Posted on

kecanduan komputer di kalangan remaja

Ketagihan internet pada remaja adalah masalah yang agak biasa di dunia hari ini. Ibu bapa dan ahli psikologi membunyikan penggera, menonton sebagai kanak-kanak semakin banyak direndam di dunia maya, cuba melarikan diri dari masalah realiti atau mencari hiburan. Sudah tentu, ia tidak dapat dinafikan bahawa komputer boleh membawa banyak faedah kepada seorang kanak-kanak - ia adalah sumber maklumat yang tidak ternilai, bahan pendidikan, buku-buku menarik, filem, cara untuk mencari rakan baru di seluruh dunia, dan sebagainya. Dalam rangkaian, mudah untuk mencari buku-buku yang jarang dan berharga yang sedikit orang di rumah. Banyak permainan membawa potensi pembangunan yang agak ketara - contohnya, permainan logik dan bunian sempurna mengembangkan keupayaan untuk menganalisis, mencari pautan dan memulihkan rantai logik. Komunikasi di rangkaian sosial dapat meningkatkan kemahiran komunikasi dan mempelajari bahasa asing.

Malangnya, semua ciri-ciri komputer yang indah ini mempunyai sisi yang berlawanan dalam bentuk pergantungan remaja pada komputer. Kami bercakap tentang remaja, kerana mereka, disebabkan oleh ciri-ciri usia mereka, paling mudah terdedah kepada perkembangan gangguan psikologi seperti itu, tetapi kita tidak boleh lupa bahawa pergantungan pada komputer dapat berkembang di anak-anak sekolah dan orang dewasa yang lebih muda.

Ketagihan internet pada masa remaja, sebagai peraturan, adalah salah satu daripada dua jenis: bergantung kepada rangkaian sosial atau ketagihan permainan.

Ketagihan perjudian di kalangan remaja

Psikologi yang paling berbahaya mempertimbangkan permainan peranan. Terutamanya di mana pemain melihat dunia permainan bukan dari luar, tetapi seolah-olah melalui mata pahlawannya. Dalam kes ini, selepas beberapa minit permainan, pemain mempunyai saat pengenalan lengkap dengan wira permainan.

Ia dianggap berbahaya untuk bermain permainan di mana anda perlu menjaringkan sejumlah besar mata - mereka juga boleh mencetuskan perkembangan ketagihan perjudian di kalangan remaja.

Ketergantungan remaja di rangkaian sosial

Bahaya rangkaian sosial tidak mahu dikenali dan keupayaan untuk menyembunyikan identiti mereka, mencuba peranan yang berbeza pada kehendak. Remaja memainkan peranan apa yang mereka mahu menjadi, bergerak jauh dari realiti dan hidup dalam rangkaian orang lain, sama sekali tidak seperti realiti, kehidupan. Dalam sesetengah kes, ini membawa kepada personaliti berpecah dan kehilangan realiti.

Tanda-tanda ketagihan internet pada remaja:

  1. Kehilangan kawalan ke atas subjek pergantungan, kanak-kanak itu berhenti mengawal dirinya dan masa yang dihabiskan di hadapan komputer.
  2. "Dos" (iaitu, masa yang dihabiskan di komputer) secara beransur-ansur meningkat.
  3. Kepelbagaian pemikiran "terowong". Semua pemikiran hanya tentang permainan atau rangkaian sosial dan cara cepat sampai ke komputer.
  4. Penafian masalah, penolakan mutlak bantuan.
  5. Tidak berpuas hati dengan kehidupan sebenar, perasaan kekosongan di dunia nyata.
  6. Masalah dengan kajian.
  7. Mengabaikan rapat, kawan-kawan, orang-orang yang bertentangan seks, minat hanya menumpukan pada subjek pergantungan.
  8. Gangguan tidur, perubahan kardinal dalam rejim.
  9. Pencerobohan dalam kes ketidakupayaan subjek ketergantungan, ketidakupayaan untuk "menggunakan".

Seperti yang anda dapat lihat, ketagihan komputer pada remaja ditunjukkan dengan cara yang sama seperti apa-apa jenis ketagihan (kecanduan, alkoholisme, perjudian, dll) dan menyingkirkannya sama sukar. Itulah sebabnya pencegahan mana-mana kebergantungan pada remaja sangat penting. Sekiranya kanak-kanak enggan pergi ke psikologi untuk membantu (yang biasanya berlaku), ibu bapa sendiri harus berunding dengan pakar untuk mendapatkan nasihat. Lagipun, keluarga adalah satu. Ketergantungan salah seorang anggotanya tidak dapat tidak mempengaruhi semua orang lain. Dan pada masa yang sama, dengan mula mengubah diri anda, anda boleh membantu anak anda kembali ke kehidupan normal.

Pencegahan ketagihan internet pada remaja

Ketagihan internet pada remaja

Pencegahan penagihan komputer pada remaja secara umumnya tidak berbeza dengan pencegahan tingkah laku bergantung yang lain. Faktor yang paling penting ialah keadaan emosi dalam keluarga dan hubungan rohani antara anggotanya. Kebarangkalian kebergantungan yang membangun kurang jika kanak-kanak tidak merasa kesepian dan disalahpahami oleh saudara-mara.

Tunjukkan kanak-kanak pelbagai kehidupan, hiburan, tidak berkaitan dengan komputer. Luangkan waktu dengan anak-anak, berjalan bersama mereka di taman, pergi ke gelanggang ais atau kenaikan, cuba untuk mewujudkan hubungan mesra. Cari sendiri dan anak-anak anda sebagai sumber emosi yang menyenangkan, tidak berkaitan dengan komputer.

Dan yang paling penting - cintai anak-anak anda dan jangan lupa tunjukkan kepada mereka ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

67 − 61 =