Posted on

hari sekolah

Kadang-kadang, apabila seorang anak dibawa ke sekolah, ibu bapa dapat melupakan komponen gaya hidupnya sebagai rejim. Kanak-kanak perlu dibuat rutin harian untuk memastikan keselamatan kesihatannya. Rutin harian kanak-kanak moden boleh berbeza mengikut kriteria usia, perubahan yang dia sedang belajar, dan keadaan kesihatan. Semua nuansa menyusun rutin harian akan dijelaskan dalam artikel ini.

Apa yang akan termasuk rejim hari itu?

Mod hari wajib menyediakan:

  • makanan gred tinggi;
  • aktiviti fizikal;
  • latihan;
  • pematuhan terhadap piawaian kebersihan;
  • tidur.

Bekalan kuasa

Kanak-kanak perlu makan lima kali sehari. Makanan termasuk sarapan, makan tengah hari, snek petang, makan malam dan makan malam kedua. Semua makanan harus berkhasiat dan sihat. Jika sarapan, makan tengahari dan makan malam direka untuk hidangan penuh, maka snek dan makan malam kedua boleh termasuk roti, buah, kefir, teh, jus.

Kepentingan mod hari untuk kanak-kanak dari segi makan adalah amat besar. Kanak-kanak perlu makan pada masa yang sama – ini memastikan berfungsi normal saluran gastrousus. Pemakanan tidak boleh membawa kepada penyakit serius, contohnya, gastritis atau ulser peptik.

Aktiviti fizikal

Di bawah tekanan fizikal untuk kanak-kanak sekolah memahami: prestasi latihan pagi dan latihan di antara keputusan kerja rumah, permainan luar aktif, serta berjalan di udara segar. Tahap beban adalah berbeza bergantung kepada umur. Bagi kanak-kanak sakit, dia diperbetulkan oleh pakar-pakar.

Sesi latihan

Bioritma manusia menyediakan dua tempoh kapasiti kerja aktif – masa dari jam 11:00 – 13:00 dan dari jam 16:00 – 18:00. Jadual latihan dan tempoh tugasan kerja rumah oleh kanak-kanak perlu dikira untuk bioritma ini.

Mematuhi kebersihan

Untuk mengekalkan keadaan kesihatan mereka sendiri, kanak-kanak mesti terbiasa dengan pelaksanaan standard kebersihan. Ini termasuk tandas pagi, yang termasuk penjagaan mulut dan penjagaan muka, dan malam, apabila kanak-kanak di samping penjagaan mulut harus mandi. Tabiat persekolahan yang baik harus termasuk membasuh tangan sebelum makan dan selepas melawat jalan.

Mimpi

Mod hari sekolah perlu dianjurkan supaya dia tertidur dan bangun pada masa yang sama. Ini memberi peluang kepada kanak-kanak untuk tidur sepenuhnya, mudah bangun dan aktif dan berwaspada pada siang hari. Tidur yang sihat untuk kanak-kanak berlangsung 9.5-10 jam.

Anda boleh melihat mod anggaran hari pelajar dalam jadual. Perbezaan dalam carta adalah disebabkan oleh ciri-ciri umur kanak-kanak.

mod meja hari sekolah

Mod Hari Sekolah Rendah

Mod hari yang betul untuk pelajar sekolah rendah melibatkan lebih sedikit jam untuk melakukan kerja rumah. Masa muncul perlu diperuntukkan kepada aktiviti fizikal, yang masih sangat diperlukan untuk kanak-kanak pada zaman ini. Masa maksimum menonton TV untuk pelajar sekolah menengah adalah 45 minit. Sistem saraf kanak-kanak tidak boleh dimuatkan, kerana ia belum sempurna.

Hari pelajar senior

Kanak-kanak sekolah mempunyai keistimewaan mereka sendiri untuk mengatur rejim hari ini. Kegagalan hormon, dan ketegangan mental yang besar juga memerlukan rehat dan kelonggaran antara pelajaran dan kerja rumah. Rehat untuk kanak-kanak tidak boleh pasif. Ia berguna untuk mengubah jenis aktiviti, contohnya beban mental untuk menggantikan fizikal.

Kanak-kanak, bermula pada usia 10 tahun, harus semakin terlibat dalam tugas rumah tangga. Perenggan ini, mod hari yang betul untuk pelajaryang ditetapkan oleh rejim hari ini, sangat penting dalam kehidupan pelajar, kerana ia membolehkan anda bekerja keras.

Rejim hari kanak-kanak sekolah yang belajar dalam 2 anjakan

Latihan dalam peralihan kedua membayangkan organisasi yang berlainan pada hari persekolahan. Oleh itu, kanak-kanak melakukan kerja rumah pada waktu pagi, setengah jam selepas sarapan pagi. Masa kerja rumah ini membolehkannya membebaskannya untuk berjalan-jalan di udara segar sebelum sekolah. Sebelum sekolah, kanak-kanak harus makan tengah hari, dan di sekolah – makan makanan ringan.
Pada waktu petang, melakukan pelajaran tidak digalakkan, kerana badan tidak dapat berfungsi dengan normal. Masa yang diperuntukkan untuk membantu ibu bapa di sekitar rumah juga dipendekkan. Masa pendakian dan persaraan tetap sama dengan pelajar peralihan pertama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 + = 21