Posted on

kertas gunting batu permainan

"Gunting batu-gunting" - permainan yang dikenali ramai sejak zaman kanak-kanak. Ini adalah permainan yang paling popular di dunia di tangan. Kadang-kadang ia digunakan sebagai kaedah pilihan rawak untuk apa-apa tujuan (serta membuang duit syiling atau menarik jerami).

Batu gunting-kertas: peraturan

Peraturan permainan "Batu gunting-kertas" tidak memerlukan penyediaan khusus, hanya tangan dan kaunter diperlukan. Semasa permainan, peserta akan menunjukkan salah satu daripada tiga bentuk yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

  1. Semua peserta perlu mengumpul tangan ke tangan dan tarik ke hadapan.
  2. Pemain diucapkan balas: Batu ... Gunting ... Kertas ... Satu ... Dua ... Tiga. Kadang-kadang penghujung kiraan boleh berbunyi seperti "tsu-e-fa". Pemain dalam kes ini adalah penting untuk bersetuju terlebih dahulu mengenai versi akhir yang digunakan dalam permainan pada waktu tertentu.
  3. Semasa undur, pemain melancarkan penumbuk mereka.
  4. Oleh kerana "tiga" semua peserta permainan menunjukkan salah satu daripada tiga tanda: gunting, kertas atau batu.

Setiap angka memenangi yang terdahulu.

permainan gunting batu paper2permainan gunting batu paper3

Jadi, sebagai contoh, seorang pemain yang memilih "batu" memenangi "gunting", kerana "batu" mampu menusuk "gunting".
Jika peserta permainan memilih "gunting", maka dia mengalahkan pemain yang memilih "kertas", kerana "kertas" boleh dipotong dengan "gunting".

Pemain yang pilihannya jatuh pada "kertas" boleh menang di "batu", kerana "kertas" meliputi "batu".

Jika semua peserta dalam permainan telah memilih angka yang sama, maka mereka mengira cabutan dan permainan dimainkan semula.

Pemain yang menang dalam tiga pusingan dianggap sebagai pemenang.

Permainan klasik gunting kertas direka untuk dua pemain. Tetapi terdapat juga kemungkinan varian permainan dengan sebilangan besar peserta. Kemudian cabutan dikira jika pemain telah memilih ketiga-tiga keping itu. Pilihan ini dipanggil "bubur".

Bagaimana untuk memenangi permainan gunting-kertas?

Ramai di antara kita percaya bahawa hasil permainan ini lebih bergantung kepada keberuntungan dan keberuntungan. Walau bagaimanapun, terdapat juga unsur-unsur permainan psikologi di sini, anda boleh meramalkan pengakhirannya jika anda melihat dengan teliti angka-angka yang menunjukkan musuh. Jadi, anda dapat melihat bahawa dalam permainan berikutnya, pemain lebih cenderung untuk menunjukkan apa yang boleh dimenangi dalam permainan terakhir. Jika peserta permainan untuk kali pertama menunjukkan "batu", maka dengan kebarangkalian yang lebih besar dalam permainan kedua akan muncul "kertas". Oleh itu, untuk memenangi pusingan seterusnya, adalah dinasihatkan untuk menunjukkan "gunting".

Batu, gunting, kertas: strategi kemenangan

Peserta yang berpengalaman dalam nota permainan bahawa pemula sering kali angka pertama menunjukkan "batu", kerana mereka mahu kelihatan lebih kuat di mata lawan. Oleh itu, setelah menunjukkan "kertas" dalam pusingan pertama, anda lebih cenderung untuk menang.

Sekiranya beberapa pemain yang berpengalaman bermain, maka "batu" mereka tidak mungkin ditunjukkan. Dalam kes ini, anda boleh menunjukkan "gunting". Ini membawa kepada salah satu daripada dua pilihan:

  • melukis dengan "gunting" (jika terdapat dua pemain dalam permainan);
  • "Gunting" akan mengalahkan "kertas".

Jika pemain dua kali menunjukkan angka yang sama, maka kali ketiga dia mungkin tidak akan menunjukkannya. Oleh itu, ia boleh dikecualikan daripada pilihannya dalam ansuran seterusnya. Misalnya, pemain menunjukkan dua gunting. Ketiga kali dia dapat menunjukkan "batu" atau "kertas". Kemudian dalam permainan ini anda boleh menunjukkan "kertas", kerana ia akan mengalahkan "batu" atau ia akan menjadi cabutan.

Permainan ini telah memenangi populariti di kalangan penduduk seluruh dunia. Di sesetengah negara terdapat kejohanan untuk permainan "batu, gunting, kertas", yang mempunyai dana hadiah yang serius.

Permainan "batu, gunting, kertas" berguna untuk anak-anak muda, kerana ia membolehkan untuk membangunkan kelajuan tindak balas dan tahap pemilikan dengan tangan mereka sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

94 − 89 =