Posted on

Masa remajaUntuk masa yang lama di belakang terdapat gunung lampin lampin, gigi pertama dan langkah pertama. Anak itu membesar dan memasuki zaman remaja. Apa maksudnya untuk ibu bapa dan sama ada untuk panik, hampir tidak ada jam biologi telah melepasi satu peristiwa penting – kini kita akan mengetahui.

Pada usia apa umur bermula?

Sebelum ini, usia peralihan dipanggil “remaja” dan berlangsung dari 12 hingga 17 tahun. Di negara kita, norma-norma ini telah dipelihara hingga ke hari ini. Dari umur 12 hingga 14, ini adalah awal remaja, dan dari 15 hingga 17, sudah terlambat.

Oleh itu, tempoh remaja meliputi jangka hayat dari 12 hingga 17 tahun. Di negeri-negeri lain, pengiraan ini berbeza-beza bergantung kepada rupa bumi, kepercayaan rakyat dan tradisi mereka. Sebagai contoh, di negara-negara selatan, ia sudah bermula dalam 10 tahun, manakala di lain-lain ia berakhir hanya dalam 19 tahun.

Masa remaja di kalangan lelaki

Pada kanak-kanak lelaki, usia peralihan, walaupun bersamaan dengan pejabat gadis itu, tetapi dalam kehidupan sebenar bermula kemudian. Sekitar umur 13-15 tahun, wakil-wakil separuh lelaki manusia mula mengubah nada suara, terdapat pertama tunggul jarang berlaku di wajahnya.

Kot beransur-ansur meningkat pada kaki, ketiak dan pangkal paha, dada menjadi lebih luas dan kadang-kadang semasa tidur berlaku ejakulasi sukarela, yang merupakan fenomena biasa.

Perkembangan anak semasa remaja sangat aktif bukan sahaja secara fizikal, tetapi juga secara psikologi. Sekarang terdapat pertengkaran dengan ibu bapa yang tidak memahami maksimalisme remaja. Dewasa harus cuba mencari titik hubungan anak – hobi, masa lapang, menjadi gurunya dan bukan yang lain.

Remaja dalam kanak-kanak perempuan

Ciri-ciri istimewa remaja kanak-kanak perempuan boleh dikaitkan peningkatan dalam berat badan kerana tisu lemak, yang membuat bentuk bulat dan feminin. Ini berlaku dalam berusia kira-kira 14-16 tahun, sudah selepas haid bermula (12-13 tahun), walaupun terbentuk sepenuhnya wanita masa depan hanya untuk 20-22 tahun.

Pembangunan kanak-kanak semasa remaja

Risiko dan bahaya masa remaja termasuk keinginan kuat untuk menegaskan diri, selalunya dengan cara yang tidak dapat diterima sepenuhnya. Di bawah pengaruh rakan-rakan sekarang, kanak-kanak perempuan mula merokok, mencuba alkohol dan melakukan hubungan seks.

Untuk mengelakkan masalah itu, ia perlu sebelum bermulanya remaja untuk mewujudkan hubungan yang saling percaya dengan anak perempuannya. Tidak perlu untuk mengkategorikan menentang manifestasi identiti remaja, yang dinyatakan dalam keinginan untuk mendapatkan masa tatu, menindik badan atau perbelanjaan dengan kawan-kawan dan kemudian tidak berasa kerangka tegar, remaja tidak akan secara aktif berusaha untuk melarikan diri dari mereka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 57 = 64