Posted on

Peraturan untuk bermain caturJika anda tidak tahu betapa menariknya untuk menghabiskan waktu petang dengan seluruh keluarga, cuba bermain catur. Untuk menguasai permainan lama intelektual ini, tidak perlu mempunyai IQ yang tinggi. Adalah penting untuk mempelajari peraturan asas permainan catur - dan dengan sedikit usaha, anda tidak lama lagi dapat menghasilkan kombinasi baru bergerak yang tidak lebih buruk daripada pemain berpengalaman.

Asas permainan untuk pemula

Papan catur termasuk 64 dataran, di mana bidang putih bergantian dengan yang gelap. Garis mendatar adalah bernombor dari satu hingga lapan, dan baris menegak ditandakan dengan huruf Latin dari satu hingga h. Setiap papan lembaga diberi koordinat, dibentuk dari nama jalur tegak dan bilangan jalur melintang di papan, contohnya, a7, f5, dan lain-lain.

Sebelum permulaan permainan bukan sahaja untuk mempelajari peraturan permainan dan memahami cara bermain catur, tetapi juga letakkan papan dengan betul. Ia diletakkan supaya setiap peserta di sebelah kanan mempunyai bidang sudut warna putih. Terdapat dua pemain: satu menguruskan angka warna putih, dan angka kedua - angka warna gelap (hitam). Semua tokoh mempunyai nama unik mereka: raja, ratu (ratu), gajah (pegawai), rooks (lawatan), kuda dan bidak. Permainan ini melibatkan satu raja (penamaan untuk rakaman Kr) dan ratu (F), dua ksatria (K), dua rooks (L), dua gajah (C) dan lapan biji (n.).

Peraturan bermain catur untuk pemula dan anak-anak: hanya tentang kompleks

Pada mulanya, semua keping di papan terdedah seperti ditunjukkan di bawah.

Peraturan permainan chess1

Kesemua mereka pergi dengan cara yang istimewa, hanya khusus kepada mereka:

 1. Gajah itu menyerong ke mana-mana padang dari tempat ia berada.
  Peraturan permainan chess2
 2. Rook boleh dipindahkan ke mana-mana medan dalam arah menegak atau melintang, bermula dari tempat di mana ia berdiri.
  Kaedah permainan chess3
 3. Ratu bergerak dengan bebas ke mana-mana bidang secara menyerong, sama ada secara menegak atau mendatar.
  Peraturan permainan chess4
 4. Orang dewasa, memberitahu kaedah bermain catur untuk kanak-kanak, harus memberi perhatian kepada fakta bahawa gajah, rook atau ratu tidak boleh disusun semula melalui medan jika ia diduduki oleh musuh.
 5. Kuda itu berupa huruf "G", menduduki salah satu bidang yang paling dekat dengan lokasinya, tetapi ia tidak seharusnya terletak pada pepenjuru yang sama, mendatar atau menegak.
  Kaedah permainan chess5
 6. Sebuah bidak hanya boleh bergerak ke hadapan dalam beberapa cara. Dari kedudukan awal, bentuk ini boleh dipindahkan ke 1 atau 2 medan ke hadapan dalam menegak yang sama jika mereka bebas dari bentuk lain. Di mana-mana kedudukan lain, pajak gadai berjalan dengan cara yang sama, tetapi hanya pada satu lapangan. Angka ini boleh menghilangkan angka lawan jika ia berada di depan bidak pada menegak bersebelahan dalam arah pepenjuru.
  Peraturan permainan chess6
 7. Menurut peraturan asas catur, pion yang telah mencapai kedudukan mendatar paling mendatar dari kedudukan aslinya diubah menjadi gajah, pangkat, kuda atau ratu dengan warna yang sama.
 8. Raja bergerak ke mana-mana bidang bersebelahan, jika pihak lawan tidak mengancamnya dalam posisi baru.
  Peraturan permainan chess7

  Juga, angka kunci ini boleh dipindahkan oleh castling.

  Jika raja dan rumpun warna yang sama menduduki posisi permulaan, mereka dipindahkan ke horizontal yang melampau: dari medan awal raja disusun semula ke 2 bidang ke arah tur, dan kemudian "melompat" melalui raja ke lapangan berikutnya di dekatnya.

 9. Peraturan permainan chess8 Peraturan permainan chess9

Melakukan shah dan tikar

Shah adalah serangan angka musuh terhadap raja. Dalam situasi ini, mengetahui peraturan permainan sangat penting untuk memahami bagaimana untuk belajar bagaimana bermain catur. Anda tidak boleh bergerak dengan angka lain, kecuali raja, sehingga anda membawanya keluar dari bawah Shah. Dengan bantuan gajah hitam, anda boleh dengan mudah membuat keadaan shahovaya untuk raja putih, walau bagaimanapun, dan sebaliknya: seorang pegawai putih mengancam raja hitam.

Kaedah permainan chess10 Peraturan permainan chess11

Dalam gambar-gambar berikut, shah diisytiharkan angka hitam, tetapi mereka dilindungi dari itu dengan menggerakkan gajah ke c5.

Peraturan permainan chess12 Peraturan permainan chess13

Tikar adalah shah yang tidak dapat dinetralkan. Mat yang diisytiharkan dianggap sebagai kemenangan. Versi klasik: ratu menyerang raja, yang tidak mempunyai cara untuk berundur. Keluarkan ratu dari papan raja juga tidak dapat, karena ia melindungi raja putih.

Peraturan permainan chess14

Tikar juga boleh diletakkan dengan bantuan roket: bidak hitam f7, g7 dan h7 mengganggu angka utama hitam dari melarikan diri.

Kaedah permainan chess15

Senarai literatur mengenai pembelajaran bermain catur:

 1. Levenfish G. Ya. "Buku pemain catur awal" (1957).
 2. Rokhlin Ya. G. "Catur" (1959).
 3. Podgaets OA "Berjalan melalui medan putih dan hitam" (2006).
 4. Volokitin A., Grabinsky V. "Diri-guru untuk prodigies kanak-kanak" (2009).
 5. Yudovich MM "Menghiburkan Catur" (1966).
 6. Eyve M. "Buku teks permainan catur" (2003).
 7. Khalas F. "Pengembaraan di Kerajaan Catur" (2016).
 8. Kalinichenko NM "Pelajaran taktik catur untuk juara muda" (2016).
 9. Trofimova AS "Rahsia penguasaan pemain catur muda" (2016).
 10. Chandler M. «Catur untuk kanak-kanak. Letakkan kawan papa! "(2015).

Juga kami mencadangkan anda untuk membiasakan diri dengan peraturan bermain backgammon dan dam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 41 = 47