-kes yang jarang berlaku, kerana ketiga-tiga penyakit ini berbahaya untuk komplikasi mereka. Mengenai usia di mana PKC telah divaksin, sama ada ia mempunyai kontra dan kesan sampingan, dan akan dibincangkan dalam artikel ini.

Vaksinasi: campak, rubella, cendawan

Campak Adalah penyakit yang dicirikan oleh demam, ruam, batuk, rhinitis dan keradangan mukosa mata. Penyakit ini menyebabkan komplikasi dalam bentuk radang paru-paru, sawan, disertai dengan penonjolan mata, penyakit mata dan boleh mengakibatkan kematian.

Rubella adalah penyakit yang mana ruam kulit adalah ciri. Semasa penyakit pada kanak-kanak, terdapat peningkatan suhu badan. Komplikasi rubella menjejaskan kanak-kanak perempuan lebih, dalam bentuk penyakit sendi.

Parotitis atau gondok, sebagai tambahan kepada suhu dan sakit kepala, dicirikan oleh bengkak muka dan leher anak yang sakit dan buah zakar bengkak pada kanak-kanak lelaki. Ia adalah untuk kanak-kanak lelaki bahawa penyakit adalah bahaya yang paling besar, kerana mereka boleh menjadi mandul. Juga di antara komplikasi boleh disebut pekak, meningitis dan juga kematian.

Vaksinasi terhadap campak, rubella dan gondong menunjukkan pengenalan ke dalam tubuh anak virus penyakit-penyakit ini dalam bentuk yang lemah. Risiko perkembangan kesan sampingan yang serius dengan pengenalan vaksin tersedia, tetapi mereka banyak kali kurang daripada risiko yang berkaitan dengan perkembangan penyakit yang sama pada kanak-kanak.

Bila dan di manakah vaksin yang diberikan kepada PKC?

Menurut kalendar vaksinasi, vaksinasi terhadap campak, rubella dan gondok berlaku dua kali. Pertama kali vaksin itu dilakukan pada usia 1 tahun, kali kedua, dengan syarat anak itu tidak menderita penyakit untuk jangka waktu ini – pada 6 tahun.

Dalam sesetengah kes, contohnya, jika ibu bapa perlu pergi ke luar negara bersama anak, vaksin KPC boleh diberikan kepada bayi berumur 6 hingga 12 bulan. Bagaimanapun, ia tidak menjejaskan jadual vaksinasi, dan pada tahun ini PKC akan buat kali pertama.

Suntikan dengan vaksin PDA ditadbir subcutaneously. Ia dilakukan di rantau deltoid bahu bayi, atau di bawah bilah bahu.

Respons terhadap campak, rubella, cendawan

Di antara tindak balas yang kerap berlaku di kalangan kanak-kanak untuk menghidupkan PDA, perkara berikut dapat dilihat:

  • ruam kulit;
  • suhu badan meningkat;
  • coryza;
  • muntah, cirit-birit;
  • bengkak kecil buah zakar pada kanak-kanak lelaki.

Dengan peningkatan suhu badan dan kemunculan ruam atau bengkak buah zakar pada kanak-kanak lelaki selepas vaksin MMR, ibu bapa harus memberikan paracetamol anak itu. Sekiranya suhu adalah tinggi, kanak-kanak perlu diberi antipiretik. Ia diberikan segera selepas vaksinasi kepada kanak-kanak yang terdedah kepada sawan apabila suhu badan meningkat.

Muntah-muntah dan cirit-birit yang disebabkan oleh vaksin bpk, sebagai peraturan, tidak memerlukan rawatan.

Kemungkinan reaksi alergi yang teruk pada kanak-kanak untuk menghidupkan PDA, tetapi ini hanya satu kes per juta. Diperhatikan pada kanak-kanak dan keadaan seperti meningitis, pneumonia, pekak dan bahkan kekeliruan dalam keadaan koma. Kes-kes ini diasingkan dan tidak mungkin untuk menentukan dengan pasti sama ada vaksin adalah penyebab keadaan ini, gagal.

Kontra untuk memperkenalkan PDA vaksin

vaksinasi pc di mana anda lakukan

Inokulasi PDA dikontraindikasikan pada anak-anak yang mengalami intoleransi terhadap protein telur ayam, kanamisin dan neomisin.
Vaksinasi bpk tidak dilakukan kepada kanak-kanak yang sakit pada masa vaksinasi. Pengenalan semula vaksin PKC adalah dilarang untuk anak-anak yang mengalami kesulitan menderita vaksin pertama PDA.

Juga, pengenalan vaksin PDA kepada kanak-kanak yang menderita AIDS, HIV dan penyakit-penyakit lain yang melecehkan sistem imun badan adalah dilarang. Dalam sesetengah kes, vaksin boleh diberikan kepada mereka, tetapi tertakluk kepada kawalan ketat oleh pakar.
Kemungkinan vaksinasi terhadap campak, rubella dan gondok harus dirujuk kepada ibu bapa pesakit kanser. Rundingan dengan doktor juga wajib bagi kanak-kanak yang menerima produk darah sepanjang 11 bulan yang lalu sebelum vaksinasi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

37 − = 33