Posted on

mucaltin kepada kanak-kanak

Kedua-dua musim sejuk dan musim panas - pada bila-bila masa sepanjang tahun anak-anak kita mengalami penyakit saluran pernafasan atas. Salah satu ubat-ubatan yang baik lama, tidak dapat dilupakan baru-baru ini, tetapi, tidak, satu generasi kanak-kanak diselamatkan dari batuk - mukultin. Di samping kecekapan, ia mempunyai senarai kelebihan penting: ini adalah harga yang rendah, dan ketersediaan dan kebarangkalian rendahnya reaksi alergi.

Mucaltin: komposisi

Mukaltin - adalah menyelubungi, ekspektoran dan herba anti-radang. Ia boleh didapati dalam bentuk tablet, yang perlu untuk membubarkan atau larut dalam sejumlah kecil cecair. Bahan aktif utama dalam komposisinya - ekstrak Marshmallow. Disebabkan oleh pengaruh bahan-bahan aktif Mukaltin cecair Meludah kahak dan merangsang pada saluran udara membran mukus membentuk plenochka pelindung yang melindungi daripada kerengsaan dan menggalakkan pemulihan lebih cepat.

Mukaltin: gunakan untuk kanak-kanak

Bolehkah saya mukaltin kanak-kanak? Terima kasih kepada asal sayur-sayuran, tindakan terapeutik ringan dan potensi rendah untuk menyebabkan reaksi alahan, mukaltin boleh digunakan dengan selamat untuk merawat batuk, walaupun pesakit kecil - kanak-kanak dari umur satu tahun. Kanak-kanak di bawah satu tahun mukaltin boleh diberikan hanya atas syor doktor yang merawat yang menganggap penggunaan dadah ini adalah yang paling sesuai.

Tanda-tanda untuk kanak-kanak penggunaan Mukaltin adalah penyakit kronik dan akut sistem pernafasan, di mana yang terbentuk keras berlepas kahak likat: tracheobronchitis, emfisema paru-paru, bronchiectasis, radang paru-paru.

Mucaltin: dos untuk kanak-kanak

Kanak-kanak, dari satu tahun hingga dua belas tahun, diberikan setengah tablet dadah (0.25 mg) 3 kali sehari. Sejak umur dua belas tahun, kanak-kanak menerima mucaltin dalam dos dewasa - 1-2 tablet 3-4 kali sehari.

Bagaimana untuk mengambil mukaltin untuk kanak-kanak?

Adalah lebih baik untuk memberikan mukaltin kepada kanak-kanak satu jam sebelum makan. Selang minimum antara mengambil ubat dan makan adalah 30 minit. Pada waktu petang, mukaltin diberikan kepada kanak-kanak 2-3 jam sebelum waktu tidur. Tablet ubat dibubarkan dalam setengah gelas air hangat, meminum minuman dengan madu atau gula. Anda juga boleh mencairkan minuman dengan jus manis. Kursus rawatan dengan mucaltin tidak boleh melebihi 14 hari. Jika batuk tidak menjadi lemah dan keadaan pesakit kecil tidak bertambah baik, anda harus berjumpa dengan doktor anda untuk nasihat tambahan.

Mukaltin: kontraindikasi

Ia tidak perlu untuk memberi anak-anak mukaltin yang mempunyai sejarah di mana terdapat hipersensitiviti kepada dadah, serta mengidap penyakit akut dan kronik saluran gastrousus (ulser duodenum dan perut).

Mucaltin: kesan sampingan

Walaupun ubat ini dikenali dengan toleransi yang baik, selepas pentadbirannya, kesan sampingan berikut mungkin berlaku: bagaimana untuk mengambil mukaltin untuk kanak-kanak

  • reaksi alahan - gatal-gatal kulit, ruam, bengkak;
  • dari sistem pencernaan - muntah, mual, senak.

Jika ini atau apa-apa kesan sampingan yang lain didapati selepas memohon mucaltin, ia harus dihentikan segera dan berunding dengan doktor yang berkelayakan.

Juga, anda tidak boleh menggabungkan mucaltin dengan expectorants lain. Pentadbiran bersama mucaltin dan ubat-ubatan yang mengandungi codeine boleh menyebabkan batuk dahak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

93 − 88 =