Posted on

kanak itu mempunyai pipi merah

Pecah bayi tidak selalu merah jambu adalah tanda kesihatan yang baik. Kadang-kadang mereka memberi isyarat mengenai proses-proses yang tidak mencukupi yang berlaku di dalam tubuh kanak-kanak.

Kenapa dan mengapa kanak-kanak mempunyai pipi merah?

Jika anda mendapati bahawa pipi anak anda (atau satu pipi) bertukar menjadi merah secara kekal atau malam, ia mungkin tanda alahan. Nama saintifik merah (dan juga kasar atau bersisik) pipi kanak-kanak itu - exudative-catarrhal diatesis, atau cradle cap. Pada tahun pertama kehidupan bayi dengan masalah ini lebih atau kurang menghadapi majoriti ibu bapa. Melihat kanak-kanak tidak adalah pipi merah yang sihat, anda perlu secepat mungkin untuk mencari punca (alergen) dan menetapkan ia untuk mengelakkan diatesis berkembang menjadi penyakit yang lebih serius (atopic dermatitis (neurodermatitis), saka alahan rinitis (hidung berair), dan sebagainya, sehingga asma bronkial).

Pipi merah pada bayi

Penyebab pipi merah pada bayi (penyusuan susu) perlu dicari dalam pemberian makan seorang ibu kejururawatan. Ingat apa yang anda makan dalam tiga hari terakhir, sama ada terdapat alergen yang berpotensi dalam diet anda semasa tempoh ini (coklat, buah sitrus, strawberi, wortel, susu lembu, dll.). Hilangkan semua produk berbahaya. Sekali lagi, anda boleh mencuba mereka hanya apabila kanak-kanak mempunyai gejala alahan. Dan untuk memasukkan makanan ini ke dalam diet harus berhati-hati, tidak lebih dari satu produk per minggu, dalam kuantiti yang kecil. Dan pastikan anda mengikuti tindak balas bayi. Biarkan diri anda sehelai coklat, dan pipi kegemaran anda menjadi merah lagi - anda perlu menafikan makanan istimewa ini sebelum penghasilan menyusu.

Pipi merah dalam kanak-kanak buatan

Pipi merah anak buatan, yang belum terbiasa dengan umpan, jelas akan memberitahu ibu bahwa bayi itu alergi terhadap susu sapi. Ini adalah sebahagian daripada formula bayi yang paling banyak, tetapi alergi terhadapnya pada kanak-kanak adalah fenomena yang sangat biasa. Apa yang perlu saya lakukan? Untuk bermula, cuba berikan campuran jenama lain. Jika kerengsaan pada pipi tidak lulus, ia perlu untuk sementara memindahkan kanak-kanak itu ke campuran khas, hypoallergenic (bukan susu lembu yang mengandungi protein hidrolisis atau susu soya).

Adalah mustahil untuk sentiasa memberi makan kepada kanak-kanak dengan campuran seperti itu, kerana ia tidak mengandungi cukup semua bahan yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan yang normal. Di samping itu, ramai kanak-kanak hanya menolak untuk memakannya (sama seperti anak pengarang artikel ini). Kemudian anda perlu mendapatkan bayi anda campuran kambing berdasarkan susu kambing - ia tidak murah, dan tidak di mana-mana anda boleh membelinya, tetapi, malangnya, bagi sesetengah ibu bapa, ini adalah satu-satunya jalan keluar. Dan tentu saja, penderita alergi buatan itu perlu diperkenalkan lebih awal daripada anak-anak lain.

Pipi merah pada kanak-kanak selepas setahun

Jika kanak-kanak berusia tahun anda yang biasa dengan mengumpan, pipi merah - ia adalah jelas bahawa alergen anda perlu melihat terus ke dalam dietnya. Memandu Cari dan penghapusan toleransi miskin produk - sama seperti bayi. Mengecualikan semua alergen yang berpotensi (selalunya ia berlaku semua lobak merah dan buah-buahan merah dan oren dan, sekali lagi, susu lembu), tunggu sehingga kehilangan gejala yang tidak menyenangkan dan kemudian masukkan keraguan menghasilkan satu untuk seminggu, menonton pipi merah pada bayireaksi.

Ia berlaku bahawa alergi makanan membawa kepada diatesis. Sekiranya anda yakin bahawa diet anak anda tidak mengandungi alergen, dan pipi semua yang sama dipadamkan, cuba ubah kosmetik kanak-kanak, serbuk basuh, dan bahkan minyak wangi anda sendiri.

Selain menghapuskan alergen tidak boleh mencederakan juga secara langsung menjaga kulit bayi, membantu dia untuk bertenang dan pulih. Untuk melakukan ini, apabila mandi bayi menggunakan campuran herba: baik membantu menenangkan dan menjana semula kulit siri bayi, kamomil, Rowan, lungwort, Echinacea, chicory. Ia tidak perlu untuk mencampurkan rumput, satu jenis sudah cukup. Tambahkan penyerapan ke mandi mandi sehingga kemerahan hilang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

84 − = 81