Posted on

colostrum semasa kehamilan

Tidak dapat dinafikan bahawa wanita hamil dengan ketekunan khusus merujuk kepada kesihatannya dan perubahan yang berlaku dengan tubuhnya. Yang paling "sensitif", dalam pengertian ini, adalah primipara. Oleh itu, penampilan colostrum semasa mengandung menyebabkan banyak soalan dan kebimbangan yang luar biasa. Kami akan cuba untuk menjawab yang pertama dan menghilangkan yang terakhir.

Kolostrum semasa mengandung adalah fenomena semula jadi

Peruntukan titisan kolostrum walaupun pada tahap menanggung anak merupakan proses yang semulajadi, seperti ketiadaannya. Ia mula muncul pada payudara perempuan sudah dalam trimester kedua, tetapi perempuan itu tidak boleh mengabaikan ia jika cecair tidak bocor dari puting. Peruntukan kolostrum di peringkat awal kehamilan bermakna bahawa badan intensif persediaan untuk penghantaran masa depan dan anak penyusuan penuh. Pada mulanya, konsistensi tebal cecair dan melekit, kekuningan, tetapi lebih dekat dengan penghantaran warna kolostrum menjadi telus. Ia tidak mempunyai bau, dan jika kelihatannya tidak menyenangkan kepada seorang wanita, lebih baik membicarakan perkara ini dengan pakar obstetrik.

Jika peruntukan kolostrum tidak hadir

Jangan panik jika kehamilan datang kepada kesimpulan yang logik, dan colostrum tidak ada. Ini tidak bermakna bahawa anda tidak boleh menyusukan bayi anda. Kemunculan kolostrum pada wanita hamil boleh bertepatan dengan saat melahirkan anak atau permohonan pertama kanak-kanak. Hanya perlu memahami bahawa setiap organisma berkelakuan berbeza semasa kehamilan. Itulah sebabnya tidak ada istilah tepat, menentukan, dalam berapa minggu colostrum muncul. Jangan cuba secara bebas "membangkitkan" peruntukan, menggunakan pelbagai remedi dan teknik rakyat yang begitu popular dengan ibu-ibu muda.

Colostrum akan muncul tepat pada masa yang tepat, dan proses itu boleh mencetuskan faktor seperti:

  • suhu udara yang meningkat, yang mana terdapat pengembangan salur di dada;
  • sebab peruntukan kolostrum boleh menjadi urut intensif hamil atau pengisaran kelenjar susu;
  • tekanan yang dipindahkan dan sebagainya.

Adakah saya perlu meluahkan colostrum?

Tidak perlu melakukan ini dalam apa jua keadaan! Tidak berbahaya, pada pandangan pertama, memerah colostrum dari dada menimbulkan pengeluaran hormon oxytocin, dan dalam kuantiti yang banyak. Ini penuh dengan kemunculan nada otot rahim dan, sebagai akibatnya, ancaman keguguran atau kelahiran prematur.

Apa yang perlu dilakukan dengan peruntukan kolostrum yang intensif semasa kehamilan

Industri moden telah mengurus kesulitan sementara ini, dan menjemput ibu-ibu masa depan menggunakan seluar panty khusus. Produk kebersihan ini dapat menyerap kolostrum atau susu yang berlebihan, meninggalkan rasa keselesaan dan keyakinan. Nuansa: anda perlu mengubahnya dengan kerap, kerana dalam medium nutrien ini bakteria secara aktif mengalikan. Pengasingan colostrum semasa hamil memerlukan seorang wanita untuk menjaga kebersihan diri dan kerap mencuci kelenjar susu dengan air suam tanpa sabun atau gel. Hal ini terutama berlaku pada musim panas.

Apa yang perlu dilakukan jika kolostrum hilang semasa hamil?

Ini sama sekali tidak ada sebab untuk bimbang dan bimbang tentang apa yang anda tidak dapat memberi makan. Mungkin badan itu hanya "menyerah" semua usaha untuk mempersiapkan untuk melahirkan anak dan perkembangan penuh bayi. Sebab lain mungkin kegagalan hormon yang sedikit. colostrum semasa kehamilanSekiranya tidak terdapat kolostrum sebelum penyingkiran menyebabkan panik, kemudian kunjungi pakar sakit puan anda untuk pemeriksaan kelenjar susu.

Bolehkah fenomena sedemikian menjadi tanda proses yang tidak normal?

Ya, sejak colostrum adalah hasil kerja aktif hormon dan kontraksi rahim. Oleh itu, jika terdapat risiko keguguran, seorang wanita memerhati penampilan dramatik rembesan dari payudara, dan dalam kuantiti yang besar, anda perlu segera memberitahu doktor yang merawat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 84 = 93