Posted on

Keracunan semasa penyusuanTiada wanita menyusui yang kebal dari penggunaan makanan rendah. Apa yang perlu saya lakukan jika ibu saya tiba-tiba muntah, najis longgar, demam? Mari mengetahui tentang rawatan keadaan ini dan mengenai sama ada ia mungkin menyusukan anak semasa keracunan.

Tanda-tanda keracunan makanan semasa menyusu

Dengan gejala ciri, ibu dapat memahami apa yang berlaku kepada tubuhnya. Semua boleh bermula dengan tiba-tiba dengan bangkai cecair berlebihan, muntah berulang dan mual. Dalam kebanyakan kes, terdapat sakit di usus dan kelemahan umum. Jika keracunan berada di atas tahap purata, maka suhu meningkat.

Keracunan makanan semasa penyusuan susu tidaklah biasa, terutamanya jika seorang wanita mengabaikan peraturan kebersihan:

  • makan buah-buahan yang tidak dibasuh, sayur-sayuran, buah beri;
  • menggunakan makanan yang disimpan untuk masa yang lama di bawah keadaan suhu yang tidak betul;
  • tidak mempunyai tabiat membasuh tangannya dengan sabun sebelum makan.

Bagaimana jika saya mempunyai keracunan menyusui?

Jika keracunan berlaku dalam bentuk yang teruk, maka anda tidak boleh melakukan tanpa kemasukan ke hospital. Di hospital, pesakit akan didetoksifikasi secara intensif. Pada masa ini, menyusu perlu dihentikan, kerana terapi antibiotik akan digunakan.

Jika keadaan memuaskan, maka ibu boleh dirawat di rumah sendiri, untuk memisahkan bayi dari payudara. Toksin menyerang tubuhnya, tidak jatuh ke dalam susu dan tidak akan membahayakan bayi. Tetapi dalam tempoh ini, ia adalah penting untuk mematuhi langkah-langkah keselamatan tambahan – basuh tangan anda dengan baik sebelum setiap hubungan dengan kanak-kanak itu secara tetap untuk mandi, untuk menghadkan mencium dan memeluk, toksin air liur boleh mendapatkan kepada bayi.

Daripada merawat keracunan makanan pada makanan thoracal pada ibu?

Oleh kerana antibiotik tidak ditetapkan untuk keracunan makanan sederhana dan sederhana, hanya masa dan terapi gejala diperlukan.
Berikut adalah apa yang anda boleh ambil dengan keracunan menyusukan tanpa menetapkan doktor:

  1. Mual. Dia akan diselamatkan oleh minuman yang dibuat dari biji dill atau adas, serta teh hijau. Ia adalah perlu untuk minum cecair sebanyak mungkin untuk pemindahan toksin yang paling cepat dan mengisi badan dengan penyelesaian Regidron atau air masih mineral.
  2. Muntah. Keracunan ibu semasa menyusu sering disertai oleh muntah yang banyak. Untuk menghentikannya, anda mesti minum secara harfiah pada satu sudu, setiap beberapa minit. Ubat untuk muntah adalah kontraindikasi.
  3. Sakit di bahagian perut. Daripada ubat-ubatan yang disyorkan untuk penyusuan susu sahaja Teh No-shpa dan chamomile.
  4. Cirit-birit. Anda boleh merawat najis cecair dengan bantuan pelbagai kumpulan ubat. Ia adalah Smecta, arang diaktifkan, Polysorb untuk penghilangan mabuk. Anda boleh mengambil Ftalazol atau Nifuroxazide. Untuk menormalkan mikroflora akan memerlukan Lineks atau Yogurt.

Sebelum permulaan rawatan, enema penjelasan diperlukan, yang akan membantu dengan cepat membuang toksin yang menyebabkan keracunan. Makanan pada masa ini harus mengecualikan produk yang menyebabkan penapaian. Menunjukkan rebek beras atau bubur dari pada air, kentang tumbuk dan crouton. Sebaik sahaja seorang wanita merasakan peningkatan, menu itu secara beransur-ansur berkembang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 7 =