Posted on

appliqués dari bijirin

Kanak-kanak perlu berkembang secara komprehensif, dan tugas utama ibu bapa adalah untuk membantunya dalam setiap cara yang mungkin. Mencetak, melukis, aplikasi - semua ini memungkinkan untuk mengetahui kebolehan kanak-kanak dan mengembangkan kemahiran motor halus jari dan tangan.

Sekarang di kedai-kedai banyak set untuk kreativiti anak-anak dijual, tetapi kraf indah boleh dibuat dan dari cara improvisasi, contohnya, cuba membuat dengan aplikasi anak dari groats dan makaroni.

Penggunaan bijirin untuk bayi boleh menjadi kraf pertama, kerana ia sangat mudah dibuat. Sudah tentu, jika bayi masih sangat kecil, maka tanpa bantuan anda, ia tidak akan dilakukan. Tetapi bayi juga akan mengambil bahagian aktif dalam pengeluarannya. Hanya membenarkan untuk mencurahkan butiran pada gam yang dilapisi atau plastik yang dilancarkan di atas kepingan dan menekannya dengan jari. Semua yang anda perlukan kemudian tuangkan jalan, dan gambar itu akan siap.

Bagaimana untuk membuat applique dari bijirin?

Untuk membuat aplikasi dengan bijirin, anda memerlukan kadbod yang ketat atau papan serpai, penanda, penanda, pensel, gam PVA dan apa-apa bubur yang akan ditemui di rumah.

Sediakan sekeping kadbod berwarna atau plak, gunakan corak dan gam di sepanjang garis gambar, dan kemudian tuangkan alur-alur ke gam. Strug croup tambahan dan, jika dikehendaki, cat gouache. Untuk membuat artikel itu lagi disimpan, tutupnya dengan penyembur rambut.

Anda boleh membuat corak warna menggunakan bijirin yang berbeza - soba, semolina, beras atau bijirin. Dengan menggabungkan mereka, anda akan berbeza dalam tekstur dan warna, aplikasi yang sangat asli.

Bagaimana cara menggunting pantat itu?

Cara pertama pewarna sangat mudah, anda boleh melibatkan anak anda dalam aktiviti ini:

 • tambah sedikit air ke gouache;
 • letakkan alur pada kadbod padat dalam satu lapisan;
 • cat dengan berus;
 • biarkan kering.

Atau anda boleh menggunakannya kaedah kedua pewarna bijirin:

 • tuangkan gouache ke dalam pinggan;
 • tuangkan croup ke dalam cat;
 • kacau dengan berus kering sehingga ia benar-benar kering, mengabaikan fakta bahawa croup itu melekat bersama-sama, ia akan kering dan menjadi rapuh sekali lagi.

Jika anda memerlukan banyak bijirin anda boleh mengambil kesempatan varian ekonomi ketiga yang mewarna:

 • dalam mangkuk yang dalam, tuangkan jumlah bijirin yang diperlukan;
 • isi air;
 • tambah gouache;
 • biarkan semalam;
 • Keluarkan bonggol itu dan letakkan pada beg selofan atau kadbod dan biarkan kering.

Pek semua dalam balang atau gelas dan simpan tanpa menutup penutup. Kemudian, apabila anda membuat keputusan untuk membuat aplikasi kanak-kanak dari bijirin, maka anda akan mempunyai segala-galanya siap.

Penggunaan bijirin dan biji benih

Selain bijirin, gambar dan biji kelihatan hebat. Sesuai benih bunga matahari biasa, serta benih untuk tumbuh pelbagai tumbuhan.

Mari kita perhatikan permohonan paling mudah "bunga matahari":

 1. Pada kadbod atau kain, lukiskan bunga matahari.
 2. Sebarkan tengah bunga matahari dengan gam dan gamkan benih.
 3. Sebarkan daun bunga matahari dan letakkan jagung.
 4. Sapukan gam arah ke bahagian yang tersisa dari gambar dan serat sebarang kumpulan biru.

aplikasi bijirin dan biji

Permohonan semolina

«Ladybird»

Potong kertas berwarna dalam bentuk daun, lukis jalur dan burung kumbang di atasnya. Sebarkan lembu dengan gam.

pekat dari semolina

Tuangkan semolina pada gambar, putar lembaran dan keluarkan kelebihannya. Warna lukisan dengan cat.

pewarna dari semolina 2

Ternyata artikel semacam itu.

pewarna dari semolina 3

Bijirin dan aplikasi pasta

aplikasi bijirin dan makaroni

Untuk membuat aplikasi lebih asli dan tiga dimensi, anda boleh menggunakan bukan sahaja bijirin dan biji, tetapi juga pasta. Ambil pelbagai jenis pasta - busur, kerang, lingkaran dan tiub biasa.

Teknik membuat kraf itu sama dengan appliqués bijirin - anda hanya perlu melekat makaroni pada gam PVA. Permohonan itu boleh dicat sudah dalam bentuk siap dengan gouache, atau terlebih dahulu.

Untuk membuat pasta berwarna, ambil cat gouache biasa, tuangkan pasta dalam beg selophane dan tuangkan cat terpilih di sana. Kemudian hati-hati raster isi dan tuangkannya di atas permukaan rata. Tunggu sehingga pasta yang dicelup dikeringkan, dan anda boleh mula membuat. Buka laku laku produk siap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 36 = 41