Posted on

pelepasan putih selepas ovulasiSering kali, wanita, selepas menjalani ovulasi di dalam badan, memerhatikan pelepasan putih dari vagina. Banyak wakil seks yang adil, penampilan mereka menyebabkan panik. Mari kita lihat dengan lebih dekat keadaan ini dan cuba untuk mengetahui apa yang boleh ditunjukkan oleh pelepasan putih yang berlimpah selepas ovulasi.

Apakah peruntukan dalam separuh kedua kitaran itu?

Seperti yang diketahui, pada saat pembebasan oosit dari folikel, pelepasan vagina semakin bertambah. Pada masa yang sama mereka memperoleh konsistensi yang lebih cair dan peningkatan jumlah. Mengingatkan telur putih secara luaran. Ini mungkin diperhatikan selama 2-3 hari dari masa ovulasi.

Biasanya, selepas pembebasan sel seksual ke dalam rongga perut, jumlah rembesan berkurangan dengan ketara, sementara konsistensi mereka menjadi semakin padat. Ini disebabkan perubahan dalam kepekatan hormon progesteron, tahap yang meningkatkan darah. Pada masa yang sama, segera selepas ovulasi, pelepasan putih, berkrim boleh berlaku, yang berlaku dalam masa 48-72 jam.

Pelepasan putih selepas ovulasi - tanda kehamilan?

Apabila fenomena yang sama berlaku beberapa waktu selepas tarikh jangkaan ovulasi, seorang wanita perlu dimaklumkan. Sebagai peraturan, ia boleh memberi kesaksian kepada konsepsi yang berlaku. Walau bagaimanapun, ia tidak boleh dikatakan secara terang-terangan bahawa pelepasan putih selepas ovulasi adalah tanda kehamilan.

Terdapat kebarangkalian yang lebih besar bahawa persenyawaan telah berlaku, ia diperhatikan, apabila, secara harfiah 7-10 hari selepas tarikh ovulasi, seorang wanita menandakan rupa titisan darah pada seluar dalamnya. Serupa dapat dilihat semasa implantasi. Tetapi tanda ini tidak dapat diperhatikan di semua wanita.

Oleh itu, adalah perlu untuk mengatakan bahawa pelepasan putih, tebal dalam seminggu selepas ovulasi terakhir, tidak boleh dianggap sebagai tanda objektif kehamilan. Untuk menubuhkan fakta ini, sudah cukup untuk menjalani pemeriksaan ultrasound.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

46 + = 53