Posted on

ciri-ciri remaja

Setiap umur mempunyai ciri-ciri sendiri yang mempengaruhi kelakuan dan pandangan dunia orang. Masa remaja adalah tempoh peralihan yang panjang di mana beberapa perubahan fizikal berlaku berkaitan dengan akil baligh dan dewasa. Ciri-ciri psikologi remaja di kalangan psikologi dipanggil "kompleks remaja" untuk beberapa sebab:

 • meningkatkan kepekaan terhadap penilaian orang yang tidak dikenali;
 • keangkuhan melampau dan penghakiman kategori berkaitan dengan orang lain;
 • tingkah laku yang bercanggah: rasa malu digantikan dengan keraguan, sempadan kemerdekaan yang luar biasa;
 • ketidakstabilan emosi dan perubahan mood yang tiba-tiba;
 • memerangi peraturan umum dan cita-cita umum.

Masa remaja bermula dari 13 hingga 18 tahun (± 2 tahun). Semua perubahan psikologi adalah disebabkan oleh ciri-ciri fisiologi remaja dan beberapa proses morfologi dalam badan. Semua perubahan dalam tubuh secara langsung mempengaruhi perubahan tindak balas remaja terhadap pelbagai faktor persekitaran dan tercermin dalam pembentukan keperibadian.

Ciri-ciri anatomi dan fisiologi remaja

 1. Perubahan hebat berlaku dalam sistem endokrin, yang membawa kepada peningkatan berat badan dan panjang yang tidak seimbang dan panjang serta perkembangan ciri seks sekunder.
 2. Proses kompleks perubahan struktur dan fungsional berlaku dalam sistem saraf pusat dan struktur dalaman otak, yang melibatkan peningkatan ketegangan pusat-pusat saraf korteks serebrum dan melemahkan proses perencatan dalaman.
 3. Perubahan ketara diperhatikan dalam sistem pernafasan dan kardiovaskular, yang boleh membawa kepada pelbagai gangguan fungsi (keletihan, syncope).
 4. Sistem muskuloskeletal sedang giat membangun: pembentukan tisu tulang, peningkatan jisim otot, telah selesai, oleh itu, pada masa remaja, pemakanan rasional yang betul sangat diperlukan.
 5. Pembangunan sistem penghadaman selesai: organ-organ pencernaan sangat "terdedah" disebabkan oleh tekanan emosi dan fizikal yang berterusan.
 6. Pembangunan fizikal harmonis seluruh organisma adalah akibat dari fungsi normal semua sistem organ dan mempengaruhi keadaan mental remaja.

Ciri-ciri psikologi sosial remaja

Aspek psikologi remaja datang ke hadapan. Perkembangan jiwa itu dicirikan oleh peningkatan emosional dan keceriaan. Mengetahui perubahan fizikalnya, remaja cuba bersikap seperti orang dewasa. Aktiviti berlebihan dan keyakinan diri yang tidak munasabah, dia tidak mengiktiraf sokongan orang dewasa. Negativisme dan rasa dewasa adalah neoplasma psikologi personaliti remaja.

Pada masa remaja, keperluan untuk persahabatan, orientasi terhadap "cita-cita" kolektif semakin memburuk. Dalam komunikasi dengan rakan sebaya terdapat simulasi hubungan sosial, kemahiran diperoleh untuk menilai akibat dari tingkah laku atau nilai moral seseorang.

Ciri-ciri komunikasi dengan ibu bapa, guru, ciri-ciri psikologi remajarakan sekelas dan rakan-rakan mempunyai kesan yang signifikan terhadap harga diri dalam masa remaja. Sifat penilaian diri menentukan pembentukan sifat-sifat peribadi. Tahap harga diri yang mencukupi mewujudkan keyakinan diri, kritikan diri, ketabahan, atau kepercayaan diri dan kekecewaan yang berlebihan. Remaja yang mempunyai harga diri yang mencukupi biasanya mempunyai status sosial yang lebih tinggi, tidak ada lompatan tajam dalam pelajaran mereka. Remaja dengan harga diri rendah terdedah kepada kemurungan dan pesimisme.

Selalunya tidak mudah bagi guru dan ibu bapa untuk mencari pendekatan yang betul dalam menangani remaja, tetapi berdasarkan ciri umur usia ini, penyelesaiannya sentiasa dapat dijumpai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + = 19