Posted on

kanak menekankan kakinya

Alasan yang sangat umum untuk kegembiraan ibu bapa adalah bahawa anak itu menekan kakinya di kakinya. Prihatin tan ibu spade maklumat di Internet, dia meletakkan diagnosis lebih buruk antara satu sama lain dan akhirnya kehilangan apa-apa tidur. Diikuti dengan lawatan ke pakar neurologi, yang menarik diri daripada keadaan biasa, dikejutkan dan lapar, grudnichok lagi menggesa jari pada kakinya. doktor menetapkan ubat dan hasilnya seorang kanak-kanak yang mendapat benar-benar betul rawatan, tanpa mana ia juga boleh melakukannya tanpa. Jadi masih, adalah fenomena normal kaki podzhatye atau tanda penyakit serius?

Adakah terdapat alasan untuk keseronokan?

Hakikatnya adalah bahawa semasa pemeriksaan di doktor klinik mungkin perasan hanya gangguan neurologi kasar, dan menggesa jari kaki dalam kes ini hanya tindak balas kanak-kanak untuk keadaan tertekan. Oleh itu, jika ibu perasan bahawa kadang-kadang bayi itu menekan jari pada kakinya, tetapi sebab lain untuk lawatan ke pakar neurologi - peningkatan kebimbangan, tidur miskin dan selera makan, muntah-muntah sedalam-dalamnya, menangis melampaui batas panjang, kelewatan dalam pembangunan - tidak, dan bimbang tidak berbaloi . Kemungkinan besar, ini adalah satu manifestasi menggenggam refleks, jadi sangat maju pada bayi bukan sahaja pada mengendalikan, tetapi juga di bahagian kaki. Selepas beberapa ketika, sistem saraf kanak-kanak akan berkembang dan jari-jari akan berehat. Untuk mempercepatkan proses ini, jangan lupa untuk memberi perhatian kepada kaki bayi semasa urut harian:

  • luncurkan tangan anda ke atas kaki bayi, mencincang jari-jari kecil remah-remah sejauh mungkin, kerana dia sendiri;
  • keluarkan telapak tangan anda di sepanjang kaki, lenturkan jari-jari sebanyak mungkin; kanak menekankan kakinya
  • strok kaki dengan pergerakan dari bawah ke atas.

Urut perlu dilakukan apabila bayi berada dalam suasana yang baik, tidak mahu makan atau tidur. Kehangatan tangan dan masa ibu saya akan membawa kaki bayi anda teratur. Cara yang baik untuk berehat kaki bayi juga akan menenangkan mandi, berjalan dan tidur di udara segar.

Tetapi jika kanak-kanak itu perasan jari kaki sentiasa, sering bimbang, berubah-ubah, maka tidak melakukannya tanpa lawatan ke pakar neurologi. Dalam kes ini, kita bercakap mengenai hipertensi kaki. Otot adalah ketegangan yang berterusan, yang menjejaskan perkembangan sistem muskuloskeletal. Doktor akan menjalankan pemeriksaan yang perlu dan keputusannya menetapkan rawatan: kursus urut, balutan parafin, terapi dadah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

96 − = 91