Posted on

masalah pemuda moden

Dunia moden sangat aktif dan berubah dengan pantas. Perubahan berlaku pada orang, terutamanya golongan muda. Masalah sebenar belia mencerminkan ketidaksempurnaan dan kejahatan seluruh masyarakat. Oleh itu, penyelesaian masalah ini akan memberi kesan kepada kebajikan seluruh masyarakat.

Pengangguran belia sebagai masalah sosial

Masalah ini berasal daripada ketidakstabilan ekonomi negeri, tidak dapat memberikan jumlah pekerjaan yang diperlukan, keengganan majikan untuk menerima pekerja yang berkemahiran rendah dan tidak berpengalaman. Masalah mempekerjakan golongan muda juga terdiri daripada tuntutan kewangan profesional muda yang tidak dikongsi oleh majikan. Oleh itu, golongan muda mencari pekerjaan, tetapi mereka tidak dapat diselesaikan, kerana mereka tidak mempunyai mata pencarian. Ini membawa kepada pencarian pendapatan haram, yang sering membawa kepada jenayah, pergantungan dadah, membawa kepada kemiskinan, menyumbang kepada pembangunan masalah perumahan orang muda. Program negara untuk menyediakan keluarga muda dengan rumah mereka sendiri tidak boleh dilaksanakan. Gadai janji menjadi kuk yang tidak dapat ditanggung.

Masalah pendidikan moral pemuda

Tidak mempunyai prospek kehidupan, terpaksa berjuang untuk bertahan hidup, ramai lelaki dan perempuan muda menjadi sebahagian daripada dunia jenayah. Keamanan sosial keluarga, keperluan untuk mencari wang mempengaruhi budaya dan pendidikan anak muda: mereka berpindah dari kajian, cita-cita rohani

Keadaan hidup yang rendah, ketidakpatuhan, kurangnya pelaksanaan mendorong golongan muda untuk mencuba alkohol dan dadah. Masalah alkohol di kalangan orang muda adalah besar sekali. Tidak perlu dikatakan: setiap pelajar sekolah menengah kedua minum alkohol dua kali seminggu. Masalah ketagihan dadah di kalangan orang muda juga adalah topikal. Dengan cara ini, kebergantungan itu timbul bukan sahaja di kalangan kanak-kanak dari keluarga berpendapatan rendah: banyak penagih dadah adalah anak-anak orang tua yang kaya.

Saiz masalah merokok di kalangan belia juga banyak. Setiap pelajar sekolah menengah ketiga merokok secara berterusan. Lagipun, di kalangan orang muda terdapat prestij yang salah merokok, yang, pada pendapat mereka, kelihatan "bergaya" dan membebaskan.

Masalah Budaya Pemuda Moden

Kemerosotan taraf hidup golongan muda juga telah mempengaruhi kehidupan kultural mereka. Idea Barat terhadap sikap pengguna terhadap kehidupan adalah popular, yang digambarkan dalam kultus wang dan fesyen, mengejar kesejahteraan bahan, dan memperoleh kesenangan.

Di samping itu, terdapat masalah untuk masa lapang untuk golongan muda. Di banyak bandar dan kampung tidak ada syarat untuk masa lapang budaya: tidak ada kolam renang percuma, bahagian sukan atau bulatan yang menarik. Di sini, kanak-kanak lelaki dan perempuan duduk di depan televisyen atau komputer, di dalam syarikat rakan-rakan dengan rokok dan sebotol di tangan mereka.

Kemiskinan rohani telah menemui pantulannya dalam masalah budaya ucapan pemuda moden. Tahap rendah pendidikan, komunikasi di Internet, penciptaan subkultur belia menyumbang kepada pembangunan slang, jauh dari peraturan sastera Rusia. Mengikut fesyen, generasi muda menggunakan kata-kata kejam dalam ucapan, ungkapan slang, melanggar norma linguistik. masalah psikologi pemuda

Masalah psikologi pemuda

Masalah psikologi remaja terutama berkaitan dengan kurangnya panduan hidup yang jelas. Bukan sahaja ibu bapa, sekolah dan buku memperkenalkan undang-undang kehidupan kanak-kanak lelaki dan perempuan, tetapi juga jalan, produk budaya massa, media, dan pengalaman mereka sendiri. Kekurangan penyertaan dalam kekuasaan dan kelalaian, maksimalisme muda menimbulkan perkembangan ketidakpedulian atau pencerobohan di kalangan belia, mendorong untuk bergabung dengan golongan remaja yang tidak formal. Di samping itu, belia adalah masa apabila seseorang telah menyelesaikan banyak tugas penting: memilih profesion, babak kedua, rakan-rakan, menentukan jalan hidup, membentuk pandangan dunia sendiri.

Cara menyelesaikan masalah pemuda terdiri daripada dasar sistematik yang bermotivasi, bukan hanya pada kertas dan ucapan. Pihak berkuasa mesti benar-benar menyedari bahawa anak lelaki dan perempuan muda adalah masa depan negara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 65 = 75