Posted on

pemulihan caesarean

Lebih daripada 20% kelahiran berlaku dengan bantuan seksyen cesarean. Ia dihasilkan menurut keterangan doktor, dan membolehkan untuk menyelamatkan nyawa ibu dan anak dengan pelbagai patologi. Tempoh pemulihan sesetengah organisma selepas seksyen cesarean biasanya lebih lama daripada selepas kelahiran semulajadi dan mempunyai beberapa ciri.

Ciri pemulihan selepas bahagian cesarean

Seorang wanita yang melahirkan dengan cesarean perlu memahami bahawa dia mempunyai operasi yang dirancang dengan serius. Dan berusaha untuk memasuki irama kehidupan yang biasa secepat mungkin adalah risiko yang tidak dibenarkan. Pemulihan badan selepas cesarean perlu beransur-ansur, dengan mematuhi semua perlantikan doktor dan penjagaan yang berhati-hati terhadap jahitan pasca operasi.

Hari pertama selepas operasi

Hari pertama selepas seksyen cesarean, wanita berada dalam unit penjagaan rapi di bawah pengawasan doktor. Kemudian ibu muda itu dipindahkan ke wad biasa untuk wanita dalam melahirkan anak, di mana dia dapat sepenuhnya menjaga anak itu. Dari hari kedua, wanita itu mula berjalan, makan dan memberi makan bayi. Anda boleh duduk tidak lebih awal daripada tiga hari selepas operasi. Pada masa ini, wanita itu dirawat dengan antiseptik. Prosedur lanjut untuk pesakit akan dilantik oleh doktor yang hadir di wad bersalin.

Pemakanan selepas penghantaran sesar

Pada hari pertama anda hanya boleh minum air bukan berkarbonat, terutamanya sejak operasi, selera makan biasanya tidak hadir. Dari kefir hari kedua, yoghurt, sup, daging dan teh dibenarkan. Makanan sedemikian perlu diikuti sehingga penyesuaian penuh najis, yang berlaku pada 6-7 hari selepas bahagian caesar. Selepas itu, seorang wanita boleh makan seperti biasa, tetapi cuba mengelakkan makanan berat untuk mengelakkan sembelit.

Pemulihan abdomen dan angka selepas bahagian caesar

Kehadiran bekas luka pasca operasi agak mengehadkan keupayaan wanita untuk bermain sukan. Tetapi ini tidak bermakna senaman gimnastik selepas seksyen cesarean tidak tersedia. Sudah setengah bulan, selepas memeriksa doktor, anda boleh mula menggunakan gimnastik yang mudah. Walau bagaimanapun, dalam keadaan tidak boleh menggugurkan akhbar – latihan ini boleh dilakukan hanya selepas 6 bulan selepas operasi.

Pemulihan kitaran selepas bahagian cesarean

Pemulihan haid selepas caesar tidak berbeza dengan pemulihan kitaran selepas kelahiran biasa. Ia bergantung kepada banyak faktor, tetapi terutamanya mengenai sama ada wanita menyusu. Jika penyusuan berhenti sejurus selepas kelahiran, maka penyusuan harus bermula dalam dua hingga tiga bulan, dan tidak kemudian. Dengan HS, permulaan kitaran boleh bertahan sehingga enam bulan atau lebih, bergantung kepada ciri-ciri individu organisma wanita, serta faktor keturunan.

Pemulihan rahim selepas cesarean

Tempoh pemulihan rahim selepas bahagian caesar ialah 1.5-2 tahun. Ini tidak akan menjejaskan kehidupan seksual, yang boleh bermula selepas selesai kekecewaan (pelepasan selepas bersalin), biasanya selepas 2 bulan. Ini adalah pemulihan lengkap lapisan otot rahim. Wanita, pemulihan selepas pembedahansetelah memindahkan seksyen cesarean semestinya harus segera didaftarkan dengan pakar ginekologi. Lagipun, dalam operasi ini, sebagai tambahan kepada rongga abdomen, rahim membedah. Hasilnya, bekas luka kekal di atasnya, penyembuhan normal yang akan dikawal oleh doktor.

Pemulihan selepas seksyen cesarean, pada mulanya, memerlukan usaha wanita yang cukup banyak – anda perlu mengendalikan jahitan, kesakitan menyebabkan ketidakselesaan, tetapi anda juga perlu menjaga bayi. Tempoh pemulihan selepas bersalin dengan bahagian caesar mungkin beberapa bulan, dan pada masa ini wanita memerlukan bantuan dan sokongan orang rapat. Keselesaan psikologi akan menolongnya untuk menghadapi keadaan pasca melahirkan, dan dengan cepat melalui peringkat pemulihan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

33 − 25 =