Posted on

kraf musim bunga di tadika

Di tadika, semua proses kreatif adalah tematik dan dengan kemunculan kraf musim bunga, yang dilakukan oleh anak-anak kecil, dihubungkan dengan masa ini tahun ini dan cuti yang ditandakan pada kalendar. Jadi, anak-anak menyediakan poskad untuk ibu mereka, membuat dari aplikasi yang terbangun selepas alam musim sejuk atau bahkan menggunakan bahan semula jadi untuk mencipta karya-karya yang akan datang. Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda tentang apa kraf pada tema "Spring telah datang!" Boleh dibuat untuk tadika bersama anak anda.

Kraf untuk Festival Spring

Perkara pertama yang mengingatkan akan musim bunga adalah bunga. Oleh kerana kepelbagaian spesis dan warna, kanak-kanak mempunyai banyak ruang untuk imaginasi, walaupun tema yang sama. Di samping itu, bunga boleh dibuat dari bahan yang sama sekali berbeza. Dalam kelas induk ini, kita akan bercakap mengenai warna kertas, kerana ia sudah biasa dengan kanak-kanak prasekolah, dan dengan itu lebih mudah bagi mereka untuk bekerja dengannya.

Pengaturan "Glade Bunga"

Untuk membuat penjelasan bunga, kita perlu:

 • tubules;
 • kertas berwarna;
 • pembungkusan kadbod untuk telur;
 • cat;
 • berus;
 • pelekat;
 • gunting.
 1. Mula-mula kita menyediakan butiran warna masa hadapan. Untuk melakukan ini, potong kertas ke dalam kotak. Untuk satu bunga, anda memerlukan 3 - 4 kuasa dua saiz yang berbeza. Mereka boleh diambil dan banyak lagi, maka bunga akan menjadi lebih megah.
 2. Kami melipat segiempat tepat, kemudian membungkus segitiga yang terhasil beberapa kali, seperti ditunjukkan dalam gambar.
 3. kraf untuk percutian musim bunga 1

 4. Daripada angka yang terhasil, kami memotong hati, tidak memotong pangkalannya hingga akhir. Kami membuka bentuk potongan dan mendapatkan lapisan kelopak pertama. Begitu juga kita melakukan selebihnya dataran kertas.
 5. kraf untuk bercuti musim bunga 2

 6. Di tengah kelopak, potong bulatan kecil dan masukkan tiub ke dalamnya. Kami menyusun beberapa lapisan kelopak, meninggalkan hujung tiub secara percuma. Kami memotong paip dengan gunting, membuat stamens bunga kami keluar dari itu.
 7. kraf untuk bercuti musim bunga 3

 8. Kami memotong beberapa daun dari kertas hijau. Gunting memotong pinggir kecil di tepi mereka. Dengan bantuan gam kami melampirkan daun ke tiub batang.
 9. kraf untuk percutian musim bunga 4

 10. Kami membuat penjelasan untuk bunga. Untuk melakukan ini, potong satu jalur dari pakej telur dan berwarna hijau. Selepas cat telah kering, masukkan akhir percuma tiub ke dalam pakej. Penjelasan musim semi kami dengan bunga sudah siap!
 11. kraf untuk percutian musim bunga 5

Kraf kanak-kanak musim bunga

Satu lagi hari libur Paskah, yang semua kanak-kanak gembira dengan, ialah Paskah. Subjek boleh disokong dengan membuat beberapa mainan telur kecil dengan kanak-kanak.

Kraf "Ayam"

Untuk pengeluaran ayam telur ayam, kami memerlukan:

 • telur;
 • pasir;
 • kertas berwarna;
 • gunting;
 • cat;
 • berus;
 • pelekat.
 1. Sebelum anda mula membuat kraf, telur perlu disediakan. Untuk melakukan ini, ia membuat lubang di mana protein dan kuning telur mencurahkan. Cangkuk itu hendaklah dibasuh dengan air sabun.
 2. Agar ayam masa depan kami berdiri dan tidak jatuh, kami membuat penjelasan untuknya. Untuk melakukan ini, kami memotong jalur rumput dari kertas berwarna. Kami menampal bunga di rumput. Kami menghidupkan jalur ke dalam bulatan yang sepadan dengan diameter telur. Kami perekat kertas itu.
 3. Dalam bahagian telur yang akut, teliti membuat telapak tipis. Melaluinya kita meletakkan pasir di dalam cangkang. Ini diperlukan untuk kestabilan tambahan kraf. Kami memotong kedudukan dengan gam PVA dan memasukkannya ke dalam keropok pra-potong. Kami melekatkan sayap ke telur dan menarik matanya.
 4. Ayam yang dihasilkan dengan teliti dimasukkan ke dalam penjelasan.
 5. kraf kanak-kanak musim bunga 1 kraf kanak-kanak musim bunga 2 kraf kanak-kanak musim bunga 3

Kraf kanak-kanak untuk musim bunga dari bahan semula jadi

Kraf dari bahan semula jadi kepada kanak-kanak sangat menarik. Aktiviti sedemikian menyumbang kepada perkembangan imaginasi anak-anak, menunjukkan bagaimana dari perkara-perkara biasa dan sederhana yang anda dapat membuat appliques dan mainan yang menakjubkan.

Permohonan "Dandelions"

Untuk membuat permohonan, kami memerlukan:

 • dandelions putih berbulu;
 • kadbod;
 • penanda, cat atau pensil;
 • pelekat;
 • berus.

Pada kadbod kami menarik batang dan daun dandelions. Di tempat di mana terdapat bunga, berus dibasahkan dengan gam, lukiskan bulatan.
Dengan dandelion putih meniup semua payung supaya mereka jatuh pada kadbod. Payung bunga tetap di tempat di mana gam digunakan. Selepas gam kering, appliqué kami sudah siap!

kraf kanak-kanak untuk musim bunga dari bahan semula jadi 1 kraf kanak-kanak untuk musim bunga dari bahan semula jadi 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

23 + = 24