Posted on

permainan untuk kanak-kanak 3 4 tahunAsas-asas matematik dan bacaan, fenomena alam semula jadi, dunia flora dan fauna, idea pertama mengenai norma moral dan etika – kanak-kanak bersedia menyerap apa-apa maklumat, dengan syarat ia difailkan dengan betul. Satu-satunya taktik yang benar dan menang-menang untuk mengajar kanak-kanak prasekolah yang lebih muda adalah permainan untuk kanak-kanak berumur 3-4 tahun.

Membangun permainan 3-4 tahun

Secara harfiah semuanya menarik lelaki berusia 3-4 tahun. Dia bersedia untuk menarik, mengukir, mengumpul pereka dan teka-teki, belajar puisi dan lagu. Sistematik masa lapang kanak-kanak itu dan mengarahkan ciri-ciri umur ke arah yang betul akan membantu ibu bapa permainan untuk perkembangan kanak-kanak 3-4 tahun. Mereka secara berkesan mengajar serbuk, mengembangkan kecerdasan, cakrawala, ingatan, memperbaiki alat ucapan, mengembangkan ketekunan, keupayaan untuk menumpukan perhatian.

Permainan logopedi untuk kanak-kanak berumur 3-4 tahun

Perbendaharaan kata tiga tahun mempunyai lebih daripada 1500 perkataan, kanak-kanak itu mengingatkan ayat-ayat dan lagu-lagu, sentiasa bertanya. Masalah boleh timbul dengan sebutan bunyi tertentu, dengan pengakhiran dan dalih, kompilasi cerita. Penyebab pembiakan bunyi yang tidak betul adalah ketidaksempurnaan alat artikulatori, termasuk laring, lidah, bibir, rahang. Menyediakan gimnastik untuk kanak-kanak 3-4 tahun bertujuan untuk menghapuskan kelemahan tersebut. Memberi warna kepada permainan boleh dilakukan dengan gambar visual.

gimnastik articulatory untuk kanak-kanak 3 41
gimnastik articulatory untuk kanak-kanak 3 42
gimnastik articulatory untuk kanak-kanak 3 43

Mereka memperluaskan perbendaharaan kata anak-anak, membangunkan pemerhatian, belajar untuk umum, mencari objek dengan keterangan mereka, mengklasifikasikan, melihat perbezaan permainan untuk kanak-kanak 3-4 tahun dalam kata-kata. Antara menarik dan menghiburkan adalah mungkin untuk memperuntukkan yang berikut:

 1. “Katakanlah apa?”. Di dalam kotak diletakkan pelbagai objek, kanak-kanak bergantian mengeluarkannya, dan memanggil tanda-tanda.
 2. “Siapa, apa yang boleh?”. A crumb dipanggil objek, haiwan, seseorang (profesi), dan dia mesti menjawab apa yang dia tahu bagaimana untuk melakukan.
 3. “Berlebihan.” Untuk keseronokan, angka geometri warna yang berbeza disediakan. Tugas itu boleh berbeza, sebagai contoh, kanak-kanak itu, harus menentukan bahawa dataran merah pasti berlebihan di kalangan bentuk hijau.

Permainan kognitif untuk kanak-kanak berumur 3-4 tahun

Perkembangan komprehensif bayi itu menyiratkan kenalannya dengan fenomena alam, proses dan perubahan yang berlaku di sekelilingnya. Ia amat penting pada zaman ini untuk mengajar kanak-kanak itu untuk melihat dan mengagumi pelbagai bentuk dan rusuhan warna alam semula jadi. Untuk kajian lanjut dan persepsi yang betul, kanak-kanak prasekolah mesti tahu asas deria asas: berat, saiz, panjang, arah, tekstur, bunyi, bau, warna, dan bentuk geometri. Untuk menyampaikan dan menyatukan bahan asas ini, anda boleh menggunakan permainan deria untuk kanak-kanak berusia 3-4 tahun:

 1. “Menguraikan dengan warna.” Untuk tindakan permainan, anda perlu menyediakan objek dan bentuk warna yang berbeza. Tugas kanak-kanak itu terdiri daripada penyortiran mereka dengan warna.
 2. “Apa yang ada dalam dompet kamu?” Dalam beg kecil, anda perlu meletakkan objek yang berbeza dalam bentuk dan saiz, berbeza dengan sentuhan. Anak itu, menutup matanya, harus cuba menentukan apa yang sebenarnya jatuh ke tangannya.

Pada usia prasekolah, terlalu awal untuk mendedikasikan anak kepada masalah alam sekitar, tetapi untuk menanamkan cinta kepada alam semula jadi, untuk mengajarnya untuk merawatnya, untuk mewujudkan rasa tanggungjawab dan belas kasihan adalah masa. Kepada serbuk itu lebih mudah untuk menerima dirinya secara keseluruhan dengan dunia di sekelilingnya, dia mesti: berorientasikan dengan baik pada waktunya, mengetahui sebab dan akibat dari fenomena alam. Untuk meningkatkan bagasi pengetahuan kanak-kanak prasekolah ke arah ini akan membantu permainan alam sekitar untuk kanak-kanak berusia 3-4 tahun:

 1. “Tebak apa yang saya makan.” Permainan ini menggunakan penganalisis rasa, membetulkan konsep buah dan sayuran, yang mana ia tumbuh. Preliminarily, kepingan kecil dipotong menjadi buah atau sayur-sayuran, maka anak itu ditutup oleh mata dan diberi cobaan, anak kecil itu harus menebak apa yang dia makan.
 2. “Siapa, di mana hidup?”. Variasi set keseronokan ini – anda boleh menggunakan labirin, mengikut mana kanak-kanak itu harus membawa haiwan itu ke tempatnya, anda boleh – tablet dengan anak panah berputar di tengah. Matlamat tindakan permainan adalah untuk menyatukan bahan tentang tempat kediaman pelbagai haiwan.
 3. permainan alam sekitar untuk kanak-kanak 3 4 tahun

Permainan intelektual untuk kanak-kanak berumur 3-4 tahun

Keupayaan untuk berfikir secara logik, untuk menganalisis, untuk dipertimbangkan adalah keunggulan manusia yang unggul. Ia adalah genetik, tetapi ia memerlukan pembangunan. Dari usia muda dengan kanak-kanak, anda perlu melibatkan diri dalam arah ini. Permainan matematik untuk kanak-kanak 3-4 tahun memperkenalkan anak-anak kepada asas-asas akaun, nombor, konsep lebih kurang:

 1. “Kami meletakkannya di atas meja.” Permainan ini membolehkan anda menggabungkan dua perkara sekaligus – untuk membantu ibu anda di dapur dan belajar bagaimana untuk menghitung. Kanak-kanak boleh menyediakan jumlah yang diperlukan untuk makan, membawa dua wortel, tiga epal – tugas-tugas boleh dicipta di mana sahaja.
 2. “Lipat persegi.” Sepuluh kadbod berwarna kadbod – setiap potong dalam susunan rawak. Kanak-kanak perlu memulihkan dan mengira berapa banyak keping setiap bahagiannya.

Permainan logik untuk kanak-kanak 3-4 tahun mendorong kanak-kanak untuk mencari penyelesaian kepada tugas yang ditetapkan, bandingkan, bandingkan:

 1. “Listopad”. Untuk permainan ini, kanak-kanak 3-4 tahun akan memerlukan daun pokok, anda boleh mengambil maple, oak, birch. Di atas kertas, garis besar mereka digariskan. A crumb mesti meneka di mana daun digambarkan, tanpa menggunakan yang terakhir untuk lukisan itu.
 2. “Pemasak”. Fun, yang tidak memerlukan kos dan latihan khas. Di atas lantai, semua periuk yang ada di dalam rumah dibentangkan, penutup diletakkan bersebelahan pada timbunan. Anak prasekolah mesti mengambil butiran terperinci setiap bekas, memandangkan warna dan saiznya.
 3. “Betulkan kesilapan.” Dengan menggunakan gambar “yang salah” yang telah disediakan, bayi diminta memikirkan apa yang salah dengan mereka. Sebagai contoh, seekor anak beruang biru menggigit benih, seorang anak harus memperhatikan bahawa beruang mempunyai warna warna yang berbeda, dan binatang ini tidak tumbuh dengan bijirin.

Permainan peranan cerita untuk kanak-kanak berumur 3-4 tahun

Menghidupkan boneka, haiwan, kehilangan situasi hidup, kanak-kanak belajar berinteraksi dalam satu pasukan, mencari penyelesaian untuk tugas mereka, menyatakan perasaan dan minat mereka. Dengan bekerja di kawasan kanak-kanak ini, orang dewasa boleh melihat dan membetulkan kesilapan yang dilakukan dalam membesarkan kanak-kanak, menanamkan norma-norma tingkah laku yang diterima umum, dan membentuk tabiat dan sikap yang betul terhadap orang lain. Permainan peranan untuk kanak-kanak 3-4 tahun mengarahkan perkembangan keperibadian kecil ke arah yang betul:

 1. “Daughter Ibu.” Cerita yang tidak berkhianat – puteri-puteri selalu ingin mencuba peranan mumia dewasa yang merawat bayi, suapan, memimpin untuk berjalan-jalan, meletakkannya di tempat tidur.
 2. “Percutian”. Permainan untuk kanak-kanak 3-4 tahun, menumpukan kepada tema perayaan seperti kanak-kanak lelaki dan perempuan. Karapuzy dengan senang hati menyediakan hadiah untuk orang-orang hari jadi, membantu untuk menutup meja, maka mereka diterima untuk hidangan istimewa utama.
 3. “Membina rumah.” Plot ini, yang membolehkan untuk memperluaskan prospek kanak-kanak itu dengan pengetahuan mengenai peralatan dan profesi pembinaan. Bayi terlibat dalam proses mewujudkan suasana dalaman dan rumah yang cantik, lelaki – mencuba peranan ketua keluarga.

Permainan jari untuk kanak-kanak 3 4 tahun

Latihan mengendalikan kanak-kanak membangunkan otot, kemahiran motor halus, ingatan, perhatian, latihan sedemikian positif dalam ucapan. Permainan jari (3-4 tahun) adalah dramatisasi cerita rhymed, cerita dongeng, di mana watak utama adalah jari. Yang terakhir melakukan gerakan yang tidak rumit: bengkok, lepaskan, bergabung bersama, mengikuti plot.

permainan jari 3 4 tahun1
permainan jari 3 4 years2
permainan jari 3 4 years3

Permainan papan untuk kanak-kanak berumur 3-4 tahun

Kebahagiaan dan kegembiraan memberi kanak-kanak suatu hobi dengan orang dewasa. Untuk masa lapang bersama, permainan meja selama 3-4 tahun adalah sempurna:

 1. “Berjalan”. Variasi keseronokan sedemikian banyak, tetapi intinya adalah satu, setiap pemain melemparkan kiub, dan mengikut nilai yang jatuh, dia melangkah ke gol.
 2. “Dzhanga.” Dari satu siri permainan untuk kanak-kanak berusia 3-4 tahun, yang menarik untuk semua ahli keluarga. Peraturannya sangat mudah – sebuah menara dibina dari blok kayu, setiap peringkat terdiri dari tiga komponen, lantai diletakkan berturutan satu sama lain. Ini adalah peringkat persediaan, selepas itu tindakan permainan bermula. Mereka terdiri daripada yang berikut: pemain dalam satu giliran menarik satu blok dari tahap yang lebih rendah dan menyebarkannya ke atas (ia tidak boleh ditarik dari itu). Ini berterusan sehingga menara jatuh.

Permainan muzik untuk kanak-kanak berumur 3-4 tahun

Aktiviti yang berguna dan menarik untuk kanak-kanak boleh menjadi pelbagai. Terutamanya seperti permainan kanak-kanak untuk kanak-kanak muzik. Dengan bantuan mereka, serbuk belajar untuk mengawal pergerakan mereka dan merasakan irama tertentu. Funes sepatutnya menjadi elemen kompetitif, jadi mereka lebih sesuai untuk kumpulan besar kanak-kanak. Di rumah dengan seorang anak anda hanya boleh pomuzirovat dan memperkenalkannya kepada alat muzik:

 1. “Hujan.” Dewasa ini menawarkan kanak-kanak untuk membiak dengan cara kiub bunyi hujan, tetapi menyatakan, bahawa itu akan menjadi yang kuat, yang kecil. Kanak-kanak perlu menangkap tempo dan bunyi bunyi.
 2. “Pada apa instrumen bermain anak patung itu?”. Ibu bapa menyediakan alat muzik untuk mereka bermain boneka – dipanggil semua orang, menghasilkan semula bunyi. Kemudian mainan menyembunyikan dan bermain secara bergantian – kanak-kanak meneka di mana instrumen.

Permainan didactic untuk kanak-kanak prasekolah 3-4 tahun

Kehadiran keadaan permainan, peraturan, anggaran, urutan tertentu membezakan. Permainan untuk kanak-kanak 3-4 tahun dari keseronokan lain. Kanak-kanak prasekolah yang lebih muda mudah terlibat dalam proses pembelajaran sedemikian dan secara sukarela menghafal maklumat yang diperlukan. Kelas didactic menganjurkan kanak-kanak, mengajar mereka untuk berinteraksi dengan rakan-rakan dan orang dewasa.

permainan didaktik untuk kanak-kanak prasekolah 3 4 tahun

Permainan Montessori selama 3 tahun 4 tahun

Kaedah Maria Montessori membayangkan penyertaan aktif kanak-kanak dalam urusan domestik. Anda boleh menawarkan anak anda untuk membantu menyapu lantai, mengelap debu, air bunga. Permainan lain Montessori kelihatan menarik kepadanya:

 1. “Pakaian baju lucu.” Sebelum memotong dari stok kadbod (matahari, landak, herringbone), kanak-kanak itu mesti ditambah dengan jarum dari pakaian.
 2. “The Magic Sieve.” Pisahkan manga dari nasi dengan penyaring oleh pasukan kanak-kanak prasekolah yang lebih muda. Pekerjaan seperti itu akan memberi dia banyak keseronokan, dan hasilnya akan disamakan dengan tumpuan sebenar.

Permainan sukan untuk kanak-kanak berumur 3-4 tahun

Pembangunan harmoni kanak-kanak adalah mustahil tanpa aktiviti fizikal. Nah, jika di rumah terdapat dinding Sweden dan bar mendatar di mana si kecil boleh bersenam dan membuang tenaga yang terkumpul. Tetapi walaupun ini tidak mencukupi untuk fidget kecil pada usia ini. Diperlukan untuk mereka berjalan-jalan setiap hari di jalanan, latihan pagi. Ia perlu memanaskan antara permainan untuk kanak-kanak berumur 3-4 tahun. Pada musim panas, penangguhan anak-anak di udara segar harus dimaksimumkan, menggabungkan berjalan dengan aktiviti berguna untuk pembangunan. Ini dianggap permainan menghiburkan sukan untuk kanak-kanak berusia 3-4 tahun.

Bergerak permainan untuk kanak-kanak berumur 3-4 tahun

Untuk mematuhi peraturan, layak kehilangan, mematuhi garis tingkah laku yang diberikan, ini bukan mengenai kanak-kanak prasekolah yang lebih muda. Kanak-kanak dari kategori umur ini belum bersedia untuk aktiviti sedemikian, oleh itu, dalam hal mengatur aktiviti riadah yang menarik, orang dewasa memerlukan bantuan. Penyelesaian alternatif untuk yang terakhir adalah permainan aktif untuk kanak-kanak 3-4 tahun, sebagai contoh:

 1. “Mencari mainan.” Di atas plot kapur, jadual 6-8 sel diambil, di mana mainan digambarkan secara skematik. Dewasa menyembunyikan mainan ini, dan kanak-kanak itu mencari dan meletakkannya pada sel yang sesuai.
 2. “Mengatasi halangan.” Dari botol plastik, mainan, bar barangan halangan dibina, yang kanak-kanak mesti mengatasi, menunggang halangan pada basikal atau skuter.

Tarian untuk kanak-kanak berumur 3-4 tahun

Bagi organisasi percutian kanak-kanak atau hanya untuk masa lapang yang menyenangkan, permainan sepanjang masa untuk kanak-kanak 3-4 tahun akan menjadi mencari sebenar. Satu sentuhan emosi adalah melihat serbuk, yang memimpin tarian bulat di sekitar pokok Tahun Baru, atau gembira menyanyikan lagu yang mengucapkan tahniah kepada anak lelaki hari jadi. Hiburan seperti pelan menyumbang kepada pembangunan komunikatif kanak-kanak, mengembangkan rasa irama dan telinga muzik. Mereka disertai dengan lagu-lagu, puisi, yang menyelaraskan pergerakan fidget kecil. Dalam tafsiran moden, tarian kelihatan seperti ini:

 1. “Monyet.” Kanak-kanak membentuk bulatan, di mana pusat menjadi dewasa. Tugas penari kecil adalah menyalin pergerakan penyampai dengan tepat sebaik mungkin.
 2. “Perlahan-lahan dan cepat.” Kanak-kanak belajar pergerakan dan, atas arahan orang dewasa, mula melaksanakannya, memandangkan kadar yang sentiasa berubah yang presenter menentukan.

Permainan untuk kanak-kanak 3 4 tahun1
Permainan untuk kanak-kanak 3 4 tahun2

Permainan kesihatan untuk kanak-kanak berumur 3-4 tahun

Untuk memelihara dan menguatkan kesihatan anak adalah tugas utama ibu bapa yang peduli. Untuk mengatasinya, mereka akan dibantu oleh permainan yang meningkatkan kesihatan untuk kanak-kanak prasekolah, yang merangkumi satu set latihan yang bertujuan untuk membentuk postur walaupun, gaya indah, ketahanan, reaksi cepat. Melalui permainan ini untuk kanak-kanak 3-4 tahun pada usia 6 tahun, bayi akan menguasai jenis-jenis pergerakan asas dan akan bersedia secara fizikal untuk kehidupan sekolah.

permainan yang bertambah baik untuk kanak-kanak 3 4 tahun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

51 − 45 =