Posted on

paracetamol dalam menyusu

Ia berlaku bahawa tempoh yang paling indah dan menarik dalam kehidupan ibu dan bayi yang baru dilahirkan bersamaan dengan musim keterpurukan akut jangkitan pernafasan akut atau influenza. Dan selalunya seorang wanita, menyusui anak, jatuh sakit. Tidak semestinya penyakit itu begitu berat untuk mengambil pil panjang dan suntikan, walaupun doktor tidak mengesyorkan melayan walaupun sedikit sakit kepala. Tetapi apa yang harus dilakukan seorang ibu yang baru, apakah ubat yang patut diambilnya? Lagipun, ia boleh diluluskan bersama susu kepada bayi dan menjejaskan badannya yang semakin meningkat dengan cara yang tidak diketahui.

Suatu ketika dahulu, penyakit ibu adalah isyarat untuk menghentikan penyusuan segera, tetapi kini, mujurlah, doktor di seluruh dunia bekerja untuk membangunkan rawatan yang selamat untuk jangkitan tanpa menjejaskan laktasi.

Bagaimana untuk dirawat oleh ibu yang sedang menyusu?

Sekiranya anda tidak terlepas penyakit yang tidak menyenangkan, gunakan lima kaedah mudah.

  1. Dalam keadaan apa-apa sepatutnya penyakit itu dibenarkan menjalankan liar. Dalam masa (pada tanda pertama sejuk) rawatan bermula adalah 50% daripada kejayaan anda dalam pemulihan yang paling cepat mungkin.
  2. Rawatan hendaklah bermula dengan ubat-ubatan rakyat yang diuji masa. Adalah disyorkan untuk mengambil minuman panas hangat, teh dengan lemon, madu, jem dari raspberi atau currants. Ia berguna untuk mempunyai susu panas dengan mentega dan madu, bilas dengan soda tekak. Hanya dalam hal kekurangan kesan, adalah berfaedah untuk berkonsultasi dengan pakar dan, menurut cadangannya, beralih kepada kaedah yang lebih radikal.
  3. Perlu diketahui bahawa di kalangan ubat-ubatan moden ada alternatif yang selamat untuk antibiotik. Dengan cara ini, mereka boleh memasukkan paracetamol, yang akan dibincangkan kemudian dalam artikel ini. Parasetamol kadang-kadang tidak boleh digantikan semasa penyusuan.
  4. Dos penting untuk sebarang ubat. Bagi wanita menyusukan, dos biasanya ditetapkan oleh item berasingan atau diperuntukkan secara khusus kepada arahan. Sekiranya anda mengikuti preskripsi, penyakit itu akan lulus secepat mungkin, dan ubat-ubatan akan masuk ke dalam susu dalam jumlah kecil dan tidak akan dapat membahayakan bayi anda.
  5. Adalah perlu untuk melihat perubahan kecil dalam kesejahteraan dan tingkah laku bayi, untuk segera bertindak balas terhadap kemungkinan penyimpangan dari norma.

Bolehkah saya mengambil paracetamol dalam laktasi?

Jika anda diseksa dengan persoalan sama ada paracetamol boleh diberikan dengan laktasi, jawapannya pasti positif. Paracetamol ketika menyusu - ini adalah ubat yang betul, yang pertama sekali anda akan melantik doktor terhadap ARVI atau selesema. Tindakannya diperiksa secara klinikal, dan ia tidak menimbulkan bahaya kepada organisma belum matang bayi yang baru lahir. Paracetamol yang diuji masa semasa penyusuan tidak hanya akan menurunkan haba, tetapi juga melegakan anda sakit kepala.

Mari kita senaraikan sifat positif paracetamol:

  1. Paracetamol apabila menyusui dengan cepat mengurangkan suhu badan, dan selepas 15-20 minit ia memberikan kelegaan yang ketara.
  2. Ubat ini membantu dengan sakit kepala, pasca trauma atau sakit gigi.
  3. Apabila mengambil paracetamol 3-4 kali / hari, kepekatannya paracetamol dalam laktasi dalam susu boleh diabaikan. Ia boleh dikurangkan lagi jika anda menggunakan paracetamol semasa menyusu atau segera selepas itu.

Ubat yang diterangkan setakat ini adalah yang paling selamat ketika menyusu dari semua ubat. Adalah disyorkan, sememangnya, untuk berunding dengan pakar mengenai penggunaan individu ubat ini.

Jangan risau dan ingat bahawa rawatan penyusuan dan paracetamol boleh digabungkan jika anda mematuhi segala peraturan dan merawat kesihatan dan kesejahteraan bayi dengan teliti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

55 + = 58