Posted on

keselamatan kebakaran untuk kanak-kanak

Kebakaran selalu menjadi bahaya besar bagi seseorang, dan anda tidak boleh berdebat dengannya. Tetapi jika orang dewasa tahu tentang potensi bahaya sebarang kebakaran, dan bagaimana untuk bertindak dalam kebakaran, maka anak-anak kecil tidak mempunyai maklumat sedemikian, dan ketika kebakaran, mereka sering mendapati diri mereka tidak berdaya. Atas sebab ini, kanak-kanak harus mempelajari peraturan keselamatan kebakaran secepat mungkin.

Peraturan tingkah laku kanak-kanak dalam hal kebakaran

Tindakan dalam kebakaran untuk kanak-kanak hampir sama dengan orang dewasa, kerana api tidak membezakan mengikut umur. Oleh itu, jika di dalam apartmen atau rumah terdapat api yang tidak dijangka, kanak-kanak harus bertindak seperti berikut.

 1. Sekiranya api kecil, anda boleh mencuba sendiri, melemparkan selimut ke atas atau kain lembap. Sekiranya api tidak keluar atau terlalu besar untuk dilepaskan, anda mesti dengan cepat meninggalkan apartmen.
 2. Sebelum memanggil ahli bomba, anda mesti terlebih dahulu berpindah. Untuk melakukan ini, tutup hidung dan mulut dengan kain lembap dan, bergerak merangkak, meninggalkan bilik. Lif di pintu masuk adalah lebih baik untuk tidak digunakan, kerana sekiranya berlaku kebakaran, ia boleh dimatikan.
 3. Kemudian anda perlu segera menghubungi seseorang dari orang dewasa (jiran) dan panggil jabatan bomba segera di 101. Nombor ini, serta nombor kecemasan lain (kecemasan, kecemasan, polis), mana-mana kanak-kanak perlu tahu dengan hati. Dengan telefon, diperlukan untuk memaklumkan kepada pegawai tugas jabatan bomba alamat penuhnya, termasuk lantai, untuk memberitahu apa yang membakar, untuk memberi namanya.
 4. Selepas pemindahan, kanak-kanak harus mengharapkan kedatangan anggota bomba di halaman rumah, dan kemudian - melaksanakan semua perintah mereka.
 5. Jika anda tidak dapat menjauhkan diri dari rumah, anda perlu menghubungi telefon anda sendiri untuk menghubungi pemadam api. Anda juga boleh menghubungi jiran dan ibu bapa dan meminta bantuan.

Pengetahuan keselamatan kebakaran untuk kanak-kanak kadang-kadang lebih penting daripada pengetahuan bahasa asing dan matematik. Mengajar asas-asas surat ini, anda sudah boleh berumur 3-4 tahun. Ini perlu dilakukan dengan cara yang suka bermain, menunjukkan gambar kanak-kanak tematik, membaca puisi dan bertanya soalan:

 1. Mengapa api berbahaya?
 2. Apa yang lebih berbahaya - api atau asap? Mengapa?
 3. Bolehkah saya tinggal di sebuah apartmen di mana sesuatu sedang terbakar?
 4. Adakah mungkin memadamkan kebakaran sendiri?
 5. Siapa yang patut saya panggil jika kebakaran berlaku?

Kelas keselamatan kebakaran untuk kanak-kanak diadakan di institusi pra-sekolah dan sekolah, tetapi ibu bapa mempunyai peranan khusus dalam hal ini. Lagipun, menurut statistik, ia berada di rumah, semasa ketiadaan mereka, dengan kanak-kanak, tragedi paling kerap berlaku.

Pelajaran keselamatan kebakaran di rumah dan di sekolah boleh dijalankan dalam pelbagai bentuk:

 • cerita tentang apa yang berlaku api, dan mengapa ia sangat berbahaya;
 • penjelasan mengenai punca api tersedia untuk kanak-kanak dalam bahasa;
 • perbincangan pencegahan mengenai peraturan penginapan bebas di rumah;
 • Cerita tentang cara menghalang kebakaran (jangan bermain dengan perlawanan dan pemetik api, jangan sentuh peralatan elektrik dengan tangan basah);
 • mengkaji peraturan tingkah laku sekiranya berlaku kebakaran;
 • memo untuk kanak-kanak sekiranya berlaku kebakaran

 • perbualan dengan kakitangan jabatan bomba;
 • Aktiviti bersama dalam bentuk permainan, apabila anak-anak dijemput untuk menarik pelan pemindahan dari apartmen, membantu mengatur memo untuk kanak-kanak jika berlaku kebakaran;
 • mengadakan pertandingan lukisan "Keselamatan kebakaran melalui mata kanak-kanak."

Kaedah-kaedah ini, digabungkan dalam kompleks, akan membantu ibu bapa dan guru menyediakan kanak-kanak untuk keadaan tidak standard seperti api. Perbualan seperti itu harus diadakan secara berkala agar anak-anak mengetahui dengan tepat apa kebakaran, apa yang berbahaya, apa yang perlu dilakukan jika terdapat kebakaran di rumah, dan sebaliknya, tidak boleh dilakukan supaya api tidak muncul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 42 = 51