Posted on

pendidikan pemuda patriotik

Cinta kepada negara seseorang, kepatuhan kepada norma-norma perlembagaan negara sendiri dan menghormati tradisi dan warisan budaya negara sendiri dan negara-negara lain adalah matlamat pendidikan patriotik generasi muda. Memandangkan isu aspek patriotik penekanan adalah global, ia dianggap di peringkat negeri. Di setiap negara di dunia terdapat keseluruhan program pendidikan pemuda patriotik. Mengenai asas, aktiviti dan tugas yang dihadapi oleh program, kami akan bercakap lagi.

Aktiviti untuk pendidikan pemuda patriotik

Pendidikan pemuda patriotik tidak mungkin dalam rehat dengan institusi seperti muzium, sekolah seni dan pusat kebudayaan. Sekolah am, berinteraksi dengan mereka dalam rangka program pendidikan patriotik, melibatkan orang muda dalam warisan budaya dan sejarah negara mereka.

Langkah-langkah yang bertujuan untuk pendidikan pemuda patriotik termasuk:

 • pameran;
 • mengadakan pertandingan;
 • aktiviti kreatif secara kolektif;
 • perayaan kreativiti;
 • melawat sejarah setempat, muzium bersejarah dan galeri seni;
 • penambahbaikan monumen bersejarah;
 • perbualan dan jam kelas;
 • pertahanan dan permainan sukan;
 • pertandingan tematik serantau dan serantau, dsb.

Pendidikan pemuda sivil-patriotik

Pendidikan sivil-patriotik dalam rangka kemodenan mengandaikan penyediaan generasi muda untuk tanggungjawab yang akan datang untuk tingkah laku dan kedudukan sivik mereka.

Orang muda, berpendidikan dengan betul dan cekap, dapat secara bebas berinteraksi dalam masyarakat demokratik sekarang ini. Orang muda menyedari nilai hal ehwal awam di mana mereka mengambil bahagian, dan kepentingan sumbangan mereka sendiri kepada mereka. Orang muda bersedia untuk mengambil inisiatif itu, mengembangkan kebolehan mereka dan berkembang sebagai orang, tidak hanya memberi manfaat kepada diri sendiri dan orang lain, tetapi seluruh negara secara keseluruhan.

Pendidikan sivil-patriotik membentuk budaya interpersonal dan interaksi antara kaum muda.

Pendidikan tentera-patriotik belia

Pendidikan tentera-patriotik tidak kurang penting dalam keseluruhan sistem pendidikan, kerana ia menyediakan pembela masa depan tanah air. Di dalam rangka ke arah ini, lelaki muda dibesarkan sifat-sifat seperti kebolehpercayaan dan keteguhan watak, ketahanan fizikal, dan keberanian. Semua ciri-ciri ini tidak dapat dipisahkan bukan sahaja bagi mereka yang berkhidmat dalam tentera, mempertahankan negara mereka, tetapi juga untuk profesion biasa, contohnya, doktor.

Pendidikan dilaksanakan dalam rangka pelajaran di sekolah, contohnya, subjek OBJ. Dalam beberapa bahagian subjek ini terdapat kursus pengajaran khusus "Kepintaran latihan ketenteraan". Juga, golongan muda dibesarkan dengan menyertai acara peringatan sebagai penghormatan kepada mereka yang pernah berjuang untuk tanah air mereka.

Masalah pendidikan patriotik belia moden

Masalah utama pendidikan patriotik dalam masyarakat moden termasuk:

pendidikan patriotik belia tentera

 • mengubah nilai-nilai belia;
 • menurunkan tahap pendidikan belia.

Nilai yang relevan kepada generasi muda 20 tahun lalu telah berubah dengan ketara, bergerak ke arah pragmatisme. Kejayaan kolektif, yang paling penting sebelum ini, hari ini jauh lebih rendah daripada individu dan banyak wakil orang muda yang menumpukan pada memenuhi keperluan mereka sendiri.

Sementara itu, di kalangan belia moden ada sejumlah besar graduan sekolah vokasional, sekolah asrama dan rumah anak yatim. Kategori golongan muda ini amat terdedah, kerana di kalangan mereka peratusan peminum dan penagih dadah jauh lebih tinggi daripada orang muda dengan pendidikan tinggi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 1