Posted on

peraturan bermain backgammon pendekBackgammon pendek adalah permainan yang sangat sukar, tetapi sangat menarik untuk dua pemain. Ia memerlukan lembaga khas, yang mempunyai 24 sel, yang dipanggil mata. Istilah khas juga tersedia untuk penunjukan kumpulan sel, serta bahagian-bahagian tertentu dalam bidang bermain.

Untuk memahami semua nama dan ciri setiap item agak sukar, terutamanya untuk anak kecil. Walau bagaimanapun, jika anda mahu, anda boleh melakukannya dalam masa yang singkat. Dalam artikel ini, kami menawarkan aturan bermain backgammon pendek untuk pemula dalam gambar, dengan bantuan yang semua orang boleh mempelajari konsep yang diperlukan dan memahami kursus perlawanan.

Peraturan permainan dalam backgammon oriental pendek

Untuk memahami peraturan permainan dalam backgammon pendek, pertama anda perlu membiasakan diri dengan lukisan seperti:

peraturan permainan dalam backgammon1 pendek

Ia adalah dengan aturan dam ini bahawa permainan bermula. Pada masa yang sama di sisi setiap pemain ada 2 kumpulan 6 sel dalam setiap yang disebut rumah dan halaman. Bahagian ini dibahagikan di antara mereka sendiri dengan sebuah bar, menonjol di atas padang permainan, yang dipanggil “bar”. Kumpulan sel yang sama di seberang, masing-masing, dipanggil rumah dan halaman musuh.

Semua item untuk setiap pemain akan berjumlah antara 1 hingga 24, bermula dengan rumahnya sendiri. Dalam hal ini penomboran dilakukan sedemikian rupa sehingga item terakhir untuk satu peserta adalah titik pertama bagi lawannya. Seperti yang anda dapat lihat dari gambar, pada permulaan permainan semua dam kedua-dua pemain diletakkan di atas padang supaya pada titik ke-6 mereka mempunyai 5 cip, di 8 – 3, di 13 – 5 dan di 24 – 2.

Dalam pertandingan ini, setiap peserta mesti memindahkan kerepeknya ke arah tertentu. Khususnya, kulit putih harus bergerak mengikut skim berikut:

peraturan bermain backgammon pendek

Pemilik pemeriksa hitam, masing-masing, bergerak senjatanya dalam arah yang bertentangan. Matlamat setiap pemain dalam permainan adalah backgammon pendek – secara beransur-ansur memindahkan semua cip anda ke rumah anda sendiri, kemudian bawa mereka keluar dari papan.

Pada awal permainan, kedua peserta melancarkan dadu untuk menentukan siapa yang akan menjadi yang pertama pergi. Orang yang berjaya mengetuk jumlah mata yang lebih besar, membuat langkah pertama dan menggerakkan kerepeknya kepada bilangan mata yang ditunjukkan pada tulang, dengan mengambil kira peraturan berikut:

  1. Semua pemeriksa bergerak hanya dalam satu arah – dari sel-sel dengan nombor yang besar ke yang lebih kecil.
  2. Pemeriksa tidak boleh diletakkan dalam sel “tertutup”, iaitu, yang diduduki oleh dua atau lebih cawan lawan.
  3. Angka-angka pada setiap tulang adalah gerakan yang berasingan, yang boleh digabungkan. Oleh itu, jika pemain telah menurun 5 dan 3, dia boleh menjadi cip berbeza atau satu sekaligus pada 8 mata, tetapi hanya jika titik perantaraan yang diperlukan untuk ini terbuka.
  4. peraturan permainan dalam backgammon3 pendek

  5. Sekiranya berganda, bilangan pergerakan berganda, iaitu, jika pemain telah menurun 6-6, dia mesti memindahkan cip 4 kali dengan 6 mata.
  6. Jika boleh, pesaing mesti menggunakan semua langkah yang ada. Secara bebas untuk menolak pergerakan draf adalah mustahil.
  7. Sekiranya terdapat hanya satu lawan dalam sel, pemain boleh “makan” dengan pemeriksa dan menghantarnya ke “bar”. Dalam kes ini, peserta lain pada mulanya mesti menggunakan gilirannya untuk mengembalikan cip ini ke lapangan. Jika tidak ada kemungkinan untuk memasuki pemeriksa ke dalam permainan, pemain melangkau gilirannya.
  8. peraturan permainan dalam pendek backgammon4

  9. Setelah kembali semua cip ke rumah mereka, setiap peserta mula mengeluarkannya dari papan, bergerak ke jumlah mata yang ditunjukkan pada tulang, atau kurang. Pemenang adalah orang yang berjaya mengatasi tugas dengan lebih cepat.
  10. peraturan permainan dalam backgammon5 pendek

Kami juga mencadangkan anda membiasakan diri dengan peraturan ringkas bermain catur dan dam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 55 = 65