Posted on

peraturan permainan menyembunyikan dan mencari

Sembunyikan dan Dapatkan adalah salah satu permainan yang paling popular untuk kanak-kanak. Kanak-kanak dari semua peringkat umur suka permainan ini. Ia dimainkan oleh nenek kami, dan cucu-cucu kami akan bermain.

Terdapat kepercayaan bahawa permainan ini berasal dari England. Dengan ketibaan musim bunga, orang dewasa pergi ke ladang, padang rumput, hutan dan mencari tanda “tersembunyi” musim bunga. Ini adalah bunga atau burung yang muncul hanya pada musim bunga. Semua yang ditemui dibawa ke kampung, sebagai bukti, bahawa musim bunga benar-benar datang. Seluruh proses pencarian dan menjadi asas permainan hide dan mencari.

Bagaimana untuk bermain hide klasik dan mencari?

Peraturan-peraturan hide-and-seek sangat mudah. Mula-mula para pemain datang bersama, pilih siapa yang akan menjadi air. Kemudian semua orang melarikan diri, kecuali pemandu sendiri, dan mereka bersembunyi di berbagai tempat. Sementara itu, pemandu itu harus mengira jumlah tertentu (10 atau lebih), menutup matanya dan menekan mukanya terhadap sesuatu (kayu, dinding, dll), dan kemudian mencari semua orang yang bersembunyi. Yang siapa panduan yang pertama dijumpai perlu air dalam permainan seterusnya. Mereka bermain bersembunyi dan hanya mencari di wilayah yang diperuntukkan, yang dimainkan oleh para pemain. Sehingga kini, terdapat banyak jenis hide-and-seek. Contohnya: “Moscow hide-and-seek”, “blind man”, dll.

Bagaimana dengan betul bermain Moscow hide-and-seek?

Menyembunyikan dan mencari Moscow paling terkenal. Peraturan permainan di Moscow hide-and-seek lebih rumit daripada yang biasa. Di sini anda tidak perlu hanya wilayah tertentu untuk permainan, tetapi juga batu (batu bata), papan dan sebilangan kayu, sama dengan bilangan pemain (katakan kita mempunyai 12 dari mereka). Pertama meletakkan batu di atasnya meletakkan papan, dan di tepi papan 12 batang. Menjerit: “memandu”, beberapa pemain melompat di papan, pemandu segera mula mengumpul tongkat terbang dan meletakkannya kembali ke papan. Pada masa ini, pemain berselerak dan bersembunyi. Mengumpul semua kayu dan meletakkan papan, air mula mencari pemain yang tersembunyi. Pemain mesti sekali lagi dan tidak dapat menarik “memecah” tongkat, maka permainan akan bermula sekali lagi.

Harus diingat bahawa permainan kanak-kanak bersembunyi dan berusaha mengembangkan banyak sifat mental dan fizikal. Pada masa yang sama di dalamnya, kanak-kanak boleh menganggap diri mereka sebagai “penemu” dan “penambah jalan”. Sejak tahun-tahun awal mereka, mereka mempunyai “keinginan untuk penemuan”, jadi kanak-kanak seperti permainan ini sangat banyak. bermain kanak-kanak dalam bersembunyi dan cari Sembunyikan dan cari memainkan peranan besar dalam membesarkan anak. Dia membentuk satu maksud tujuan, kepintaran, mengembangkan logik dan keupayaan untuk memberi tumpuan kepada sesuatu.

Sangat membantu dalam perkembangan kanak-kanak dari 1 hingga 3 tahun bersembunyi dan mencari dengan objek. Beri anak mainan kegemarannya, dan kemudian ambil dan sembunyikan, anak akan mula mencarinya. Oleh itu, anda akan merangsang pembentukan pesat kebolehan mental kanak-kanak. Permainan ini boleh dimainkan walaupun oleh orang dewasa, yang amat berguna, kerana permainan mudah alih menyembunyikan dan mencari membolehkan anda melepaskan kesibukan harian dan terjun ke dunia masa kanak-kanak.

Adakah anda suka bermain bersembunyi dan mencari? Kami mencadangkan anda berlari bersama dengan Cossacks perompak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − 6 =